26 юли 2015 г.

Хлебна салата с пържени бейби картофки, шпек и чери домати



Знаете, че лятото освен, че е богато на плодове, е и времето на салатите – традиционни, средиземноморски, далечно източни, леки плодови, месни или вегетариански, свежи, вкусни, ароматни и много пъстри. Обикновено ние, нежните половинки наблягаме на нещо по-леко, с малко калории, но глезещо небцето. Мъжете пък предпочитат такива, дето добре да подложат на питиетата, които пък се леят, като безкрайна морска песен. И в двата случая, обаче, е добре салата да е и засищаща. Често в горещините пропускаме обяда, но за да издържим на напъна ни трябва енергия. Фрешовете само ни карат да изпитваме глад, смутитата все в един момент ще ни омръзнат и ще ни се поиска да ги сменим с нещо, а какво по-добро от голяма, вкусна салата.
Днес ви предлагам една такава, която можете да поднесете както в градината на сянка, така и на пикник в планината или защо не и на морския бряг. Е, за да е пълен кефът на плажа, трябва да заместим шпека в нея с някакъв морски деликатес и само да залеем на място с подготвения дресинг.
И така, ето рецептата (ако това може да се нарече рецепта, защото е повече идея).

Продукти
/за 3-4 порции/

3 филии бял хляб (най-добре домашен) + 1 с.л. меко масло
1 средна краставичка (или 2 млади корнишони)
10-на млади бейби картофчета (или дребно нарязани по-големи)
1 морков (или 5-6 репички)
около 200 гр, сух шпек (аз ползвам един от Лидл – Extra, 250 гр. щафетка, много сух)
около 100-150 гр. сирене Пекорино (може и кашкавал)
10-12 чери доматчета
2-3 малки скилидки чесън
Няколко малки листа зелена салата (или друга листна)
10-на обезкостени маслинки (черни или зелени, каквито имате)
1 с.л. пресни листенца мащерка

за дресинга
5-6 с.л. зехтин
2 сл. бял оцет
1 ч.л. захар
½ к.л. смляни зърна копър
сол и черен пипер на вкус


Приготвяне

Най-напред изпичаме филийките на тостер, след което ги намазваме тънко с масло и пак връщаме в тостера за около 20 секунди. После бързо нарязваме на малки кубчета.
Може да направите крутоните и на тиган, като предварително нарежете хляба на кубчета и го изпържите до златист загар в разтопеното масло с 1 с.л. олио. Изцеждаме върху кухненска хартия.
След като сме си подготвили крутоните, изпържваме почистените, измити и добре подсушени картофки, като внимаваме да не ги зачервим прекалено. След тях, в горещата мазнина запържваме за кратко и моркова, нарязан на тънки шайби. Изцеждаме всичко върху кухненска хартия.
От краставичката, с помощта на белачка изрязваме тънки кордели, които леко посоляваме и навиваме на рулца. Оставяме настрана, докато подготвим останалите продукти. Така те ще запазят спираловидната си форма.
Чери доматчетата измиваме и разполовяваме, салама и маслинките нарязваме на тънки колелца, а Пекориното на малки парченца. Листата салата измиваме, подсушаваме и накъсваме.
Изсипваме всичко в салатиера, като е добре на дъното да преобладават крутоните и доматите и поливаме с готовия дресинг.
Най-накрая поръсваме салатата със свежи листенца мащерка.

За дресинга слагаме всичко в малко бурканче, затваряме плътно с капачката и разбиваме добре, като шейк. J



Може вместо шпек салам да ползвате миди или бейби скариди, но предварително трябва да сте ги обработили топлинно, след което да ги отцедите на кухненска хартия и едва тогава да добавите в салатата.
В скоби съм написала примерни заместители на някои продукти.


Това е! Една чудесна хлебна салатка с отличен вкус, която прекрасно може да мине за цял обяд. Опитайте я!



12 коментара:

  1. Дойдох да я видя по-отблизо, пък знае ли човек, може да реши да литне до нас тая салата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се и да кацне, Дари, че и да я унищожите с апетит! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Точно по мой вкус, само чоризото ми идва в повече! толкова цветна и богата! Хубава неделна вечер, мила Ирма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За тебе с морски дарове, Бети. ;)
      Благодаря ти, мила!
      Хубава и усмихната седмица от мен!

      Изтриване
  3. За мен,Ирме без морски дарове-тази тук изглежда великолепно.
    Бих си я направила ,че и половинката да намаже от нея....
    Хубава нова седмица-прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Хич няма да търся предястие и основно след тази салата, обещавам :) Богата, вкусна, ароматна, питателна, всичко в едно!
    Чудесно предложение!
    Поздрави, Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей, това е! Радвам се, че ти харесва салатката, Таня! Да ти е сладко! :)
      Поздрави и усмихнат август!


      Изтриване
  5. А, с такава салатка и аз бих поминала, Ирма, иначе с обикновена не се задоволявам - барабар Петко с мъжете и аз:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма мъже, няма жени, Весе, когато става въпрос за вкусна храна - онези силните да извиняват и малко място да направят! ;)
      Салатката е бомба и ще ти хареса. Опитай я!

      Изтриване
  6. Ирма,
    чудна палитра от цветове и вкусове, съчетани в една чиния!
    Прекрасно основно ястие си е тази салатка!
    Прегръдки и пожелания за прелестен август!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си права, Игличе - цяло основно си е това!
      Благодаря ти! Прегръдки и за теб!

      Изтриване