30 юли 2014 г.

Чеснови картофки на тиган

През лятото всички сме през по-голяма част от деня навън и макар дните да са по-дълги, често се случва да не разполагаме с достатъчно време, за да подготвим обяда или вечерята. За такива случаи всеки си има решение – отиваме на гости на мама, събираме се с приятели или се отбиваме в любимият ни ресторант или пицария. Плюс това пазарите са пълни с пресни, сезонни плодове и зеленчуци и една богата градинска салата ни е достатъчна, но понякога, особено ако трябва да нахраните гладните мъже в къщи, ще се наложи да се потрудите малко повече. Е, друго си е да им предложите една вратна пържола, но ако им поднесете тези картофки, може и да забравят за нея. Приготвят се има-няма за 20 минути. 


И не се учудвайте, ако тиганчето бързо се опразни и се наложи да ги приготвите отново, защото вкусът им е невероятен и пристрастяват.

Продукти
/за 2 порции/

10 малки до средни картофа (ако имате червени още по-добре)
3 с.л. зехтин
60 гр. масло
3-4 скилидки чесън
сол на вкус
черен пипер на вкус
1 зелена люта чушка
1 червена люта чушка
1 с.л. светло синапено семе
1 к.л. семена от кориандър
по 1 или 2 яйца на порция


Приготвяне

Почистваме, обелваме и разполовяваме картофите. Ако ползвате млади, с тънка кора, може и да не ги белите.
В тиган налейте зехтина, добавете маслото и сложете на среден огън да се загреят. Когато замирише приятно добавете картофите и ги изпържете до полуготовност.
През това време си нарежете чушките и обеленият чесън на тънки кръгчета. Добавете ги при картофите, след тях семената синап и кориандър, посолете, поръсете с черен пипер и разбъркайте. Ако кaртофите са поели всичката мазнина, то добавете още малко масло.
Чукнете по едно или две яйца на порция (по ваша преценка) и задръжте на огъня докато се стегнат.
Преди сервиране поръсете със свежа мащерка или риган. Ако пък нямате и магданоз ще стои добре.



Това е! Много лесно, вкусно и ароматно ястие, гарантиращо ви една идилична вечер с близките ви хора. Не забравяйте салатата от градински зеленчуци и студената бира! Наздраве!



31 коментара:

  1. Ах,разкошни картофки......Не съм подправяла със синап,но ще пробвам задължително!
    Много благодаря,Ирме за чудното,бързо предложение!:)Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленка! :)
      Непременно опитай синап към картофки, но задължително в комбинация с разтопено и препържено масло! И имай предвид, че семенцата пуснати в горещото масло се пукат - направо подскачат като пуканки. Затова е добре или тигана да се покрие с капак за около 30 секунди, когато ще се ползва за подправяне на разни ястия с картофки или както в случая, да се добавят семенцата към картофите накрая и да се задържи всичко само минутка две още на огъня. Сигурна съм, че ще ти допадне вкусът им.
      Прегръдки имаш и ти, мила!

      Изтриване
  2. Ирма, това е едно от любимите ми ястия. Картофки на тиган и с яйчице, баща ми ги е приготвял, когато бяхме малки. Интересно ще ми е да пробвам твоя вариант с кориандър и синапено семе. Непремено ще се пробва. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, и аз съм израснала с подобно - мама често наливаше разбити яйца към готовите, изпържени картофки, а после поръсваше фино с черен пипер. Но само толкова. Това е малко по-пикантно ястие с всички останали добавки, а синапа ги прави някак ... по-екзотични, бих казала. Маслото пък омекотява цялото това изкушение и някак балансира вкусовете. Опитай, Аурелия!
      Прегръдки и за тебе! :)

      Изтриване
    2. Влюбих се в картофките ти, Ирме! Така златисти и богато подправени! Само не знам дали синапът ще ми хареса, като се замисля, не знам дали съм опитвала това чудо :D Ама ще пробвам!
      Прегръдки!

      Изтриване
    3. Зори, опитай с по-малко количество семенца като за начало. И друго се сещам - провери първо можеш ли да ги консумираш, предвид бременността ти. Някои билки и подправки не са препоръчителни за бременни и кърмачки, а други дори са недопустими. Не знам синапеното семе към кои спада, но знам че загрява (дори се ползва за загряващи компреси) и това ме кара да те предупредя. Иначе картофките така приготвени са точно толкова вкусни, колкото и изглеждат. :))
      Благодаря ти за милият коментар, Зори!
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Ирме, снимката отдавна ме привлече в нета!
    И аз не съм ползвала синапено семе, както и семе от кориандър, за
    което знам, че е с много силен и специфичен вкус:)
    Но ще опитам!
    Морска прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! И двата вида семена са много добри подправки за различни ястия. Но пък е и вярно, че всеки си има вкус, така че ако те гъделичка любопитството, опитай първо с няколко зрънца. На мен лично много ми допада синапа на картофи (особено на варени), а кориандъра съм ползвала по-пестеливо, но не мога да отрека, че придава хубав вкус на ястията, в които съм го влагала.
      От мен много усмивки за теб и морето, Дани! :)

      Изтриване
  4. Много апетитни са станали! Непременно ще ги пробваме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, за доверието, Траянка! Ще чакам да споделиш.
      Поздрави и много усмивки!

      Изтриване
  5. За първи път ще ползвам картофки с яйца. Аз приготвям фритата с яйца и сварени картофи, но е различно. Определено ще пробвам рецептата. У дома картофита се мнооооого на почит:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за доверието, Краси! Надявам се да останеш доволна! :)
      Поздрави и хубаво лято!

      Изтриване
  6. Ирме, за такива картофки веднага бих заменила вратната пържола. :) Чудесно звучат и изглеждат, хайде да ви е наздраве!
    Уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! :)
      Пържолката няма да изпуснем, но си струва да я сменим понякога и с нещо леко и също толкова вкусно, нали? ;) А на тебе да ти е сладко, мила!
      Хубава да е вечерта и за тебе! Прегръдка!

      Изтриване
  7. Ирме, картофките изглеждат много апетитни!А и снимките ти са чудесни! Приятен ден!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си мила, Бени, благодаря ти!
      Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  8. СТрахотно,ароматно,лесно,лятно и безкрайно вкусно е съдържанието в тиганчето,скъпа!Чудесно предложение!Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдка и от мен, Роси! Благодаря! :)

      Изтриване
  9. Готина идейка, идеална и за приготвяне и за хапване. Чудесийка е това тиганче, Ирма! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Ирме, тази рецепта звучи наистина пристрастяващо- толкова аромати, цветове и вкусове!
    Хубави летни дни ти желая и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  11. Ох, колко вкусно изглеждааат.... Плъзни тиганчето насам:)

    ОтговорИзтриване
  12. Хич на държа на вратлетата на прасетата през лятото. Ето това обаче, може да ме изкуши. Прекрасни картофки, Ирма!

    ОтговорИзтриване
  13. Много колоритно, апетитно и уханно ястие, Ирма,
    разкошна комбинация от вкусове и аромати -
    Благодаря за чудесната идея, поздрави и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  14. Откривам тези картофки сега, върнала се от почивка, но и ти май зачезна, Ирме!
    Чакам да се върнеш и хващам автобуса - да ми ги приготвиш, става ли?

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ви, момичета! :)
    Картофките наистина са превъзходни приготвен така. Опитайте!
    Весе, предвид жегата която ни мори, не се вясвам в кухнята за повече от половин час. Най-много час, но в такъв случай после целият свят ми е крив. :)))) Обещавам после да съм по-редовна тук. А ти, предполагам си навестила любимият Китен. Познах, нали? :)
    Поздрави и прегръдки за всички ви!

    ОтговорИзтриване
  16. Бързо, лесно, вкусно - това е моята комбинация. Вече обичам тези картофки ;)
    Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се и съмнявам, Дианка - тези картофки са наистина много вкусни. :)
      Благодаря ти! Поздрави и най-добри пожелания и от мен!

      Изтриване
  17. В момента ги приготвям и се облизвам край тигана Ирме :) и биричката е вече в хладилника :)
    Поздрав с прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  18. Хе-хе! Да ти е сладко, Слънчо! Наздраве! :)
    П.С. Любопитно ми е как намираш синапеното семе като съставка тук, та ще се радвам после да споделиш!
    Гушкам те и аз!

    ОтговорИзтриване
  19. Аааа ... никакъв проблем душице :) То и чубрица тук не се продава ... ама такива нещица съм си донесла от Родината:) А и като ми привърши нещо пак ми пращат. Та ... и синап си имам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, мента има, но джоджен не, а и чубрицата си е баш наша подправка. И аз, Дани редовно пращам именно тези двете на дъщеря ми. За синапа питах, как го намираш в картофките? - т.е. добре ли стои като подправка към тях според вашия вкус, защото за мен беше нещо ново, на което приучих домашните. На останалите се вижда странна тази комбинация. :)

      Изтриване