11 юни 2013 г.

LEMON CURD - Лимонов крем

Когато животът ти поднесе лимони, направи си лимонада!

Пословично и оптимистично, нали? Но вярно! ;-) 

Лимонада? 
Да, но само това ли? Лимонада пием почти всеки ден - ягодова, акациева, бъзова, сега черешова - все с лимони. Даже се намира още една кана в хладилника. Много вкусна, но трябва и нещо друго да има с нея, нещо по-така, нали? 
Лимони имах много и умувайки в какво да ги вложа, за да не идат зиян, в което съм често обвинявана (понякога съм невинна ;-) ), се сетих, че не сме хапвали отдавна крем. А лимонов крем обичаме. Плодовете са достатъчно за две дози, от които ще остане и за сладкиш. 
Лимонов крем ... ама какъв? 
Никога не съм правила "лимонова извара", известна с чуждоезичното име Лемон кърд (Lemon curd). Имам прибрани две рецепти и много снимки, които да ми гъделичкат въображението и апетита, но учудващо и за самата мен, все още се помотавах с приготвянето им. Освен с лимони, този крем се прави и с други плодове - предимно цитрусови, но наскоро Дани ми сподели, че е правила и с дюла, а аз си мисля скоро да опитам и с малини. :-) Варира и начинът на приготвяне - някъде се ползват цели яйца, другаде само жълтъци, в някои рецепти се добавят яйцата накрая, а в други - маслото. Гледайки снимките обаче, за мен резултатът е един и същ. 

Е, забърках аз прословутият крем и мога да уверя всички, които като мен още не са го опитвали, че има за какво да съжаляват - много нежен, ароматен и неустоимо вкусен десерт! С текстура на фин мус и цвят на златно слънце!


Lemon curd




Продукти
/за 2 бурканчета по 300 мл./

4 лимона
1 ч.ч. захар (ако не обичате по-киселко, добавете още малко захар)
5 жълтъка
1/2 ч.ч. меко масло

Приготвяне

Измийте и подсушете лимоните. Настъргайте кората им на фино ренде (само повърхностният слой), след което ги изстискайте, а сока прецедете.

Сложете на котлона тенджера с вода да заври, а в нея по-малка (да не се допира до водата!), в която смесете лимоновият сок и кора, захарта и жълтъците. Намалете огъня, за да къкри водата само, и бъркайте сместа с дървена лъжица непрекъснато, докато стане на пухкав крем (отнема около 15 минутки).
Отведете настрана и прецедете, за да отстраните лимоновата кора, а и сместа така става идеално гладка. Докато я прецедите, тя ще се поохлади и тогава, добавете мекото масло. Разбъркайте да го поеме.  
Сега насипете в чисти и сухи бурканчета, върху които поставете по парче целофан (или стреч фолио) и затворете плътно с капачки. 
Така може да съхранявате крема до една седмица в хладилника.




Студен, кремът е гъст като квасена сметана, а оставен за час извън хладилника, леко омеква и даже бавно потича. 





Можете да го ползвате за основа на други (предимно сметанови кремчета), за намазване на кроасани, на тортени блатове (под пълнежите), за заливка на торти и тарти, за пълнене на еклери, също и като сос за поливане на сладолед и плодови салати, а и за каквото още се сетите.
Приятният му киселичък вкус ще ви освежи в горещото лято, а за още по-голяма наслада поднесете замразен :-)  Мисля, че ще се получи невероятен сладолед от равни количества Lemon curd и Маскарпоне, защото опитах тази комбинация и мога смело да кажа, че е СУПЕР! Ако не внимавах, щеше да замине ей така, за пет минутки, а я бях забъркала за сладкиш, който ще ви покажа в следващата публикация.  

Ако решите да опитате, може да замените лимоновият сок с друг цитрусов или да смесите няколко. Аз приготвих крема, който виждате само с лимони, но освен кората им, добавих смес от изсушена и стрита на прах такава от портокал и мандарина. Вкусът е божествен! 
И не мога да спра да му се радвам на жълтото! Бурканчето с остатъка стои на челна позиция в хладилника и почти на всяко отваряне си гребвам по малко, та май скоро ще има ново упражнение за затвърждаване на умението! :-)



17 коментара:

  1. Преглъщам.....и даже усещам лимонената приятна киселина в устата си......Чудесно предложение,Ирма!Аххх как обичам лимони...............

    ОтговорИзтриване
  2. Гребвай си и да ти е сладко, Ирма! Много вкусно изглежда кремчето ти, а снимките са с много настроение.
    Поздрави и усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Слънчеви, прекрасни снимки! Все му се заканвам, да видим кога ще го спретна и аз...
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Фантастичен е,Ирма!
    Сядам с голямата лъжица :)
    Прегръдка, мила и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  5. Видях днес снимките ти на това лимонено кремче във ФБ и така ме развеселиха. Много хубав жълт цвят ти се е получил, Ирме, явно яйцата са били от онези много жълтите :) Обичам я тази свежест :) Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Милена,
    Гери,
    Ивче,
    Дани,
    Снежи
    ,
    благодаря ви, момичета, за вниманието! С удоволствие бих ви почерпила!
    Настанявайте се удобно, взимайте лъжичките и започвайте! Ако ли пък още не сте го опитвали и вече сте се зарибили, не отлагайте, кремчето си струва времето в кухнята! :)
    Прегръдки от мен и пожелания за свежи, слънчеви дни, макар и малко мокри!

    ОтговорИзтриване
  7. Много го обичам, а снимките ти са много топли и свежи! Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
  8. Толкова слънце си събрала в снимките,Ирма,и лимонова свежест!Прекрасно поднесено и несъмнено вкусно,а с етикета вече казах,че ме довърши,много старателно си подходила към цялата подготовка,комплименти!Хубав ден,мила!

    ОтговорИзтриване
  9. Еви, благодаря!
    Спорен и усмихнат ден ти желая!
    Етикета ли Роси? - ами човек без работа и това прави ;) В интерес на истината повечето ми зимнина е етикетирана, че ми омръзна от грешки - понякога така си прилича съдържанието в бурканчетата, че етикета е крайно наложителен. Ама да видиш на ореховия ликьор какъв съм избарала... :)))
    Прегръдки и хубав да е и твоят ден, Роси!

    ОтговорИзтриване
  10. Ирма!!! Откога се изкушавам с този крем! Толкова слънчево и свежо е при теб, представянето, снимките, аромата... страхотна си! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Кате, реши се и не се изкушавай повече, мила! Бързо и лесно се приготвя и най-важното - много е вкусен и е чудесна основа за много десерти! :)
    Имаш топла прегръдка и от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Ирма, почти усещам вкуса на тази цитрусова прелест по небцето, страхотни снимки! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, Иглика!
    Ако си навита на бартер, заменям бурканче за кайсиев тарт :)))
    Усмивки и целувки от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Ха, защо не? Иде уикенд, колко му е? Луд умора няма, не ми е нужно много време за размисъл...

    ОтговорИзтриване
  15. Дали? Изобщо не те съкам, ама ... :)))

    ОтговорИзтриване
  16. Много свежо, слънчево, лимонено- жълто и вкусно!
    Ирме, невероятно красиво си поднесла това лимонено изкушение!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря за комплимента, Ина! Вярно кремчето се получи с хубав, наситено жълт цвят, което ме блазни постоянно и мен, но за цялостната картинка е виновна единствено и само природата, аз само я показвам и ви подстрекавам ;)))
    Хубав и усмихнат петък ти желая, мила! Целувки!

    ОтговорИзтриване