14 юни 2013 г.

Сладки череши и...


Селски черешов тарт с пълнеж от Лемон Кърд и Маскарпоне

Когато се дават обещания, трябва да се спазват, нали? Така постъпва честният, достоен и възпитан човек. И за да не се окажа от другата страна на културата, бързам да ви покажа, както обещах в предната публикация, за какво ползвах прословутият Lemon Curd, който толкова се хареса у дома, че рискувах да остана за малко без сладкиш. Както вече ви споменах, ако не внимавах, щеше да си замине за няколко минутки само.  Е, опазих кремчето, направих сладкиша, но реших да приготвя втора доза Lemon Curd - тъкмо му бях хванала цаката, пък и да прибера някое бурканче за спешен случай.
Междувременно си похапваме череши – обичаме само сортове тъмно червени, рубинени, та чак черни и много сладки череши. А наскоро открих как хубаво се преглъщат с чаша дъхаво десертно вино. 


Сладкиша ли? Той... той вече остана в историята! Но сега, гледайки снимките му, ми се ще да имаше едно парченце тук, край мен!  :-)  Все пак нищо не пречи да запретна ръкави и за има-няма  2 часа ще е готов – това с чакането и вече готовия лимонов крем.  А самата работа за приготвянето му отнема не повече от тридесет минути.
Но да не ви мотая с повече приказки, ами да ви го представя вече!

Селски черешов тарт с пълнеж от Лемон кърд и Маскарпоне
/Rustic Cherries Tart with Lemon curd and Mascarpone filling/


Продукти
за форма с ø 28 см.

за основата
125 гр. студено масло
100 гр. пудра захар
1 щ. сол
250 гр. брашно
2 пликчета ванилова захар
кората на ½ лимон
2 жълтъка
2-3 с.л. ледена вода

за крема
2/3 от доза Lemon Curd, преди да сте го прецедили (т.е. заедно с цитрусовите корички)
500 гр. Маскарпоне
1 пликче ванилова захар

за гарниране
½ кг. хубави, черни сладки череши (обезкостени)
1 ч.ч. захар
сока на 1 лимон
1 к.ч. Бадемов ликьор

допълнително
шепа филирани бадеми, леко запечени на сух тиган


Приготвяне

В купа сложете брашното, захарта, солта, ванилията, лимоновата кора и нарязаното на малки кубченца масло. Мачкайте с вилица докато се образуват трохи, след което добавете жълтъците и замесете тестото, като си помагате с лъжица по лъжица ледена вода. В зависимост от едрината на жълтъците, водата варира – 2, 3 или максимум 4 с.л.
Работете бързо и не месете дълго тестото, защото от топлината на ръцете, маслото ще омекне прекалено и тестото ще започне да лепне!
Завийте готовата топка тесто в стреч фолио (или го пъхнете в найлонов плик) и го приберете на студено, в хладилник за около 30 минути (максимум 1 час).

През това време, ако нямате готов Lemon Curd може да си го приготвите – става сравнително бързо.
Ако имате готов, направете крема с Маскарпоне за пълнеж на тартата, като просто смесите всички упоменати съставки и леко разбъркате до хомогенност. Завийте с фолио и приберете в хладилника.

Включете фурната да се загрява на 180°.
Извадете тестото и върху леко набрашнена повърхност (или застлана със стреч фолио) го разточете на кора с диаметър малко по-голям от този на формата. С помощта на фолиото прехвърлете разточената кора в намаслената форма. Ако не ползвате фолио, много лесно ще транспортирате кората като я навиете хлабаво на точилката и разстелете в тавата.
Хубаво уплътнете дъното и стените на формата,като леко притискате. Надупчете дъното на основата с вилица, за да не се издуе при печене. Ако все пак това се случи, отворете бързо фурната и отново боднете с вилицата проблемните места.



Печете в загрятата фурна до леко порозовяване – около 15 минутки
Не чакайте кората да се зачерви хубаво, защото после ще е твърда и доста трошлива. На пипане ще е още мека, когато трябва да я извадите, а в последствие, когато изстине ще се е стегнала достатъчно.

Докато се охлажда, извадете крема от хладилника, за да се отпусне малко.



После внимателно извадете основата от формата (удобно е тя да е с падащо дъно) и я поставете на подноса, в който ще сервирате десерта. Насипете отгоре й крема, разстелете го навсякъде, загладете повърхността и отново приберете в хладилника.


Сега идва ред да си направим пияните черешки:

В дълбок тиган, с незалепващо покритие, сипете черешите, посипете ги със захарта и лимоновият сок и сложете тигана на среден огън да се загрява. Когато захарта започне да се топи, разбъркайте на няколко пъти, за да ускорите процеса и добавете бадемовият ликьор. Намалете огъня и оставете да къкри, докато течността се превърне в гъст сос. Отведете настрана от котлона и добавете ванилията. Разбъркайте и оставете да се охлади.

Извадете сладкиша от хладилника и гарнирайте с пияните череши.
Точно преди сервиране посипете отгоре със запечени, филирани бадеми.




Не щадете бадемите! Отчитам като грешка малкото количество, което сложих – около 3 с.л. Определено сладкиша си плаче за много бадемови люспички!
Вкусът на сочна череша, бадемов ликьор и хрускави парченца бадем е невероятен, а мекият крем, подобен на мус, с леко кисел вкус и нежен аромат се комбинира чудесно с тях. За финал - крехка бисквита! :-)





Сладкишът може да сглобите и в чаша, като за основа на дъното сложите няколко череши, нагоре редувате малко крем, парчета начупена бисквита, крем и пак череши. Посипете обилно със запечени, филирани бадеми и капнете няколко златисти капки Lemon Curd или настържете няколко стружки черен шоколад.
Поднесете с топла напитка – чай или силно кафе.
Много удачно е и сервирането му с черешов или бадемов ликьор, а защо не и с едно хубаво десертно вино –  примерно Бордо (купаж от Каберне Совиньон и Мерло) с упоителен аромат и дъх на зрели череши, къпина, шоколад... Мммм! 





Ако съм заразила и вас с аромати и вкусове, ако решите да се доверите на рецептата и да я приготвите, ви пожелавам  "Добър апетит!"  :-)



24 коментара:

  1. Ирма, прекрасно предложение отново! Чудесно си съчетала всичко - масълце, лимони, маскарпоне, черешки... Чудесия!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Гери!
    Не е много често, но се глезим все пак и сладкиша определено вкарва едно, някак празнично чувство в дома. :) А колко е хубаво, когато в къщи има празник, нали?!
    Поздрави и от мен и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Ирма, фантастичен сладкиш.
    За кремчето вече говорихме, че съм му фен, но и другите продукти го правят много желан!
    Прегръдка, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Вълшебно е,
    много ароматно, нежно и красиво предложение, Ирма!
    Снимките и презентацията - неустоими.
    Сърдечни поздрави и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Ирма, само съжалявам, че нямам чисти лимони без разни химикали, а това предложение би се вързало страхотно и с кайсии, само палиш бръмбарите в главата ми....

    ОтговорИзтриване
  6. Уау :) перфектен!
    Прегръдка от мен, Ирма и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  7. Ирма, това творение е божествено, направо ме подлуди!
    Поздрави за прекрасния десерт и лимоновото сладко!

    ОтговорИзтриване
  8. Ирма, и аз така мисля за храната и най-вече за сладкишите- вкарват празник у дома :)
    Страхотен сладкиш, добре че имам до себе си купа с точно такива череши, по нашия край им казват хрущялки- освен че са почти черни и са сладки, са и месести.А лимоновото кремче- чудо е, че си го опазила-у дома изчезва бързичко, като аз също съм от унищожителите му.
    Прекрасен сладкиш-хрупкава коричка превъзходен плътен и ароматен крем и неустоим плодов акцент!Хубав уикенд и очаквам репортаж от следващия празник..:)

    ОтговорИзтриване
  9. МММММ, Ирма - все любими мои вкусове! А черешите ги обожавам, жалко че ги има само 1-2 месеца....и в твоята комбинация сигурно са изкусително вкусни, добре че се прибирам от място дето се наситих на таквиз вкусотии....иначе веднага щях да запретна ръкави!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  10. Дани,
    Дианка,
    Иглика,
    Зори,
    Мариянка,
    Бети,
    Мария
    ,
    благодаря ви за комплиментите, мили момичета!
    Наистина много настроение вкарва в дома един сладкиш, поднесен с усърдие и обич, а за волята... не знам, Мария - ние не удържахме и имаме нов, пак с черешки... Много са вкусни и изкушаващи, та докато ги има ще им се радваме всякак, ще трупаме витамини и ще ставаме по-красиви! ;))
    Хубава неделя, с много усмивки и ведро настроение ви пожелавам! Прегръдки за вас!

