2 ноември 2012 г.

Леща с пържена тиква и квасена сметана


Продължавам със сезонните предложения, а днешното е с тиква. Много вкусен и полезен плод. Като се замисля май само листата и корените ѝ не се консумират, но колко му е да греша!
Сега е сезона на тиквите и почти всеки гледа да се снабди с поне няколко за зимата, а до тогава ще ги е и опитал вече, приготвени поне по няколко начина. Дали ще е печена натюр или напълнена с всякакви намиращи ни се ядки, стафиди, семена и мед, дали ще е сварена на вкусна супа или ще е навита в баницата, все е вкусно. А в домовете ни се  носи мирис на есен – примамливо ухание, каращо ни обилно да слюноотделяме.
До преди няколко години у дома тиква се ядеше само печена, посипана с прилично количество захар или полята с мед. После, карамелизираната ѝ повърхност често биваше огребана от най-лакомият и безследно изчезваше, за изненада и съжаление на останалите. Мина време и Ирма се научи да прави крем супа от тиква, понякога с моркови, понякога с домати или с много сметана. На някой се харесваше, на някой не, но определено обогатяваше масата в студените зимни дни. И сякаш влизаше лятното слънце у нас. J
От известно време насам срещам рецепти със странни комбинации на тиква с какво ли не. Може да е много вкусно, но за мен е нещо необичайно. Трябваше ми време за да се реша, да изпробвам някоя от многото идеи.
Преди седмица някъде Зори предложи също такова ястие. А след два дни, в поредният брой на Frisch Gekocht (списанието на австрийската Била) попаднах на рецепта, доста доближаваща се до нейната. Моментът беше решаващ за стартирането на експеримента, в моята кухня. Да, експеримент, защото никак не можех да си представя какъв ще е вкусът на готовото ястие  и дали резултатът би се харесал на някого. Но, дяволчето бе превзело мислите ми и действаше на своя глава...
И така, оставям за малко сладкишите и ще ви покажа една лесна, вкусна и питателна супа. 


Рецептата, която ви предлагам е „кавър версия” на няколко подобни, приготвена по по-удачен за нашият вкус начин, но категорично вкусна. И макар наглед да е пълно подобие на тази от списанието, приготвянето не е същото. Аз предпочетох да запържа тиквата и морковите в масло, а не да пека, както там пише.


Продукти
за 3 порции

за лещата
1 ч.ч. кафява леща (за мен е най-вкусната)
1 глава лук, наситнен
3 скилидки чесън
1 малък морков, на малки кубчета
1 малък домат, разцепен леко при дръжката
1 к.л. червен пипер
1 с.л. сол
3-4 с.л. олио
1 клонче чубрица или мащерка
1 с.л. брашно

отделно
300 гр. обелена и почистена тиква
1 голям морков
3 с.л. зехтин
1 с.л. масло
1 люта червена чушка
1 с.л. ситно накълцан шнитлаух
1 клонче мащерка
по 1 голяма с.л. квасена сметана

по 1 голяма с.л. квасена сметана, на порция


Приготвяне

Почистете и измийте лещата. Сложете я в тенджера и добавете останалите продукти. Залейте с около 2 л. вода и сложете на среден огън да заври. След завирането, ако е необходимо намалете още огъня и оставете да къкри до пълното сваряване на лещата. Извадете домата и клончето чубрица и сгъстете чорбата с разбитото на каша брашно. Отведете настрана.

Сега обелете и почистете парчето тиква и го нарежете на кубчета с размери, приблизително 2x2 см. Моркова нарежете на дебели кръгчета. 
Загрейте зехтина и маслото в тиган с тефлоново покритие и запържете моркова на среден огън, до омекване, а след него и тиквата.
В купички сипете от лещата, отгоре добавете по 1 с.л. квасена сметана, разпределете тиквата и моркова, поръсете с наситнената люта чушка, накълцаният шнитлаух и прясна мащерка.

Много вкусно е да полеете цялата порция с малко от мазнината, в която сте изпържили тиквата.

Лично на мен ми хареса с повече сметана  :-)


Преди два дни пробвах да приготвя същото ястие вместо с леща, с червен боб. Не мога да кажа коя версия по-ми допада. И двете са много вкусни и вече често ще ги приготвям.
Може да ползвате и консервиран боб или леща за да съкратите максимално времето на приготвяне и да получите един бърз обяд или вечеря.

и порцията с боба












12 коментара:

  1. Ирма, много се радвам, че опита :) от няколко години упорито експериментирам с тиква :) върви и сладка и солена, и като пълнеж и за пълнене :)
    Рецептата ти е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  2. Как няма да опитам, Зори, та ти си такава подстрекателка! И няма само "у" вашият дом да ядете френски гозби, аа! ;))
    Казваш и солена, добре, ама моите тикви са толкова захарни, че никаква сол няма да ги посоли. Явно сортът трябва да е друг...
    Благодаря ти, мила!
    Спокойна нощ и слънчеви почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Необичайно предложение и точно затова предизвикателно!
    Слънчеви почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Ирма, и аз харесвам тиквата повече в солени рецепти!
    Тези твои и на Зори рецепти много ми допадат!
    Харесва ми, че си запържила тиквата :)
    И наистина слънцето грее в дома ти!
    Прегръдки и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  5. Ирма,много апетитно изглежда супата ти!Ще нахраня щедро окото си с нея,защото у дома леща изобщо не обичат,а и тиквата пак така,ни в сладък,ни в солен вариант!
    Определено много апетитно и цветно стои тиквата така приготвена и поднесена,може би и аз бих сложила повече квасена сметана,много я обичам!
    Пожелавам много приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви, момичета! :)
    Дани,толкова да обичам всичко жълто, че една тиква да има в стаята и вече ми е весело на душата :) А е и вкусна, наистина!
    Роси,и аз много не си падах по тиква, но нали с годините, вкусовете ни се менят и сега много ми харесва. И както казах на Дани, самият й цвят ме подтиква да я внасям у дома, а после искам-не искам трябва и да я готвя. Дори докато я беля си хапвам сурова, много е вкусно :)
    Слънчев, весел и зареждащ уикенд ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  7. Не си падам по тиквата, освен в печен вид, но това не ми пречи да се порадвам на красивите ти снимки!
    Прегръдки и пожелания за хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Хм, аз все още се уча да я харесам не само наглед, Кате! :) И имам напредък, но за останалите задачата е малко трудна :))
    Успешна седмица с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  9. Пу за мен една купичка!
    Страхотна е!
    Хубава вечер, Ирма!

    ОтговорИзтриване
  10. Ей на това му викам аз успешна и вкусна есенна гозба!!! Страшни цветове си събрала. Подобно нещо ни беше приготвила Зори, скоро и аз;)))
    Хубава вечер, Ирма!

    ОтговорИзтриване
  11. Уау, Ирма, у нас тиквата се консумира в огромни количества във всякакви варианти, така че ще опитам задължително....само леща с тиква още не съм им приготвяла на моите домашни любимци, но най-редовно я готвя с месо и те я обожават. И много са ти красиви снимките...абе ти да не изкара тайно някой курс фотографски, има някаква промяна в снимането ти, и то много положителна?....
    С усмивка
    мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, това е една много сполучлива рецепта, Мария. Както казах вече, у нас тиквата е позната повече в сладък вариант и тепърва опознаваме солените вариации с нея, а тази точно ме провокира с красивите снимки в списанието. Слава Богу не се оказа рецепта, която да остане само в графа "кулинарни тестове"! :))
      Благодаря за комплимента, Мария! :) Признавам веднага: никакъв курс не съм посещавала, нито някакви препоръки съм чела. Причината за по-сполучливите ми фотоси е комплексна, дължаща се на настроението ми и слънцето, когато го има. Само това - камерата ми е малка с почти никакви екстри. Имам много подготвени публикации, които точно заради несполучливи снимки чакат ред за блога.
      Ведра и успешна седмица от мен! Поздрави!

      Изтриване