15 октомври 2013 г.

Шоколадова торта с целувки и смокини



Предлагам ви една много богата на вкусове и аромати торта, плод на заспалото ми въображение и желанието ми да оползотворя няколкото останали смокини. :)
У дома съм нарочена за разсипник на продукти – все купувам количества, които трудно могат да се изконсумират своевременно и винаги остава нещо забравено, което поради пресищането ни с него си седи, седи и накрая ако не го спася, както в случая, заминава в кофата. И преди пак да съм отнесла поредният упрек по повода, се мобилизирах и макар изобщо да нямах идея какво да правя, измайсторих тази тортичка.

Споделих с дружките от групата на „готвещите” дилемата си, от тях получих няколко идеи и накрая пристъпих към действие. Исках поне блата да е шоколадов, че да има мир в къщи ;) После ми светна идея за целувките, а останалото натъкмих в процеса на работа. Предлагам ви рецептата и ви уверявам, че който обича шоколад, целувки и смокини, ще остане доволен ако се реши да я изпробва.



Продукти
/за форма с ø 24 см./

за блата
4 яйца
5 пълни с.л. пудра захар
100 гр. меко масло
200 гр. квасена сметана
1 ванилова захар
150 гр. разтопен шоколад (75%)
2 с.л. какао
80 гр. брашно

1 к.ч. тъмен ром за сиропиране на блата

за крема
250 гр. крема сирене
100 гр. меко масло
½ ч.ч. течна, подсладена сметана
2 пълни с.л. пудра захар (или на вкус)

за целувките
5 белтъка
1 ч.ч. кристална захар
1 с.л. ябълков оцет
2 с.л. брашно
1 с.л. нес кафе
½ ч.ч. млени орехи

за декорация
7-8 смокини
1 к.ч. натрошен шам фъстък
няколко листенца мента


Приготвяне

Включваме фурната да се загрява на 200°
Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.
Белтъците разбиваме на твърд сняг с щипка сол.
Жълтъците със захарта, маслото и ванилията бием до получаването на пухкав крем, в който добавяме квасената сметана и разтопеният на водна баня шоколад. Хомогенизираме сместа и на порции прибавяме белтъчният сняг, като внимателно разбъркваме двете смеси. Накрая по малко, по малко добавяме и брашното.
Печем блата наведнъж, в намаслена и напудрена с брашно тортена форма с падащи стени, за около 30 минути. Няма смисъл да пробваме с клечка, защото от шоколада блата ще е влажен във вътрешността си, макар да е изпечен идеално. Затова се ориентираме от повърхността му – леко натискане и ако поддава много, значи още не е готов. Готовият, добре изпечен блат е със стегната повърхност, леко пружинираща при натиск и с добре изпечени страни.

Изваждаме  го и го оставяме леко да се охлади във формата, след което сваляме ринга и оставяме да изстине напълно върху основата на формата.

През това време се заемаме със целувките.
Фурната трябва леко да се е охладила, но ако не е, отваряме вратата й и когато усетим, че температурата вътре е доста спаднала, я затваряме и включваме на 130°
Докато постигне градусите, разбиваме белтъците до бяла пяна, добавяме оцета и продължаваме разбиването до получаването на хубав сняг. Едва на този етап започваме да добавяме захарта лъжица по лъжица. Когато се поеме всичката ще видим, че сме получили лъскава, бяла, твърда и креместа маса, която образува „конци”. Сега добавяме брашното, кафето и накрая ядките. Хомогенизираме добре сместа.
Прехвърляме я в пош с къдрав накрайник (аз ползвам една стара метална фуния от машинка за месо) и върху застлана с хартия за печене тава шприцоваме целувки в желана форма. Печем ги за около час и половина, без да отваряме фурната. Когато времето изтече, изключваме фурната, леко открехваме вратичката й, пъхаме в процепа една дървена лъжица и я оставяме така, докато изстине. Едва тогава изваждаме целувките.

За да направим крема разбиваме в купа крем сиренето, маслото и захарта до гладък крем и постепенно, по малко добавяме течната сметана, за да го разредим до степен, позволяваща лесното му и гладко мазане.

Сглобяваме тортата като поставяме блата в подноса, сиропираме го с рома и отгоре непретенциозно намазваме всичкия крем. Подреждаме целувките отгоре – аз заформих венец от тях, а няколкото останали натроших и посипах в средата. Отгоре нареждаме разполовените смокини, посипваме с натрошеният шам фъстък и нахвърляме няколко листенца мента.

Време е да си отрежем по едно разкошно парче и да се насладим максимално на момента! 


Това е!  Добър апетит!

За да не се губи време с целувките, тях може да направите от предната вечер по бързата процедура като загреете фурната на 180°. Когато сте готови със шприцованите в тавата целувки, изключете фурната, пъхнете тавата вътре и ги оставете там цяла нощ. На сутринта целувките ви ще са готови. Внимавайте само някой да не отвори вратата на фурната до сутринта! :)





28 коментара:

  1. Бързам да съм първа, че да мога да опитам от този разкош! Ирмеее, прекрасна е тортичката ти, все така да ти "заспива' въображението. :)
    Да ви е много сладка, хубав ден от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Гери! :)
    Чувствай се специално почерпена, мила!
    Хубав и усмихнат ден и от мен!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Ирма, тортата е просто прелестна!А аз съм изключително доволна от тази публикация, щото само си изплакнах окото и душата, но няма да се накапя - не ям нито смокини, нито целувки.....
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  4. Лошото е, че и аз като знам, че има целувки във фурната ще им посегна :))
    Прелестна е тази торта, Ирма!
    Много красива и страхотно съчетание на смокини, крема сирене и шоколад!
    Поздрави и хубава есенна вечер на теб!

