12 октомври 2013 г.

Плодова торта с Маскарпоне


Днешната публикация бях замислила в друга насока, но след като миналата седмица показах тази торта във фейсбук, получих десетки молби да напиша рецептата и побързах да я пусна навреме, докато не съм забравила кое, как и колко сложих, за да се получи това, което виждате на снимката. Имах намерение да я направя още няколко пъти, да ми се утвърди рецептата, да успея да направя и хубави снимки, но тях ще допълня на по-късен етап. Бих казала, че е един вид чийзкейк, без печене, макар аз упорито все още да я наричам торта. Ами да, започнах да приготвям торта и извадих сметаната и останалите  продукти, които мислех да ползвам. В последствие замених сметаната с Маскарпоне и допълних с още продукти, та в края на краищата чийзкейка е налице, толкова плодов, колкото и си го визуализирах цяла една седмица преди това.


Продукти:
за форма с ø 24 см.

за основата
200 гр. маслени бисквити
1 ч.ч. млени орехи
150 гр. меко масло

за крема
500 гр. Маскарпоне
5 с.л. пудра захар (или количество на вкус)
2 пликчета ванилова захар
50 мл. тъмен ром
200 гр. бял шоколад
300 мл. кондензирано мляко
2 пликчета желатин
3 кивита (на ситни кубчета)
2 нектарини (на ситни кубчета)
1 шепа червени боровинки (може и сушени)

за глазурата
1 нектарина
1 шепа червени боровинки
100 мл. кондензирано мляко
захар на вкус
1 пликче желатин

за декорация
малко свежи плодове от ползваните в крема
няколко листенца свежа мента

Приготвяне

Центрираме върху подноса за тортата един ринг, който сме регулирали на 24 см., като преди това сме намазали стените му обилно с масло. Слагаме го в хладилника за десетина минути, да се стегне маслото

През това време смиламе по отделно бисквитите и орехите в блендер.
Събираме ги в купа, добавяме захарта, разбъркваме да се хомогенизира сместа и прибавяме мекото масло. С ръце бързо омесваме всичко, да се получи лепкава, ронлива смес.
Изваждаме подноса с ринга и разпределяме равномерно по дъното сместа за основата като притискаме с ръце навсякъде, така че да излезе всичкия въздух.
Отново прибираме в хладилника.

За крема слагаме Маскарпонето в голяма купа, добавяме захарта, ванилията, рома и леко разбъркваме с миксер, на ниска скорост.
Шоколада разтопяваме на водна баня (може и в микровълнова фурна на МAX, на няколко пъти за по 30 секунди, като всеки път разбъркваме), добавяме го в купата и отново разбъркваме с миксера. Доливаме и кондензираното мляко и продължаваме да миксираме, докато не се получи пухкав лек крем. 
Обелваме и наситняваме плодовете като се стараем това да стане бързо.
Разтопяваме желатина на водна баня, както е по указанието на опаковката и го наливаме в крема, разбъркваме с миксера да се смеси добре с крема и добавяме наситнените плодове. Сега разбъркваме с шпатула и изсипваме крема върху основата, която до сега се е охлаждала в хладилника.

Прибираме на студено за няколко часа.
Когато тортата/чийзкейка е стегнал приготвяме глазурата:

Обелваме нектарините, нарязваме ги на дребно и ги пасираме заедно с боровинките до гладък сос като по малко добавяме кондензираното мляко. Опитваме как е на вкус и добавяме захар по желание. Прецеждаме през сито, за да е по-фин соса и слагаме на котлона, на слаб огън да се загрее, като разбъркваме периодично, за да не загори.
През това време разтопяваме на водна баня желатина.
Когато соса кипне, добавяме желатина и продължаваме да бъркаме настрани от котлона, докато започне да стяга. Тогава изливаме цялото количество върху тортата и с въртеливи и наклонени движения разпределяме по цялата повърхност. Ако се стече малко по страните няма проблем.

Преди поднасяне декорираме с малко свежи плодове – няколко резена нектарина, няколко боровинки, листенца мента и готово!

Тортичката е с много лека,  със засилен плодов вкус и лек дъх на ром.
Едно силно кафе или горещо, пенливо капучино са й идеални компаньони. Ако я приготвяте в по-топло време, може да поднесете с някакъв плодов фреш.


Да ви е сладко!



12 коментара:

  1. Колко познато е това с дългото умуване за нещо вкусно... :)
    Чуден е тортеният ти чийзкейк, Ирме, заслужено внимание е получил.
    Желая ти лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Ирма,още сто пъти да го видя тава блаженство,няма да ми омръзне да му се наслаждавам!Великолепен десерт!
    Сърдечен поздрав и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Много свежа тортичка, Ирме :)

    ОтговорИзтриване
  4. Обещава да е невероятно вкусна плодова торта, Ирма! невероятно съчетание на аромати и вкусове, мила! Спорна нова седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Звучи много свежо Ирме!
    Обожавам маскарпоне, много лек крем се получава с него.
    И аз си взех онзи ден една кутия, че ми се върти една тортичка в главатаааа...
    Прегръщам те и ти пожелавам успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Много подходящ десерт за есенната трапеза!Наистина великолепен!

    ОтговорИзтриване
  7. Ирма, много ароматна, вкусна, неустоимо вкусна торта си направила!Или чийз, въобще не ми се спори, искам веднага едно голямо парче!
    И толкова красива!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесен чийзкейк.
    Дебна рецептата от момента, в който видях снимката му.
    Браво на теб!

    ОтговорИзтриване
  9. Гери,
    Роси,
    Насе,
    Еви,
    Кате,
    Таня,
    Бети,
    Ели
    ,
    благодаря на всички за отделеното време и милите коментари!
    Тортичката не е нещо особено на пръв поглед, но ви уверявам, че вкусът й е запомнящ се, много нежен. Ще се радвам направилите я да се включат с мнение по въпроса ;)
    Сърдечни поздрави ви пращам и ви желая една разкошна, октомврийска седмица, изпълнена с много настроение и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  10. Изглвжда свежа и цветна тази тортичка чийз Ирме!
    Подходящо ще прави компания на едно топло кафенце с мляко :)
    Добре си направила че я сподели с нас :)
    Хубава и спорна октомврийска седмица от мен с прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
  11. Искам да попитам кондензираното мляко от течното ли е или това, което е сладко, че не мога да разбера. Иначе рецептата така ме грабна , че мисля да я направя. И още един въпрос дали ако сменя плодовете да са ябълки, защото кивито на баба ми още не е готово за ядене или да почакам още месец два и тогава да опитам да я направя с точните продукти.

    ОтговорИзтриване
  12. Привет, Анонимен!
    Кондензираното мляко е течно, да, неподсладено.
    За плодовете: можеш да ползваш каквито харесваш и имаш под ръка, като единственото условие е да се съобразиш с това, да не са само сладки, нека има и нещо с кисела нотка. В момента е пълно с кивита във всеки магазин, но ако все пак представлява някаква трудност за да се снабдиш с тях, може да ги замениш примерно със зърна зелено, сладко грозде. Ако пък гроздето е без семки, ще е идеално. Добра ще е комбинацията на круша, зърна от грозде и нар. Изборът им остава изцяло в твои ръце. :)
    Поздрави и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване