2 февруари 2015 г.

Импресии в бяло и един вкусен селски обяд /rustic, rural lunch/

Посред зима какво му трябва на човек – снежни преспи в тихо време с ясно небе, топла грейка и ботуши, вярно другарче и желание за разходка. Ако разходката прерасне в лудо забавление, удоволствието е гарантирано. 








Естествено след олелията навън бих добавила и танцуващ огън, чаша вино, хубава книга, лежерна музика, вкусна, питателна храна и близки хора, с които да я споделим.
Така че хайде всички вътре и като за начало да сядаме около масата. 


За днес сме приготвили скара от прясна свинска рибица и домашен суджук. Салатата е царска туршия – цветна, вкусна, хрупкава и пикантна, но само леко, съвсем деликатно. За гарнитура – Мачка́н, но по нашенски, с пръжнат бекон и пикантни подправки. Вкусен и питателен обяд, обединяващ в себе си домашни, здрави и качествени продукти, зареждащ ни с необходимите за студеното време енергия и градивни елементи, който въпреки многото калории можем да си позволим веднъж-два пъти седмично, дори и да диетуваме. Така де, малко почивка от суетата и модерностите и с поглед към корените.


Няма да влизам в подробности относно скарата. Ще отбележа само няколко важни неща:
1.   Когато месото е съвсем пресно, не са му нужни кой знае колко и какви подправки – само сол, малко лук и черен пипер. Никакви богохулства от рода на сосове, маринати и т.н. Колкото се може по-натурално.
2.   Жарта по възможност да е от дърва – никакви дървени въглища! Най-добре дървото да е плодно, че придава един по-специфичен аромат на месото. Майсторът на скарата каза, че може и дъб. Рибицата е крехка и затова печем за кратко, че да не изсъхне месцето.
3.   Суджукът поливаме с малко бира и печем докато се зачерви хубаво. Добре е да е домашен и леко паприкован, но при липса на такъв, може да се задоволите с чоризо от магазина.

Ще ви занимая обаче с Мачка́на. Честно да си кажа до скоро не знаех, че така се нарича. Баба му казваше мачкан боб и понякога го правеше вместо качамак. Нещо като пюре, но никога не се е старала да е гладко. Просто го намачкваше леко с оня уред за варените картофи – два-три натиска, колкото да се спукат зърната, но вкусното се получаваше по-после, в тигана. J


Мачка́н по нашенски


Продукти
/за 4-6 порции/

½ кг. бял боб
1 ч.л. сол
3-4 с.л. олио
500-600 гр. суров бекон (обезкостени свински гърди)
сол и черен пипер на вкус
3-4 клончета пресен джоджен
1-2 скилидки чесън (според едрината)
1 връзка пресен лук
1-2 пресни или сухи червени чушлета

Приготвяне

Накиснете боба за няколко часа или една нощ във вода, а после прецедете и сварете.
Прецедете го отново и го намачкайте леко, до грубо пюре.
Наситнете лука и отделете 1/3 от него настрана, а останалия добавете към пюрето заедно с накълцания на ситно джоджен и пресования чесън. Посолете, подправете с черен пипер на вкус и разбъркайте всичко добре.
Прехвърлете в голяма чиния.
Надробете на ситно бекона (аз избирам по-крехък) и го запържете до златисто в тиган с олиото на среден огън. Посолете леко, разбъркайте и веднага го извадете с решетъчна лъжица като гарнирате с него бобеното пюре.
Полейте с две-три лъжици от мазнината, отделена при пърженето на бекона. Отгоре поръсете със заделения зелен лук, наситненото чили, пресно смлян черен пипер и поднесете. 


Особено подходящо е съчетанието му с кисели краставички.


Не забравяйте да отворите малко преди това бутилка хубаво червено вино, за  да си поеме малко дъх, преди да звъннат чашите.

А десертът – не може без десерт, нали? 
След обилния обяд нещо сладичко и леко – карамелизирано фиде в мляко.
Рецептата научих от Вени, за която съм ѝ много благодарна. Още повече, че половинката е очарован от вкуса и току се сети някоя вечер да си поръча сериозна доза млечно фиде, вместо обичайната вечеря. 