    ОтговорИзтриване
  5. Истински разкош си сътворила, Ирма! И като вкусова комбинация, и като аромати... Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Уау,страхотна торта, Ирме! Фантазия е това!

    ОтговорИзтриване
  7. Ирма, това е истински разкош!!! Добре, че си купила продукти в излишък, за да се мобилизираш около това съвършенство! С удоволствие бих го опитала - все любими неща си вложила и казвам едно хлъц :)
    Поздрави, мила и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Мария,
    Пепи,
    Еви,
    Йоли,
    Снежи
    ,
    сърдечни благодарности за топлите и ласкави думи, момичета! Трогвате ме и ме карате да се червя, но ми е драго, че ви допада тортичката! Много беше вкусна и за нула време отлетя :)))
    Хубава вечер ви желая с много усмивки и прекрасно настроение!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Уау ... прелестна е Ирма! И все с любими продукти :)
    До каквото се докоснеш и то грейва!

    ОтговорИзтриване
  10. Разкошна е, Ирма !Истинска фантазия! Всичките продукти са ми любими, а вида направо ме кара да преглъщам! Поздрави, изкусителке!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи трябва да я направиш, Кате! ;) Благодаря ти!
      Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  11. Определено си успяла да оползотвориш всички продукти,които ти се намираха,Ирма,в тази прелестна торта!Много красиво си я декорирала и представила!
    Хубава сряда ти пожелавам,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами, поиграх си малко, Роси. Имах настроение, което е много важно и резултатът е налице. :)
      Ведър и спорен ден от мен, мила!

      Изтриване
  12. Невероятна е, Ирма, толкова красива с тези пресни, сочни смокини отгоре! Обожавам я без дори да съм я опитала, обожавам смокини, много ме впечатли, да знаеш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами, трябва тогава да я опиташ, Мария! Запрятай ръкави и бързо я приготви, обещавам да останеш доволна от вкуса й! :)
      Благодаря ти за комплимента, мила!
      Хубава, топла и уютна вечер ти желая! Поздрави!

      Изтриване
  13. Ирме, страхотно вкусна торта си направила! Любими смокини в шоколадова компания и хрупкави целувки! Чудесна идея! Много ми допада и как си я украсила-леко небрежно, рустикално и с изобилие, подхождащо на есента!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, Бети, сякаш си била в съзнанието ми, докато я мислих и сглобявах! Много точно си описала настроението ми в онзи момент :)
      Благодаря ти, мила! Прегръдки и хубаво утре!

      Изтриване
  14. Ирма, още от Фейса ме накара да замечтая за този вкус, а визията е прелестна, поздравления! Поне това бижу говори, че си добре и в прекрасна кондиция! Имам много за разказване от пътя, но ще видим кога и как! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Накрая на силите си бях, Иглика, когато я направих, но слава Богу се съвземам бързо, а и шоколада помага :) Ако омета още два големи, ще зачервя и бузите :)))
      Благодаря ти! Чакам с нетърпение да споделиш преживявания и емоции!
      Прегръдки и от мен с пожелание за хубаво време и лек път!

      Изтриване
  15. Речено-сторено...Попита за идеи и измастори тази красива вкусотия.Никога не съм се съмнявала в способностите ти,Ирме-страхотна кулинарка си!
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Живе, имах нужда от нещо сладко, шокладово, но нищо не ми идваше на ум, а приятелите са за това - да помагат в спешни случаи, особено като този! :))))
      Благодаря ти за сладкия комплимент, трогваш ме много!
      Усмихнато утре от мен!

      Изтриване
  16. Не само на вкусове ами и на цветове е богата тази невероятна тортичка :)
    Облизвам се среднощно ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Насе! Да ти е сладко! ;) Ама не се облизвай само, направи я!
      Хубав и слънчев петък! Поздрави!

      Изтриване
  17. Ирме, тази тортичка е страхотна - есенен разкош!
    Много вкус, цвят и аромати, с прекрасна визия и чудесни снимки.
    Моите поздравления и за днешния 23.10.ден, и както пишеш -
    "...През есента са събрани и повечето тържества в нашето семейство,
    като започнем с рожденият ден на половинката, следван от моят,
    от неговият имен ден и после на младежа..."
    Сърдечна прегръдка, с пожелания за здраве, успехи и сбъднати мечти,
    радост и благополучие в дома и семейството ти,
    творческо вдъхновение и много щастие , Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка! Като винаги си много мила и внимателна! :)
      Трогваш ме с този прекрасен поздрав и пожелания!
      Прегръщам те и ти благодаря още веднъж!
      От мен пожелания за ведри дни, изпълнени с оптимизъм и много усмивки!

      Изтриване
  18. Разкошна торта Ирма !
    Комплименти от мен :)

    ОтговорИзтриване