10 август 2012 г.

Летни страсти и един Леден десерт с диня



Това лято се чуствам особено ограбена откъм вкуса на дините, не са ми достатъчно сладки. И предните лета не е било по-различно положението, но тази година за мен е много ”плодова” и желанието ми да консумирам плодове е като че ли най-голямо, откакто се помня. А да гледаш на почти всеки ъгъл разпънати шатри с купища дини е не само изкушение, ами и престъпление ако не си вземеш. Този най-сочен плод, с неустоим вкус и невероятен аромат, аромат на лято и слънце, на море, младост, безгрижие и палавост, така се е вселил в мислите ми от няколко месеца, че стига да мога бих заменила любимите си домати с дини, до края на лятото. 
Е, къде по дяволите има хубави, сочни, много сладки и миришещи през кората дини? Като онези, дето сме яли в детството. Неустоими бяха и как само се окапвахме целите докато лакомо ги нагъвахме, до лактите бяхме в сок.  Ех....

снимката е от нета

И понеже толкова ми се яде диня, та ми се плаче, ми донесоха от Турция. Били много захарни, точно каквито искам. Бях резервирана относно вероятността да ми се узмихне щастието с червена и сладка усмивка, но то дойде наистина. Дойде в един кашон с не една, а две големи, зелени и много силно миришещи топки. Не топки, цели гюлета бяха. Не мога да ви опиша с какво нетърпение им направих задължителният разрез с форма на равнобедрен триъгълник и с каква надежда издърпах пирамидката за да установя, че вътре е целият рай. Аха! Не се занасям, нито преувеличавам – вътре се разкри такова червено, сякаш гледах в недрата на Земята. Няма да ви блазня повече, като описвам мирис, сладост и т.н. Само мога да си призная, че ми легна сърцето на място,  както казваше мама.
Едната диня се изяде за има-няма 2 часа. Заболя ме корема, толкова се бях надула, че още малко и да се пръсна. Ако имах място бих продължила с нея и на вечеря и на закуска  :-)
От другата даже успях да направя и нещо като сладолед. Видях го преди време тук и си обещах лятото да изпробвам рецептата. За малко да му се размине, но имах късмет и ето днес се разхладихме и подсладихме с невероятно вкусният


Леден десерт от диня и крем с босилек и лайм



ПРОДУКТИ

за сорбето от диня

около 1 кг. месо от диня (почистена от семките)
½ ч.ч. захар
сока на 1 лимон
1 с.л. текила (аз сложих бял ром)

за крема

1 кутийка (400 мл.)  подсладено кондензирано мляко
кората на 1 лайм
листата на 2 клончета босилек (ситно накълцани - 3 с.л.)
сока на 2 лайма
½ ч.ч. сметана (аз разбих 200 мл.)

ПРИГОТВЯНЕ

Първо застелете със стреч фолио една форма с падащи стени (20 х 20 см.) и я вкарайте да чака във фризера.

В дълбока купа или кана сложете почистената от семките и нарязана на парчета диня, захарта, полейте със лимоновият сок и текилата и пасирайте добре всичко. Приберете във фризера за половин- един час, извадете и разбийте за кратко с миксера или с тел за яйца, колкото да вкарате въздух и пак върнете във фризера. Повторете процедурата на няколко пъти, през равни интервали от време, докато започне да стяга цялата смес (в началото ще се заскрежава само повърхността). Тогава я разстелете в застланата форма и върнете във фризера.

Заемете се с крема.
В тенджерка на среден огън загрейте кондензираното мляко, докато се втечни и стане гладко. Нека не завира. Добавете кората и сока от лайм, похлупете и оставете настрана да се охлади отново. За по-бързо, може след като му падне достатъчно температурата, да го вкарате в хладилника. Разбийте сметаната, а листата босилек наситнете добре. Извадете млякото от хладилника и го съберете внимателно с разбитата сметана и босилека, Внимавайте да не спадне много сместа!
Налейте крема върху заледеното динено сорбе, загладете повърхността и приберете пак във фризера. Нвка постои там 6-7 часа или една нощ.

Преди сервиране вкарайте чинийките за около половин час във фризера, да се охладят и те, за да не се топи после бързо десерта.

Извадете го и го нарежете на квадрати, правоъгълници, ромбоиди или други форми и сервирайте в студени чинийки. Отгоре посипете с малко натрошени ядки шам фъстък.
Заедно с десерта поднесете и малки купички с гореща вода в които топете лъжичките преди да отчупите от десерта. Това е с цел, да не се плъзне цялото ледено парче или части от него и да ви накапят и нашарят наоколо, а горещата лъжичка да се вреже лесно в леда и гребне от него.



Може да нарежете и на малки кубчета и да поднесете по този начин – много е удобно и ефектно.



Вкусът е невероятен!  Отдолу, приятно хрускав сняг от диня, покрит с кадифен сметанов крем с дъх на лайм и едва доловимо ухание на на свеж босилек. Много различно от всички сладоледи, които съм яла до сега и страшно ободряващо. Абсолютна експлозия за сетивата!
Единственото , което ми липсваше беше един тоник, но това разбира се бе само моя приумица, която си остана неразбрана.  :-) 




Десерта може да се приготви и с желатин, без да се замразява, а само да се охлади, в тортена форма, което непременно ще изпробвам.