Карамелизирано фиде в мляко



Продукти
/6 порции по 200 гр./

1 л. пресно мляко
1/3 до ½ ч.ч. тръстикова захар (на вкус)
1 пликче ванилова захар
150 гр. ситно фиде (с яйца)

за карамелената коричка
6 с.л. тръстикова захар+1 пликче ванилова захар

Приготвяне
Сложете млякото и захарта в тенджерка с дебело дъно и след като заври, намалете огъня до слаб. Добавете фидето и при непрекъснато бъркане варете, докато се свари и поеме почти напълно млякото. Течната част трябва да е като гъст сос.
Наспете го в порционни купички и оставете настрана, докато се охлади леко и се стегне още. Тогава поръсете на всяка порция по 1 с.л. от смесената с ванилията захар и поставете купичките под грил, да се карамелизира повърхността на десерта.



Поднесете топло или напълно охладено.
Лично на мен по-ми допадна докато бе все още леко топличко.


На решилите се да опитат да им е сладко! 



51 коментара:

  1. Решавам, че всичко бих искала да опитам! Особено този Мачкан (дано е в мъжки род; а къде е ударението), никога не съм опитвала. :) А десертът е чудесен! Запазвам си рецептата за проба задължително. Само, ако не е много нахално, бих те попитала колко горе-долу са 150 г фиде, Ирме? Питам, защото все още си нямам везна...
    Поздрави най-сърдечни и хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правилно си го наместила между мъжете, Гери - сложих му едно ударение. :)
      И благодаря за доверието, мила! Да се надяваме, че и вкусовете ще ти допаднат.
      Колкото до фидето мога да ти споделя, че и аз не ползвам везна. С годините се научих да меря всичко на око, но точно колко са 150 гр. фиде в чаша, лъжица и т.н. не знам. Купувам едни малки опаковки от Лидл по 200 гр. - много са удобни. Та от една такава ми остана съвсем малко и моят окомер казва, че съм разходила точно 150 гр. Фидето е много фино, ситно и с яйца. Определено го препоръчвам. Марката е "Tira Dell"
      Хубава, усмихната седмица ти желая, Гери!
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
    2. Ирме, благодаря за отговора и полезната информация! Определено ще се зарадваме скоро на тази вкусотия. :)
      Прегръдки и слънчев ден!

      Изтриване
  2. Хич не ми трябва много-много да мисля,за да се реша.....От пръв поглед и се "навих":))!
    А с десерта окончателно те обикнах,Ирме:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленка! Развесели ме искрено, мила! Десерта е наистина фантастичен, ще ти хареса.
      Успешна и усмихната седмица ти желая!
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Чудни неща има при теб, Ирма :) и аз идвам на разходка, а после и край трапезата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре си ми дошла, Зори! Ще ми е приятно и в двата случая! :)
      Прегръдки и хубава, нова седмица!

      Изтриване
  4. Ирме, след тази прекрасна снежна разходка, да седнеш на масата е удоволствие!
    Благодаря ти, мила за чудесната трапеза!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Особено, ако някой друг е наготвил, нали? :)))
      Аз ти благодаря, Дани, съвсем чистосърдечно! Ти си ми най-верния почитател - никога не пропускаш да ме навестиш, винаги намираш време да ме удостоиш с вниманието си и да оставиш мил коментар. За теб най-малкото такава трапеза бих спретнала.
      Прегръдка голяма ти пращам!

      Изтриване
  5. Ох, всичко ми хареса от трапезата ти! Особено пюрето от бобец и десертът! Ще ги пробвам непременно! :)
    И каква снежна феерия е край теб, иде му на човек да извади шейната, да се повесели навън, а после да хапне от вкусотиите край огъня :)
    Усмивка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Таня - и на теб и на съкровището! :)
      Tук сняг валя само една нощ и до обяд нямаше и следа от него, но балкани около нас все има и сняг колкото щеш. А на мен очето ми е все към белите върхове ;)
      Хубава, усмихната седмица на теб!

