22 ноември 2012 г.

Бисквитки Зебра


Напоследък не успявам да снимам нищо, а и понеже не съм добър фотограф и времето е все мрачно, не се и получават хубави снимки. Затова ще взема да ви покажа няколко рецепти на неща, които правя често, харесвани са и у дома,  и от приятели.

Вчера, след като почти седмица месих все солено тесто (питки, хлебчета, кашкавалки), извадих захарта и приготвих едни много вкусни, маслени бисквитки, с дъх на шоколад и портокал.
Когато за първи път ги правих, мислех че няма да се справя – толкова сложно ми се струваше. Но после установих, че няма място за притеснение. Колкото и сложно да звучи описанието на самото оформяне, не е никак трудно. Плюс това са толкова симпатични наглед, че си струват занимавката. Същински зебрички :-) Това бе и причината да ги нарека така. 
Рецептата модифицирах от други, за маслени сладки, а самото оформление видях преди години съвсем случайно, по италианската телевизия, в някакво кулинарно предаване. Гостуваше една бразилка, която толкова сръчно работеше, че ме накара да си глътна езика.  Почти нищо не запомних от нейната рецепта, освен горе-долу количеството масло и портокаловият аромат. Но пък си бях набързо скицирала как се работи с тестото :-)
Пробвах я на два пъти, докато установих точните продукти и грамажи, а после съм ги правила за гости, за абитуриентски тържества и поне 2-3 пъти годишно у нас. Понякога сменях аромата на портокал с лимонов или бадемов. И винаги се получават вкусни, крехки и топящи се в устата.


Продукти 
за около 12 дузини

За ваниловото тесто

320 гр. брашно (2 ¾ равни ч.ч.)
120 гр. пудра захар
¼ ч.л. сол
250 гр масло/маргарин (на стайна t°)
1 ч.л. ванилия (ванилова захар)

за шоколадовото тесто

 260 гр. брашно (2 пълни ч.ч.)
120 гр. пудра захар
  60 гр. хубаво какао
 ¼  ч.л. сол
250 гр. масло/маргарин ( на стайна t°)
1 ванилия (ваниловаа захар)
кората на 1 портокал

за декорация
1 ч.ч. кристална захар /бяла, светло кафява или тъмна/

 Приготвяне

на ваниловото тесто:
Пресейте заедно брашното, захарта и солта.
Добавете маслото на върха на брашнената смес. Покрийте купата на миксера за да не хвърчи брашно из стаята и размесвайте на  най-ниската скорост, само докато се оформят бучки. Така го направи въпросната фурия в онова предаване. Аз не рискувах да оцапам цялата кухня и действах с ръце.
Добавете ванилията и омесете добре тестото.
Прехвърлете тестото в купа, покрийте с капак или стреч фолио и приберете в хладилник, за 15 минути.

на шоколадовото тесто:
Използвайте същите указания по-горе: 
смесете брашното, захарта, какаото и солта в купа. Прибавете маслото и процедирайте, както по-горе, след което добавете ванилията и портокаловата кора. Прехвърлете тестото в купа и ако е прекалено меко, покрийте и съхранявайте в хладилник за 15 минути.

Оформяне на бисквитите


Разделете ваниловото и какаовото тесто на по 3 топки.
Вземете по една бяла и една кафява топка, а останалите върнете в хладилника.

Разточете от всяка топка правоъгълник с размери 18 x 13 см. 
Сложете двата получени листа точно един  върху  друг.


 Разрежете напречно на 2 части (9 x 13 см.)  


Пак поставете едната половина  в/у  другата за да се получат 4 слоя. Разточете така оформеният правоъгълник до размери  23 x 10 см. 


Сега разрежете листа отново, по дължина, за да се получат 2 правоъгълника с размери 23 x 5 см. 


Пак поставете едната част  върху  другата, за да се получат 8 слоя.



Внимателно усукайте в противоположни посоки двата края на тестото, като внимавате да не изместите центъра. Усуквайте, докато ви харесат шарките, които се получават, но не прекалявайте.
Леко потъркаляйте  трупчето, за да се оформи равномерно руло, завийте го с фолио и го оставете в хладилника, за около 1 час или докато се стегне.

* Трябва да работите много бързо, за да не се размекне тестото от топлината на ръцете ви.

По същият начин процедирайте и с останалите в хладилника топчета.
След като се постегнат рулата, оваляйте всяко едно в кристална захар (много добре се получава с кафява захар)  и пак върнете в хладилника.

Загрейте фурната на 160°

Вземете едно по едно рулата и изрежете от тях бисквитки с дебелина 6 – 8 мм., които подредете в застлана с хартия за печене тава, на разстояние 1 см. една от друга.

Пекат се само докато престанат да лъщят по повърхността, а долната част добие светло златисти ръбчета (около 10’-12’)

Охладете върху скара.