Втори опит
Замених кондензираното мляко с фина извара в белия слой. Резултата е вкусово по-различен крем, но много приятен. 
Изводът: не мога да преценя кой вариант ми се хареса повече, защото и двата придават своя характер на десерта, но като че ли изварата добавя една нотка изненада, допълнена с изтънченост.

Ето и малко полезна информация за самия плод:

Динята е източник на пектинови вещества, растителни влакна (фибри), витамин – А, В1, В2, В9, С, РР, както и на манган, никел, желязо, магнезий и калий. Тя подобрява процеса на смилане и усвояване на храната. Фолиевата киселина, която се съдържа в нея,  има важна роля при профилактиката на сърдечносъдовите заболявания. Тя участва в синтеза на аминокиселините и в процеса на кръвообразуване, като регулира обмяната на течности в организма. Затова динята е прекрасно диуретично средство и помага при заболяване на бъбреците и черния дроб. При камъни в бъбреците, цистит и нефрит трябва да се приема с храната до 2-2,5 кг. на ден. Под влияние на веществата, съдържащи се в плода, солите преминават в урината и се изхвърлят от организма.
Консумацията на диня спомага за премахването на холестерина от организма, следователно динята е много полезна при хипертония и атеросклероза. Сокът от диня помага при висока температура. Динята е полезна при анемия, защото фолиевата киселина съдържа соли на желязото. При ангина гаргарата с динен сок облекчава възпаленото гърло.
Консумацията на диня се препоръчва срещу отоци при сърдечна недостатъчност и тонизиране на сърдечната мускулатура. Диненият сок облекчава и лекува при изгаряния на кожата. Динята е много полезна особено, след прекарано дълго и продължително заболяване. В този случай се препоръчва консумацията на динен мед.

На 3 август се чества Световният ден на динята. Празникът се празнува най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по време на този празник са замерване с дини и надплюване със семки. Егати! Това е май любимият празник на всички деца. Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие. Наскоро видях, че в Европа се продават и дини с жълта, като кората на лимон вътрешност, но не съм попадала у нас на тях. Е, няма сега и за тях да приритам, нали ми легна на място сърцето. А, съседката каза, че ще ме води до един търговец наблизо с уникално вкусни дини, сам си ги произвеждал. Потривам ръце само като си помисля, каво ли ще им се случи като си взема поне 3 наведнъж. :-)

Отивам за още една порция от червеното вълшебство, а вас оставям с пожеланието да го опитате непременно!

Да ви е сладко и ледено!




10 коментара:

  1. Ирма,и тук ще кажа,че десерта ти е много свеж и красив,като Пижо и Пенда!Определено бих предпочела желиран динен слой пред сорбето,даже от снимката мислех,че е такъв.
    Белият крем звучи много интригуващо и смело с наличието на босилек в десерт!
    Пожелавам много усмихнат уикенд,мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Това се казва леден десерт! Аз толкова до обичам диня, а да не съм хапвала такова нещо :) Но наистина все по-трудно става да се открият вкусни дини. Това обаче ще се пробва :)
    П.П. А дали ще стане с пъпеш :)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Десерта е много приятен -и на цвят ,а сигурно и на вкус.
    Приятно почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Страшна идея!
    Много хубав блог, чудесни снимки, придружени от добра рецепта и свежо чувство за хумор;)
    Благодаря Ирма, а тази динена работа ще се яде и у дома;)

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда невероятно красиво и апетитно!
    Поздравления за чудесната рецепта и снимки !
    Прекрасни почивни дни ! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Роси, благодаря ти!
    И мен ме привлече контраста на десерта, а след като прочетох рецептата бях решена на 100%, че ще се прави :-) Идеята за босилека пък ми дойде случайно - дъвчех листенце от него, което често правя, и опитах крема как се е получил. Е, вкусът който усетих беше страхотен, а послевкусът интересен и много приятен. Та, решението дойде от самосебе си.
    Много свеж и усмихнат уикенд и за теб, мила! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  7. Габи, заслужава си да се опита, дори да подмениш някй аромат с друг, по твой вкус, убедена съм че ще се получи вкусно. И с пъпеш мисля ще стане, може би да замениш захарта с мед... И друга идея за изпълнение с пъпеш ми идва - да направиш двете смеси почти едновременно и с желатин, а малко преди да стегнат да ги смесиш с въртеливи,на осморка, движения, така че да се разграничават слоевете. После може и охладен и заледен да е десерта.
    Ще чакам да кажеш какво си пробвала и как се е получило. Любопитно ще ми е. :-)
    Поздрави и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  8. Живка, Мъх, Тилия радвам се че ви е допаднало десертчето, наистина е с много свеж и летен вкус, подстрекаващ към мисли за море и палуване! ;-)
    Благодаря за комплиментите и симпатията! И добре сте дошли в моята кухня! Ще ми е приятно да ме навестявате! :-)
    Весел уикенд с много слънчеви усмивки ви желая, момичета!

    ОтговорИзтриване
  9. Ирма, много красиво поднесени и вкусни ястия и десерти си предложила. Този ме впечатли много и се надявам лятото да успея да го приготвя!
    Честита Нова Година!

    ОтговорИзтриване
  10. За много години, Марияна!
    Весела и много щастлива да е и за тебе 2013 година!
    Благодаря за комплимента! Ще ми е приятно да останеш доволна от десерта, както и да споделиш резултата!
    Поздрави и спорен петък!

    ОтговорИзтриване