      Изтриване
  6. Аз ще приседна направо на масата, не са за мен разходките през зимата, Ирме...
    Но от трапезата - нищо няма да откажа...особено десертчето скоро ще опитам...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, Весе, настанявай се и да ти е сладко! А десертът много ще ти хареса! :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  7. Много вкусен обяд и прекрасна разходка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Е ... от тук просто да не излезеш :) Всичко много, много ми напомня за дома, и снега страшно много ми липсва :(
    Ирме ще пробвам и Мачкана и десерта с най-голямо удоволствие! Останалото и да искам ... не става ....
    Поздрав мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, да видиш ти как ни дразниш по никое време с лазурни брегове и кротки вълнички! :) Стига да обичаш ледената белота и сняг да искаш, решение има, Дани - грабваш багажа и се изстрелваш до най-близките заснежени планини. А когато дойдеш насам, непременно се обади! Ще се радвам да се видим и почерпим подобаващо. ;)
      Поздрави сърдечни и голяма прегръдка за теб, Слънчо!

      Изтриване
  9. Какво повече му трябва на човек...?! Благодаря ти за споделената зимна приказка, Ирме! Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, голяма прегръдка имаш и ти, мила!
      Хубав ден!

      Изтриване
  10. Съгласна съм, че на човек му трябва поне едно приятелче вярно, с което да сподели залъка си... Впечатлена съм! И най-много ми хареса десерта - макарони на фурна, ама в чашка. Вкусно, изискано и... любимо. Не бях се сещала, че може и така да се приготви. Даде ми идея, за което ти благодаря! Май ще пробвам рецептата и с кадаиф.
    Благодаря и хубав ден и от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Вили, това за кадаифа е добра идея! Даже я продължавам с ядки, кашу или шам-фастък, моцарела... О, и работата отиде към кюнефе. :)))
      Благодаря ти за милите думи!
      Поздрави и усмихната сряда за теб!

      Изтриване
  11. Всичко е прекрасно -и снимките и ястията, Ирма! Непременно ще опитам "мачкан" и фидето! Благодаря за споделеното, интересен и зареждащ с добро настроение пост! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Ирме,пак ухае вкусно при теб,чудесни рецепти споделяш отново!Снимката с катеричката е невероятна!
    Хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! :)
      Катеричката ми е назаем от половинката - той ги дебне търпеливо животинките. Аз все шавам, та ги плаша. :))))
      Поздрави и усмихнато утре за теб!

      Изтриване
  13. Истинска снежна приказка си уловила, Ирме! А обядът е идеален за случая, особено с чаша вино и край огъня.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Радост!
      Вино, огън, сняг - любимо преживяване! И шоколад! ;)
      Поздрави!

      Изтриване
  14. Ирме, хубава разходка, уютен дом и вкусна трапеза около камината! Особено ми хареса ястието с боб и десертът! Благодаря ти за усещането за топлина и уют! За вкусната зимна приказка....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм допринесла за това, Бети! Хайде сега, идвам при теб за компенсация! ;)

      Изтриване
  15. Значи другото няма да коментирам, защото си е класика, обичам го и ми прави кеф да го гледам. Но този Мачка́н е някаква изненада за мен. За пръв път го чувам, а звучи точно по нашенски вкусно. Мерси, Ирма. Хубаво е човек да има откъде да научава подобни неща. Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И е вкусно, Марте. Ако не те притесняват калории, непременно го опитай!
      Голяма прегръдка от мен!

      Изтриване
  16. Впечатляваща зимна приказка -
    красива разходка, разкошна трапеза ... блаженство за сетивата.
    Благодаря за удоволствието, Ирме, сърдечни поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка! Пак заповядай! :)
      Поздрави и хубав вторник!

      Изтриване
  17. След като зърнах във Фб някои снимки, много исках да видя цялата тази красота отблизо, а така добре си оформила публикацията, че не ми се иска да тръгвам от тук. Истинско удоволствие ми донесе, благодаря ти! Катеричката е уникална:), а ястията, трапезата, са невероятни. Прегръдки и прекрасен февруари!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, милото Кате! Благодаря ти, Бонбон! :)
      Слънчев и вълшебен февруари ти пожелавам и аз!
      Прегръдки!

      Изтриване
  18. Ирмаааааааааа, глътнах си азбуката...невероятно вкусно е тука...Обожавам твоите публикации...винаги са перфектни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аля, не ме превъзнасяй толкова, мила, че ще взема да литна! ;))
      Благодаря ти, мила! Прегръщам те!

