12 януари 2013 г.

Коледно, следновогодишно


Коледа отдавна мина, вече сме в новата година, но аз пак за онези дни ще ви говоря, с риск да ви отегча. Вярно, много се изписа и каза по темата преди празниците и по време на честването им в блог пространството, но понеже така и така закъснях с тази публикация, нека да е с малко закъснение, отколкото с огромно, нали? :-) Причината е, че в края на миналата година, само десетина дни преди Коледа пострадах малко с ръката, за което споменах в предните публикации и подготовката ми за тържествата малко поизостана, че даже и замря накрая. Бях направила този кейк в началото на декември и го бях прибрала да отлежава, с намерението точно преди Коледа да довърша само декорацията му. Но, черна котка ми мина път и се провалих с реализацията на намерението си. Обаче не съвсем – отложих само малко сервирането му на празничната трапеза, така че се появи на нея в новогодишната нощ. Трябваше да ви представя рецептата преди 25 декември, а после по-навреме, още миналата седмица, но черните котки се оказаха две. Този път ме повали грип, всички у дома бяхме заразени и бухахме задружно 4-5 дни. Аз, убедена, че съм със силен организъм и имунната ми система е на ниво, бях повалена дори на легло с адско главоболие, дерящо гърло и запушени нос, уши, дробове... направо се чувствах разбита. Дори днес, имам усещане, че сякаш някой е бъркал с пасатор в черепната ми кутия и всяко мускулче над шията ми е болезнено до толкова, че да се чувствам като след нанесен побой с тояги. Никога досега такъв вирус не ме беше нападал!
Е, оплаках се достойно като лигла, но поне ще знаете защо ви поднасям коледен сладкиш, току пред Антоновден.
А той беше невероятно вкусен и уханен, с богат аромат на ядки и плодове, карамел и нежен шоколад. С декорацията гледах да се улесня и вместо популярното покритие изцяло от бадемов марципан, го залях с глазура от бял шоколад и разточих с огромно усилие съвсем мъничко от марципана, колкото да направя някакви листенца, за по-празничен вид. 

Английски коледен кейк


Продукти

за кейка

450 гр. светли стафиди
250 гр. тъмни стафиди
150 гр. сушени череши
150 гр. сушени кайсии
100 гр. цитрусови корички (по-добре домашно приготвени)
настъргана кора на 1 лимон
150 мл. тъмен ром
сока на 1 портокал
250 гр. меко масло
200 гр. тъмна захар Мусковадо
5 яйца
200 гр. натрошени на едро орехи и лешници / бадеми
300 гр. брашно

 за глазурата

125 гр. масло
5 с.л. пудра захар

300 гр. бял шоколад
100 мл. млечна сметана

за декорацията

1/3 до 1/2 от 200 гр. бадемов марципан
5 равни с. л. пресята пудра захар

Приготвяне

на кейка

В дълбока купа сложете стафидите, сушените плодове, нарязани на ситно и цитрусовите корички, заедно с настърганата  лимонова кора. Залейте ги с рома и портокаловият сок, похлупете съда и оставете да киснат така за 5-6 часа или 1 нощ
Отделно, в друга голяма купа разбийте маслото и кафявата захар продължително, до получаването на пухкав крем. Добавете яйцата наведнъж и разбийте. Сместа изглежда като пресечена, но после, след като добавите останалите продукти всичко си идва на мястото, затова не се притеснявайте. Сега отцедете плодовете и ги добавете. Добавете и натрошените ядки и разбъркайте всичко. Накрая хомогенизирайте сместа със пресятото брашно. Получава се идеално, гъсто тесто за кейк.

Сега трябва да го прехвърлите в дълбока, права форма за кейк (ø 20sm.) – като за панетоне. Ако нямате такава, направете като мен:
Имам малки (3 литрови) алпакови тенджерки, но са с бакелитени дръжки, та ги разглобих. Застлах ги отвътре навсякъде, та чак до повърхността с хартия за печене и прехвърлих тестото вътре. Загладих повърхността му, след което беше готово за печене.
В рецептата която имам, съм записала, че след тази процедура се прави един пръстен от хартия, широк около 15 см., който се завива около формата и се пристяга с конец, така че да повдига обема й с още около 10 см. Това е защото оригиналната форма за този сладкиш, колкото и да е дълбока, пак поема цялото количество тесто до ръба си, а то ще бухне още при печене, нали?. Моята тенджерка обаче, е достатъчно дълбока и тестото достигна 2/3 от обема й, което обезсмисли подобен, допълнителен пръстен. Но пък, ако нямате подобна форма, нито подходяща тенджерка, нищо не ви пречи да печете и в тортена форма. Какво, ако кейка има формата на торта!
Такааа, идва ред на печенето. Ето това е изненада! Пече се по рецепта 4 часа на 150°. Но, (пак има „но”) при мен кейка беше готов за 2 часа и  половина, пак на тези градуси. Не мога да си го обясня – тестото се получи точно, както съм си записала, температурата съм спазила, налях го в дълбока форма, но факт е, че стана по-бързо. Ако бях продължила още да пека, та дори и само до третият час, рискувах да го пресуша много, което пък щеше да го направи твърд и сбит, а това няма да е никак добре. Така че, следете с дървено шишче, дали е подсушен сладкиша във вътрешността си и вадете, когато това стане, без да се притеснявате, че сте сгрешили. Естествено, когато вадите шишчето и ако има влага по него, обърнете внимание дали това не е от някое плодче. Набодете кейка на няколко места, и когато навсякъде е сух, значи е изпечен достатъчно.
Ако при печене кейка потъмнее повече, го покрийте с хартия.

Изваден от фурната, трябва да се остави във формата да се охлади до толкова, че спокойно да можете да го освободите от нея, след което го поставете да изстине напълно върху телена скара. Изстинал, може да съхранявате до 2-3 месеца в херметически затворена кутия. Моят отлежава 26 дни и беше прекрасен, когато го отворих.

на глазурата

За да покриете сладкиша с каквото и да изберете покритие, първо го намажете навсякъде с маслен крем (маслото + захарта), който хем ще заравни неравностите по повърхността му, хем ще действа като спойка, особено ако покритието ще е от бадемов марципан. Намазаният с маслен крем кейк поставете за 15 минутки във фризер, за да се охлади и стегне по-бързо крема, след което извадете, отново заравнете и сложете в хладилника да чака. Аз малко се изложих със страните, заради болната ми ръка, но все пак успях да загладя добре горната повърхност.

Преди да намажа с маслен крем, надупчих с дървено шишче навсякъде кейка и го сиропирах леко с портокалов, захарен сироп, защото знаех какви са вкусовете на гостите ми, но спокойно може да си остане и сух.

Сега да направим самата глазура!
В касеролка сложете сметаната да кипне, отведете настрана и добавете наситнения шоколад. Оставете така за 3 минутки, след което с дървена лъжица или лопатка разбъркайте, докато се стопи шоколада и сместа стане гладка и хомогенна.
Извадете кейка от хладилника, поставете го на малка подложка със същият диаметър и залейте с половината глазура, като с въртеливи и накланящи движения я разпределите навсякъде. Поставете върху телена скара да се отцеди и веднага след това, приберете отново в хладилника, за да се стегне. През това време дръжте останалата глазура на водна баня, защото скоро пак ще я ползвате.
Когато повърхността на кейка се е втвърдила, го извадете и повторете действието с  останалата глазура. Двата слоя шоколад ще дадат плътност на покритието. Отцедете и пак сложете да се охлажда в хладилник.




на декорацията

Бадемовата паста размесете с пресятата пудра захар, докато я поеме цялата. Капнете няколко капки течна, сладкарска боя в цвят по ваш избор, размесете докато цялото количество се оцвети равномерно навсякъде. Разточете на тънък лист и изрежете формички, с които да декорирате кейка.
Аз изрязах на ръка, с ножче малки листенца, които нацепих по края и с тях оформих венец. Червените топченца са замразени боровинки.







14 коментара:

  1. Разкошен е станал! Струвало си е чакането!

    ОтговорИзтриване
  2. ИРМА, РАДВАМ СЕ ВСИЧКО ВЕЧЕ ПРИ ТЕБ Е ДОБРЕ СЪС ЗДРАВЕТО :)
    КЕКСЪТ Е ВЪЛШЕБЕН И ЧУДЕСНО УКРАСЕН!
    ХУБАВ УИКЕНД!

    ОтговорИзтриване
  3. Не съм клюкарка,но ще коментирам.....:)))))))).Красота,Ирама....,сигурна съм,че е и вкусота:).Браво!

    ОтговорИзтриване
  4. Празнично, красиво и вкусно!
    Дали ще мога да се справя с подобно изпълнение?

    ОтговорИзтриване
  5. Много е красив,а за вкуса вече знам,защото и аз опитах тази година да то направя!Много здраве и успешна 2013!

    ОтговорИзтриване
  6. Абе струвало си е отлежаването. Сега си хапвате коледна трапеза по Татянинден;) Изглежда божествено, Ирма! И повече никакви котки!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Ирма, невероятен е!
    Заслужава си чакането!
    Прегръдки и прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря на всички за коментарите и похвалите! За добрите пожелания също! Нека се връщат като бумеранг към вас, момичета! :)
    Кейка беше много вкусен и на 1 януари вече нямаше и троха от него - изчезна безследно :)
    Сърдечни поздрави и прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
  9. Ирме,аз пък днес така си паднах на д...то със все кучето покрай мен,че свят ми се зави.При нас много сняг,поледици....само да си в къщи при такова време.А кейка ти е просто приказен-много майсторен ему трябва ,ама си заслужава резултата...
    Успешна нова и здрава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  10. Ами, майсторене - никакво майсторене няма, Живе, само обясненията са дълги! Бързо и лесно се замесва, пече се бавно и спокойно и после го заливаш само с шоколад, за още по-лесно. :)
    А ти се пази, че котките не спят!
    Прегръдки и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  11. Зло да те забрави през новата година,Ирма,че си се натеглила на финала на старата!
    А кейкът е невероятен и с толкова много добавки е истинско съкровище!
    Чудесна,празнична премяна си му направила!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  12. Ваното е че всичко вече е в историята. А кейка е разкош, прииска ми се да си придърпам чинийката :) Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Отдавна му се каня Ирме, но и тази година не ми остана време, само за Коледно пънче :)) Страхотно декориранп браво!

    ОтговорИзтриване
  14. И аз го пропуснах, Ани, но за сметка на него ще опитаме други вкусни нещица. Има време, ще го направиш, пък какво пречи да е в друг момент, за друг празничен случай, нали? То, цялата зима е подходяща за него и е пълна с празници. По-важно е настроението и любовта да преобладават, а че масите ще са отрупани с всякакви изкушения е ясно.
    Поздрави, прегръдки и весели празници!

    ОтговорИзтриване