Готовите бисквити могат да се запазят в херметически затворена кутия за 10 дни. 
Много са вкусни и слепени с фъстъчен крем, но в този случай ги нарежете на по-тънко преди да ги опечете.




Предстои  месец, изпълнен с весели празници, с тържества, големи компании на пълни маси, празнуващи от вечер до зарана, та трябва да подсигурим и сладкиши за сутрешното кафе, а защо не и за тихите, семейни вечери край камината. 
Започват и предколедните упражнения в кухнята и аз ви предлагам, да опитате тези бисквитки. Почти съм сигурна, че всеки решил се да ги направи, ще повтори задължително :-) Освен това са атрактивни и подходящи за опаковане в малки пликчета, които да дадете на гостите си на изпроводяк, с което ще ги изненадате приятно. На малките коледари освен паричка за здраве, подарете и няколко малки "зебрички",  завити в целофан.

Снимките са ми много стари и не се вижда добре на тях колко са пръхкави. Много ми се искаше да намеря едни, които бяха наистина сполучливи, направени с професионална камера на едно от тържествата, за които ги приготвях. Но незнайно и за мен са изчезнали някак. А сега е толкова мрачно навън, че изобщо не се и занимавах да снимам. Така че с извинение показвам това, което имам в момента!

Весело настроение и успешни занимания в кухнята пожелавам на всички!












26 коментара:

  1. Ирма, много красиви бисквитки! Наистина ще са много приятна изненада като подарък. Благодаря ти за указанията, че хич не мога да представя как ще се получат! Изглеждат едни такива крехки, хубавки, вкуснички:) Много ми харесват! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ирма, чудесни са!
    Вкусни, ароматни и красиви!
    А и издържат /ако няма мишлета у дома/
    Предпочитам маслото, защото тези дни правих козунак с маргарин /така даваха в рецептата и не останах доволна!
    По едно време намирах маргарин на калъп, по-твърд, но вече няма!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, и аз не можех да си представя как ще се получат, макар да бях гледала всичко на видео. Но по скиците, които съм показала, можеш успешно да ги направиш, ако се решиш :)
    Дани, и аз ги правя винаги с масло, но все пак количеството му не е малко, и за някой може да се окажат скъпички, та затова съм отбелязала маргарина като опция. За мас изобщо не може да се говори тук, камо ли за други растителни мазнини. Вярно имаше някога качествен маргарин на блок - доволна бях от този на Калиакра, но беше.

    Прегръдки и за вас, момичета! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Ирма, влюбих се в тези бисквити, не ми излизат от ума. Колко пъти ги гледах!...Непременно ще ги направя!
    Благодаря ти за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  5. Бети, ами те са си за влюбване , наистина! :) И аз се паднах по тях от пръв поглед, та и до днес ни държи любовта :)) Направи ги, непременно и се похвали, ще чакам!
    Весело настроение и спорен петък от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Много са красиви, Ирма! И много вкусно ми звучат. Плюс това, че са ефектни, направо отиват в пожеланите неща :) Благодаря за рецептата и цялостната технология. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесна идея и изпълнение! Много ми харесват, много! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Снежи, радвам се че ти харесват, мила и ще се радвам и при теб да заухае така сладко от тях! :*
    Еви, хайде направи ги сега и ги снимай, хубаво, както ти умееш! :) Благодаря ти!
    Поздрави момичета! И приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Неустоимо изглеждат, Ирма :)
    Хубав уикенд от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Много оригинални и ефектни бисквитки! И естествено -вкусни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Плениха ме , Ирма, да знаеш!!!!
    Перфектно представени, красиви, вкусни!!!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  12. Ирма,страхотно си се справила и с бисквитките,и с описанието и чертежите,много труд си вложила да ни обясниш,браво и благодаря!Със сигурност са страшн ефектни и много уханни и вкусни!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Мисля, че разбрах как да ги нагъна, за да получа съвършената зебрена бисквитка;) Изглежда чудно, Ирма!
    И съвсем скоро ще опитам!
    Засега хубава неделя ти желая, надявам се да се получат и да има какво да покажа ;)

    ОтговорИзтриване
  14. Ехааа, красиво, интересно и несъмнено вкусно!
    Благодаобнотря за чудесната идея и подро обяснение!
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  15. Зори, Тили, Вили, Траяна, Роси, Марта, Кате,
    Благодаря ви мили момичета! Зачервихте ме от толкова комплименти и ми е драго, че ви са впечатлили моите зебрички! :-)
    Ще ми е и приятно да знам, че красят и вашите трапези, както и да ви се услядят!

    Една нова хрумка, която ще изпробвам идната седмица, и която ви предлагам в аванс: ще заменя половината масло с крема сирене и в двете теста, за малко по-различен вкус и по-нежна структура. Ако така по- би ви допаднало тестото, да го имате предвид!


    Прегръщам ви и ви желая приятен неделен ден! :*

    ОтговорИзтриване
  16. Чудесни бисквитки, изглеждат много колоритно! Благодаря за рецептата и доброто обяснение! Прекрасен ден! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прекрасни сладки ! Много съм впечатлена и бих искала да ги направя за Коледа , но не знам дали ще мога да се справя .Много добре е обяснено и онагледено ,но ми се струва много трудно да се разточат с такава точност правоъгълниците и ..още това усукване без да се измести центъра не мога да си го представя (както при козунаците ли става усукването на рулата ) .Ох ,как искам да ги направя ,токова са оригинални ,но не знам дали да се захващам .И ако направя тестото може ли да престои в хладилника..
      Ина

      Изтриване
    2. Ина, много лесно се приготвят. Не се притеснявай от дългото и подробно обяснение. Ако имаш силиконово килимче, разграфено на сантиметри, ще ти е още по-лесно, но ако нямаш, след като замесиш двете теста, докато почиват в хладилника си направи една схема за оформлението на лист, за да ти е под ръка. Действай смело, няма страшно! И да ви е сладко! :)

      Изтриване
  17. Благодаря ти за куража,който ми вдъхваш :)).Мисълта ми е само за тях .Ще ги направя ,пък каквото стане....
    Ина

    ОтговорИзтриване
  18. Ще успееш, Ина! :)
    И ще се радвам да споделиш резултата!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  19. Сигурно ти досадих ,но като препрочитам рецептата ,тя е за около 144 ''зебрички'' ,правилно ли разбирам .Или за 48 бр, ще деля тестото на 3 и чертежа отива ....
    Ина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се безпокой, Ина, не ми досаждаш! Вярно си сметнала - доста бисквитки се получават, но те са тънички, а и ако се слепят две по две, остават на половина. Аз ги правя обикновено за Коледа/НГ или някой друг празник - да имам в повече, че и бързо свършват. Ако мислиш, че количеството им ще ти дойде в повече, можеш спокойно да отделиш половината от готовото (усукано) рулце, да го пакетираш добре във фолио и да съхраняваш във фризер (за по-дълго и в кутия) до следващото печене.
      Ако имаш още въпроси питай спокойно!

      Изтриване
  20. Ирма, днес направих''зебричките''.Божествени сладки !Благодаря ти за търпението и за обясненията .Реших да намаля малко брашното ,като прибавих царевично нишесте ,станаха много рохки и крехки .Но не успях да постигна твоята шарка .Не посмях много да усуквам рулото и се получиха ''дъгички'',освен това не знаех с какъв диаметър да го направя . При мен станаха бисквитки по-големички с ширина 5 см -твоите са като за изложение.. .Но това е първи опит,ще ги правя със сигурност и вярвам,че следващите ще са по-успешни .
    Хубава вечер!
    Ина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, да знаеш как ме зарадва, Ина! :)
      Това с царевичното нишесте е отлична идея! За усукването не е трябвало да се притесняваш - визираш центъра на рулцето, хващаш близо до него, от двете му страни и едновременно навиваш в противоположни посоки един-два пъти, след което преместваш ръцете по към краищата му и пак така, докато ти харесат шарките. След като е вече усукано и се е нашарило по твой вкус, леко го потъркаляй по масата, като едновременно с това можеш и леко да го разтеглиш настрани (както се точат кори за баница), за да се изтъни - така сладките няма да са по 5 см. в диаметър. Можеш да го усукаш и като го започнеш от краищата, но тогава навивките ще са малко повече. Но запомни: в двете посоки едновременно и равномерно, с еднакъв брой навивки - така центъра няма да се измести!
      Можеш да ароматизираш тестата с есенции по вкус (например сега за празниците с характерните коледни), а ако ти хрумне в бялото да сложиш кокосови стърготини, нека да са фино смлени, защото иначе тестото е малко нестабилно у се роши леко - последният път не прецених това и малко се поизмъчих с оформлението :)
      И не се отчайвай, следващото ти упражнение, няма начин да не даде желания резултат!
      Благодаря ти още веднъж за доверието, мила! Много ми е драго!
      Хубава вечер ти пожелавам и весели празници!

      Изтриване
    2. Ирма, благодаря ти за отделеното време ,относно разясненията при оформянето на бисквитките .Сега вече ми е ясно как се усуква рулото .Грешката ми е ,че аз започвах с краищата и за да не се изстънят много пренебрегвах центъра ,а и се страхувах да не го наруша .И още като увивах рулото не можех да се ореантирам ,какви краски ще се получат,за да го натравя по- тънко. .Но след твоите обяснения вече знам ,дори и рулата за козунаците ще започвам от средата ,както при точене(въпреки че аз никога не съм точила ,а за твоята баница с домашно приготвени кори ,мога само да мечтая). Благодаря ти мила :)))
      Весели празници !
      Ина

      Изтриване