      Изтриване
  19. Много,много красиво,вкусно,ароматно и романтично-както винаги,Ирме!Абе нямаш грешка.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова си мила, Живе! Благодаря за комплимента! :)
      Прегръдка и хубав вторник!

      Изтриване
  20. Преди два дни ти прочетох публикацията, но такива вкусотии предлагаш, че не сдържах и отидох да търся нещо за ядене! И сега се връщам да те коментирам! Голяма си подстрекателка!
    Чудесна разходка с вярното другарче, невероятни снимки, апетитни ястия и за връх - Мачкана и десерта!
    Хубава вечер, Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, знаеш как да ми стоплиш душичката, Ина! Сърдечно ти благодаря!
      А ти ще споделиш ли моята провокация до какво те доведе? ;) Предполагам е било много вкусно.
      Прегръдка и пожелание за усмихнат февруари, Ина!

      Изтриване
  21. охххххххх, толкова много прелести накуп - всяка снимка си заслужава отделна публикация!!

    Зимно великолепие и небивал уют! Само зимата е способна да ни накара да се чувстваме така ущтно у дома, край трапезата, край огъня...само тя придава богат - дълбок и плътен смисъл на думата "огнище".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много точно си прочела душата ми, Марта! Благодаря ти, мила!
      Усмихнат и красив февруари ти пожелавам! Поздрави!

      Изтриване
  22. Хм, Ирме, напарвих го десертчето веднага и писах уж тук, ама сега виждам, че коментара ми го няма...
    Както и да е - затрил се е нейде по пътя явно. Много ни хареса - нещо между мляко с ориз, мляко с грис и макарони на фурна...но по-вкусно. Следващия път ще го оставя една идея по-рядко, и да - топличко е най-добре, на другия ден беше стегнало доста! Мерси за бързата, но много вкусна идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето, знаех с аз, че ще се приеме радушно тая вкусотия на Вени. :) И на мен топличко по-ми харесва, Весе, по-сочно е и по-ароматно. И да, ако се остави да чака, стяга и трябва да се има това предвид. А освен онзи коментар, по-горе, друг по тая тема не съм получила от теб. Но по-важното е, че си останала доволна и ви е било вкусно! Благодаря за доверието, мила!
      Прегръщам те! Хубаво утре!

      Изтриване
  23. Чета те и преглъщам ли преглъщам ... направо ще се задавя :)
    Как му знаеш цаката на всичко ... и на скарата и на мачка́на по нашенски и на карамелизираното фиде.
    Такъв уют си пресъздала, направо ми се прииска да съм ти на гости :)
    Добре направих че поне виртуално те посетих днес ... зарази ме с твоите вкусотии момиче!
    Прегръщам те :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам, я! :)) Хайде, стягай куфарите и пристигай, Слънчо! Тези виртуални гощавки нищо не струват, да знаеш! Ела и да видиш тогава с какво ще те заразя!

      Изтриване
  24. Чудесна разходка Ирма, чудесно меню! Изключително съблазнително. Никога не съм хапвала Мачкан и съм любопитна да го опитам. В едно съм сигурна обаче, че е много, много вкусен.
    Ирма, да си призная, че успя да ме изненадаш с фидето. Рецептата е толкова обикновена, че изобщо не предполагах, че може да те заинтригува чак толкова, че чак да я публикуваш, но както казва моята Ели, най-обикновените неща са най-вкусни. :)
    Поздрави и благодаря за доверието! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да се надяваме, че и ти ще останеш очарована от мачка́на, поне колкото ние от това вкусно фиде, Вени! Наистина, колкото е по-просто, с по-малко продукти едно ястие, толкова гаранцията, че ще е много вкусно е по-голяма. Точно това разисквахме тази вечер на масата у нас. Благодаря ти, мила още веднъж за страхотната рецепта! Категорично си е заслужила мястото сред редицата други, класически десерти.
      Голяма, топла прегръдка имаш от мен, Вени!

      Изтриване
  25. Видях го при Веси, която беше дала линк към тук. Още първият път ми хареса, сега вече съм сигурна! При първа възможност отивам до лидл за фиде! Страхотно е!
    Поздрави и хубава седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  26. Благодаря ти, Светле! Десертчето е много вкусно и си струва всяка хапка. Направи го непременно и да ви е сладко!
    Поздрави и много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване