15 февруари 2015 г.

Сметанова пита

Преполовихме и февруари, а точно по средата му в календара се е наместил още един хубав обичай, който и тази година не подминахме. Миналата година по това време ви поговорих в подробности за Трифон Зарезан, а тази само ще ви покажа питката, която омесих за празника.


  

Продукти

(за голяма питка с диаметър около 30 см.)

1 кг. бяло брашно
1 с.л. сол
6 с.л. зехтин
2 яйца + 1 белтък
250 гр. квасена сметана
300 мл. топло пресно мляко
1 кубче пресна мая
1 с.л. захар

1 жълтък + 1 с.л. пресно мляко за намазване


Приготвяне

Час преди да започнем, изваждаме всички продукти на стайна температура.
Загряваме леко пресното мляко и натрошаваме в него маята, добавяме захарта и оставяме настрана да се активират дрождите.
В дълбока купа пресяваме брашното. Правим в средата му кладенче, в което добавяме солта, зехтина, сметаната и яйцата. Започваме да месим като наливаме и маената смес. Омесваме меко тесто, за което ако е необходимо добавяме още малко топло мляко.
Прехвърляме го на набрашнения плот и доомесваме, докато спре да лепне по ръцете. Не добавяме много брашно, за да не се втвърди. Връщаме тестото обратно в купата като преди това хубаво сме я напудрили навсякъде с брашно. Пудрим с него и тестото леко отгоре. Покриваме и оставяме на топло, докато удвои обема си.

После оформяме питката според фантазията си и прехвърляме в намаслена тавичка. Намазваме повърхността ѝ с разбития с млякото жълтък и оставяме на топло да бухне окончателно, преди да влезе във фурната.
Печем в предварително загрята фурна на 200° за 10-12 минути, след което допичаме до готовност на 180°.

Изпечената питка намазваме леко с масло и покриваме с чиста кърпа да се задуши.  Не чакаме много и я начупваме, за да се насладим на вкусното и ароматно пухче, скрило се под хрупкавата коричка.



Да е добра годината, да са плодовити лозята, че да е здраво и пивко виното!
Наздраве!


22 коментара:

  1. Ирма, каква разкошна питка си направила! В украсата си съчетала и двата празника! :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, до миналата година този, любовният празник не го отразявахме по никакъв начин, но взех да го загатвам така деликатно, с някое сърчице, колкото за шега. Ние си тачим тукашните празници, та си отпразнувахме Трифон.
      Благодаря ти за милите думи! Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  2. Ирме, ако позволиш, ще те "допълня". ;)
    "...само ще ви покажа питката, която омесих за празника." ---> "... която измайсторих за празника."
    Ама прекрасна е, само мога да й се дивя!
    Наздраве и дано природата е благосклонна, а реколтата - добра!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, Гери, щом ти казваш, че е е майсторене, така да бъде. :) Но, какви майсторки съм виждала само, какви пити плетат - като картини сякаш, та аз трябва да се скрия сега някъде. Караш ме да се червя, мила. Много ти благодаря за комплимента!
      Наздраве за всички нас!

      Изтриване
  3. Много хубаво, че сте отбелязали празника с тази разкошна питка, Ирме!
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Христинка!
      Хубава и спорна да е седмицата и за теб!

      Изтриване
  4. Аууу, Ирме, захласнах се, мила! Голяма красота, а най-ме впечатли, че тестото след изпичане е запазило формата си перфектно! Прелестна е тази красавица! Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Катенце! :)
      За да може питката да си запази формата, тестото трябва да е с точната плътност, с достатъчно мая - ни повече, ни по-малко и да не е превтасало. Колкото и да си пишем тук мерки и грамове, трябва си и малко опит, за да го усетиш в ръцете. С времето се свиква, но пък стават и гафове при всеки. .Е, аз пека понякога в тава, както и в този случай, а това спомага за задържането на формата. Отделно от това, тези белите линийки са от обикновено, постно тесто - само брашно, малко сол и вода. Та, те подсилват очертанията и придържат като с тиранти правилните места. Няма никаква философия, а се иска малко търпение и желание да си поиграе човек. ;)
      Поздрави и усмивки от мен!

      Изтриване
  5. Красавица си сътворила голяма, Ирме! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ирме, аз и тази година го прескочих празника, какво да се прави нито съм по виното, нито по гроздето - мога да си мина и без двете:))
    Но виж, на тази питка - не отказвам, чудесни са печивата със сметана!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Брей, жена си ти с твърди принципи! :)
      Чупвай тогава голям комат от питката, Весе и да ти е сладко!
      Прегръдка!

      Изтриване
  7. Ех, ех, сега както е обчд и аз съм безумно гладна, точно такава пита може да ме нахрани дори и само виртуално. Прекрасна е, ирма! Много си те бива;)
    Хайде още по-хубава втора половина на февруари и после лека-полека да идва онова зеленото наоколо;)Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Марте!
      Прегръдка голяма!

      Изтриване
  8. Ирма, много много красива! И толкова вкусна коричка...мммммм..представям си хрупкава отвън и мека отвътре.:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен коричките са ми любими, Аля! :)
      Благодаря ти! Поздрави и прегръдка!

      Изтриване
  9. Много красива питка, Ирме! Толкова стилна!!! За много неща имам фантазия в излишък, но да оформя хляб оригинално, не съм особено доволна от себе си... Може би, защото баба винаги му придаваше една форма и завинтките и сложни плетки не са ми били вменени овреме :) А и не правя достатъчно често, та да се упражнявам...
    Благодаря ти за красотата, а и за несъмнено вкусната рецепта!
    Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, това не мога да го повярвам! Да не ти достигне фантазията точно за един красиво оплетен хляб? Нее, знам, че ако решиш, ще ни скриеш шапките, Таня! И вземи опитай, че да си повярваш! :)
      Голяма прегръдка за теб!

      Изтриване
  10. Голяма красавица е тази трифоновска пита!Златни са ръцете ти ,Ирма!Леко заговяване и ако съм сгрешила към теб ми прости!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка! По красива щеше да е, ако не я бях мазала с цяло яйце, а само с белтък или мазнинка, но кой ти гледа. :)
      Простено ти е, мила, прости ми и ти!
      Прегръщам те!

      Изтриване