    ОтговорИзтриване
  11. Ирма, разкошен сладкиш, поздравления! Тази комбинация на маскарпоне и лимонов крем...просто нямам думи, предполагам че ако го направя трябва да скрия тавата само за себе си! Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  12. Ирма, разкошен сладкиш и изкушаващи снимки!
    С удоволствие бих си хапнала!
    Прегръдки и приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ти, Ина!
    Сладкиша е много е лесен и вярвам няма да представлява трудност за теб! Определено ще ти допадне, опитай!
    Поздрави и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Ирме, за малко да изпусна това неустоимо предложение. Не знам защо в блогрола ми не се зарежда снимка към твоята публикация и трябва внимателно да следя. Както и да е, тази комбинация от лимонов крем, хрупкава основа и черешки много ми допада и ще я опитам. Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Снежи, благодаря ти за вниманието и оценката, мила!
    Не знам защо се получава така в Блогрол, но и при мен има подобни случаи - явно е нещо от настройките, но не знам дали при мен или в съответния блог. Така че и аз внимателно отварям всяка нова публикация, която ми се появи, па макар и без снимка. :)
    Успешна и приятна седмица ти желая! Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  16. Ирма, изкусителка такава!!! Искам и аз парченце с кафенце!:) От къде да започна сега, от крема ли, от сладкиша ли... Ако си направила втори дубъл, казвай да стягам багажа:). Представям си какво удоволствие е - то хрупкав основа, то свеж крем, то опиянени вишни... просто неустоим! Прегръдки и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Не устоявай, Кате, ами го започвай, няма да съжаляваш! Може да засилиш малко захарта в крема, но ако си любител на по лекият вкус и така ще ти хареса. Благодаря за вниманието и ако стегнеш багажа, свиркай да те чакам! :))
    Поздрави, прегръдки и много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  18. Ирма прекрасен десерт с череши
    Много ми хареса :)
    Снимките също
    Поздрави и вкусна нова седмица

    ОтговорИзтриване
  19. Този тарт направо ме плени! КРАСОТА!
    С удоволствия бих смачкала набързо едно парченце;), дали остана :))
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  20. Тартата ти е повече от разкошна,Ирма!Съчетанието на свежия лимонов крем с маскарпоне и черешите гарантирано е уникално разтапящо!
    Приветствам предложението ти за десертно вино в унисон с десерта,а защо е наречен селски?

    Прегръдка от мен и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  21. Вики, благодаря! Радвам се, че намина! Поздрави и усмивки!
    Не, Дианка, няма го отдавна! Но пък е лесен за приготвяне! ;) Прегръдки!
    Роси, благодря, миличка! Селски е, защото е с истински продукти ;) и не е много претенциозен, набързо приготвен, с череши от градината, кой колкото му сърце даде и ей така, просто насипани отгоре, без много занимавка и украса. Разнасяш криво-ляво крема, насипваш на една камара пияните череши и щедро, с шепата, ръсиш бадеми отгоре. И накрая поднасяш просто нещо вкусно и истинско! :)
    В превод rustic е селско, просто и неподправено. Напоследък повсеместно навлиза в дизайна и кулинарията като "модерен", гарантиращ качество стил. Също както винтидж-а. Е, не изместват ултра модерното и практично, но си имат своето очарование и почитатели. След урбанизацията, хората все повече търсят спокойствието и връзката със земята, та отново се обръщат назад към селото. Да, обаче това вече се превръща в лукс. Дълга тема, за мен и болна! ;)))
    Прегръдка и от мен, мила! И супер настроение ти желая, напук на адската жега!

    ОтговорИзтриване
  22. Как е възможно да се пропусне такова пиршество за сетивата? Невероятен тарт - експлозия от вкусове, цветове и аромати си сътворила, Ирма! :)

    ОтговорИзтриване
  23. О, Еви, винаги намираш добра дума за мен! Много мило и драго ми става от твоите комплименти, дори се притеснявам мъничко! :) Сърдечно ти благодаря!
    Прегръщам те, мила, и ти желая едно прекрасно и вълнуващо лято!

    ОтговорИзтриване
  24. Ирма, прекрасен е! Усещам дори вкуса му, чрез тези снимки!

    ОтговорИзтриване