2 септември 2014 г.

Страта или баница с хляб



Отдавна не съм публикувала и честно казано, още нямам нагласа за писане, но заради десетките настоявания от днес, набързо се появявам тук с едно ново за някои и много старо за други ястие. Може би повечето от вас са чували за бързата, бабина баница от стар хляб. Макар да съществуват доста разновидности, в основата си е една – нарязан или накъсан на залци хляб, залят с яйчно-млечна смес и запечен във фурната. Може да се добавят зеленчуци, колбас, дребни късчета месо, комбинации от тях, дори и плодове – един вид хлебен пудинг. Начинът на подреждане е различен за всяка рецепта, но като че ли преобладава предпочитанието то да бъде на слоеве. „Страта“ на италиански означава „слой“, но ястието с това име е американско (май все пак с италианска намеса). Е, баба не е италианка, нито американка, не се стараеше чак толкова, никакви слоеве не редеше, но ни поднасяше нещо много, много вкусно, българско при това. Характерното за нейната рецепта бе гарнирането с тънки и хрупкави късчета предварително леко запържена, шарена сланинка. В повечето рецепти ще прочетете, че преди да отиде на горещо във фурната, вашата страта трябва да отпочине за няколко часа (доста при това), хлябът да поеме добре соса. У дома няма кой да чака толкова. Дори не ми се е налагало да я подготвям от вечерта, за да я имаме за закуска, нито пък сутринта да я редя и да я запека за вечеря. Моят метод е може би най-бързият, най-мързеливият, а резултатът най-вкусният. Който не вярва, може да попита капризните ми мъже. А след потвърждението, което ще получите, няма да ви е нужно повече, за да ми повярвате. Ех, къде ми е циганката?! 
Много вкусен е вариантът с гриловани тиквички и чери домати, също така с прошуто и ементал, или вегетариански с броколи и фета. Ако сте смели може да подложите небцето си на тест и с плодова страта – опитвала съм с тиква и с круша и бях очарована. С времето замених филиите хляб с дебели краищници (и стратата стана баница с хляб), а напоследък даже ползвам малки франзелки – бели или пълнозърнести, според наличността. Забелязах, че колкото повече корички има хляба, толкова е по-добре, по хрупкава е стратата. А когато ми се занимава, първо слагам в загрятата фурна формата с надробения в нея хляб, леко да се запече, след което изваждам, заливам, гарнирам и отново пека.

 Страта с Моцарела и шварцвалдска шунка



Продукти
/за 4 порции/

4 малки франзелки, сухи (или друг стар хляб), може и сухар
400 гр. сирене
6 яйца
300-400 гр. кисело мляко
млян черен пипер на вкус
10-15 обезкостени маслинки
няколко клончета свежа мащерка
150 гр. шварцвалдска шунка
150-200 гр. моцарела
свежа мента за поръсване
60 гр. масло

Приготвяне

Намажете обилно формата/те с меко масло.
Накъсайте хляба на едри залци и ги наредете плътно един до друг на дъното. Отгоре нахвърляйте наситненете маслинки и поръсете с листенцата свежа мащерка.
В купа намачкайте сиренето, чукнете отгоре му яйцата и добавете млякото. Поръсете с черен пипер на вкус и разбъркайте сместа. Излейте я върху хляба  с лъжица размърдайте леко залците, за да попадне навсякъде от нея.
Нарежете шунката на тънки ивици, които навийте на къдрици и нахвърляйте отгоре. Покрийте всичко с късове моцарела и сложете да се пече на 230° за около 15 минути. Когато ястието получи красива коричка го извадете. Нека си отдъхне за около 5 минутки, поръсете със свежа мента и поднесете.
Добре охладено бяло вино е чудесно, дори задължително в случая.

Това е! Да ви е сладко!

12 коментара:

  1. Никога не съм правила подобно нещо, Ирме. Вижда ми се повече от чудесно. Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля! И непременно опитай, Йоли! А, че е чудесно, чудесно е - както и да го нарече човек, много е вкусно! И спасява окъснели с обяда или вечерята домакини. ;))
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. И аз не съм правила такава баница, ама е идеална за лятото с тараторче! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  3. И моята баба беше от типа на твоята:)))И мен ме е хранела с тази хлебна баничка............Прекрасна рецепта,Ирме!.....А и какви спомени ми навя....,благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали? Ех, тези баби! Знаех си аз, че всички сме хранени сладко, сладко от бабите си с нея :)
      Поздрави сърдечни и хубав ден, Миленка!

      Изтриване
  4. Не помня да съм те подканяла, макар тайничко да наминавах тук и да се озъртам, дали пък случайно не съм пропуснала нещо. Но много се радвам да те видя, още повече, че това предложение не е било част от нашата трапеза и ще побързам докато все още има нещо като лято;) Поздрави, Ирма и сега вече съвсем официално: Настоявам да не оставяш за дълго това место празно;))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се постарая да съм по-редовна с публикациите, Марта! Благодаря ти за милите думи!
      Прегръдка и много усмивки за теб!

      Изтриване
  5. Страхотно вкусно,Ирме,особено с моцарела-ум да ти зайде!У нас това е задължителния начин за оползотворяване на стар хляб,много я обичаме тази баница в разни форми.Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси!
      Спомням си, че и ти я бе показвала преди време. Наистина е чудесна във всичките ѝ разновидности.
      Прекрасен ден от мен, мила!

      Изтриване
  6. Ирме, ама сигурна съм, че от на баба по-вкусна няма. :) Е, макар и твоята да е прекрасна! Тоно по този мързелив начин. И се радвам, че си отново тук. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! :)
      Прегръдка и усмивки от мен!

      Изтриване