23 юли 2015 г.

Кейк с крема сирене и къпини / Cream cheese and blackberries cake /





Как да започна, как да ви представя този сладкиш се питам? Не е нещо нечувано, необикновено, уникално. Напротив, съвсем обикновен, летен, плодов кейк, но много пухкав и ароматен и след като бе унищожен за отрицателно време, се наложи да направя още един. Дори леко завиших количеството на продуктите и пак се оказа недостатъчен за гостите. Едва смогнах да нащракам няколко снимки, докато някои не спираха с обвиненията, че съм се държала с тях садистично. Лично аз не си падам много по кейкове, сухи ми идват и винаги гледам да им добавя нещо за сочност – в случая крема сирене и къпини. В момента къпините започват масово да зреят и не устоях на идеята да ги вложа в сладкиш. На село възможностите са ми ограничени, та затова кейк – забъркан на ръка, но с голямо удоволствие. 






Продукти
/за форма с Ø 26 см./

4 яйца
120 гр. меко масло
350 гр. пудра захар
250 гр. крема сирене
1 ч.л. ванилов екстракт (или 2 пликчета ванилова захар)
1 ½ ч.ч. брашно (приблизително, според едрината на яйцата)
1 бакпулвер
2 шепи къпини
1 шепа филирани бадеми

Няколко уточнения:
·         Яйцата ми бяха домашни и не мога да определя точно какъв е размера им, но не са дребни.
·         В зависимост от едрината на яйцата варира и количеството на брашното – сместа трябва да е с консистенцията на пухкав мус.
·         Бадемите също бяха домашни, от градинското дърво и просто ги разполових.


Приготвяне

Разбиваме маслото с 1 ч.ч. от захарта на пухкав крем, след което добавяме яйцата едно по едно. Ароматизираме с ванилията и добавяме пресятото с бакпулвера брашно. Хомогенизираме сместа и насипваме във избраната форма, намаслена и напудрена с малко брашно.
Отделно разбиваме кремата сирене с останалата захар и го разпределяме с чаена лъжичка на купчинки във формата с тестото.
Набождаме къпините (съвсем повърхностно) и поръсваме с бадемите.
Печем в предварително загрята на 200° фурна за около 30 минути.
Ако тестото бухне много и покрие къпините, може да добавите още от тях (също и бадеми) – това се случи с моя кейк и никак не съжалявам, макар малко да се стреснах. Повече плод гарантира и по-богат вкус.

Охлаждаме, поръсваме с пудра захар и сервираме.




Ако ползвате форма с по-малък диаметър и решите да изпечете останалото тесто в малки формички, внимавайте до къде ги пълните – само до 2/3 от обема им! От бакпулвера тестото бухва и при втория ми опит, с по-голямото количество тесто, във фурната си имах вулканчета. Бях намаслила с една формичка по-малко, постарах се да наместя всичкото останало тесто в тях и това ми изигра шега.
Но пък станаха интересни наглед, с полички. J







Опитайте и да ви е сладко!





16 коментара:

  1. Чудесен сладкиш, Ирме.
    Правила съм по рецепта на Нелка с крема сирене и плодове,
    но сега ще опитам и твоя!
    Прегръдки и морски полъх :)

    ОтговорИзтриване
  2. Да ти е сладко, Дани! Сигурна съм, че ще ти хареса, но сложи повечко къпини, нека има! :)
    Благодаря ти! Прегръдка голяма и за теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Ох че слънчеви къпини :) Искам да се разходя из градинката ти Ирма и сама да си скъсам няколко плодчета ... така ми липсва това удоволствие!
    А кекса ти е прекрасен ... ей сега да имаше и едно парченце пред мен :) Май- много неща си поисках :)
    Прегръдкиии!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никога и нищо не е много! Искай и ще ти се даде, Слънчо, знаеш правилото! :)
      Благодаря ти и те гушкам силно, мила!

      Изтриване
  4. Ирме много вкусно ми изглежда и звучи! Обожавам къпини и разни неща с тях! Снимките ти са толкова красноречиви, разбирам нетърпението на гостите ти! Хубави летни дни и дано имаш скоро гости под тази лозница и да ни покажеш с какво си ги нагостила :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети!
      Закъснях с отговора, но ме извини, мила!
      Да, имах гости, но до снимки не се стигна този път. Може би около гроздобера скоро. :)
      Прекрасен августовски край от мен! Прегръдки!

      Изтриване
  5. Изглужда супер. Наподобява рецептата на Нели. Даже снощи правих подобно нещо само че с малко разлики в количествата на продуктите.
    Много вкусен и лек летен десерт.
    Поздрави и усмихнат уикенд.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Габи!
      Сигурна съм, че и при теб и Нели е било много вкусно!
      Много усмивки и от мен, мила!

      Изтриване
  6. Вълшебно изглежда - разкошен, фин и ароматен сладкиш, Ирме,
    а и цялата ти нова серия летни предложения е страхотна!
    Благодаря за чудесните предложения, поздрави и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Дианка!
      Отговорът ми позакъсня, но се надявам и твоето лято да е било прекрасно и нека продължи дълго!
      Поздрави и усмивки от мен!

      Изтриване
  7. Ама не те плашат теб и условията на село за да създадеш магия, пък било то и простичка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Някога ме плашеха, Весе, вече не. :) Дали свикнах със селото, дали остарявам или съм си променила нагласите не знам, но е факт, че се наслаждавам на това, което то ми дава. Е, има какво още да се желае, има милион неща за доизглаждане, за пълна промяна дори, но не мога да творя още магии от такова естество. ;))))

      Изтриване
  8. Преди да отворя твоята страничка,си отделям повечко време,защото няма излизане скоро....Чета,препрочитам,разглеждам-красота!
    Хубава неделя,Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, Живе, да не ме обвини после някой, че го ограбвам! ;)
      Благодаря ти, мила, думите ти значат много за мен!
      Гушкам те силно!

      Изтриване
  9. Ирме,каква разнообразна феерия си сътворила,много,много ароматно,плодовко и несъмнено вкусно!Щастливо лято,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси!
      Лятото минава вече, всичко е прекрасно и дано става още по-добре! Не ми се ще да свършва на мен. :))
      Прегръдки за теб и усмихнато предстояще ти пожелавам!

      Изтриване