5 август 2012 г.

Нещо леко, вкусно и полезно


Мисля си днес, че напоследък почти не готвя и заради топлините се храним  кажи-речи по веднъж на ден, основно със салати, подкрепени понякога я с бързо, готово мезенце от магазина, сандвич или експресен омлет. Та, да не изпада все още „младият ми блог”  в лятна отпуска, се чудя какво да ви предложа. Салати и омлети всеки знае да прави, до магазина също знаете как се стига :-) Плодове на пазара всякакви, познати повечето и рядко непознати, които също консумираме напоследък в сурово състояние. Освен да напиша някои рецепти на доказали се и утвърдени за нашата кухня ястия или десерти...
Да! Така и ще направя.  Сега да видим какво да подбера....

Ами да започнем със супа, а?
Рецептатата е  за любимата ни телешка супа, която се научих да готвя от някаква стара книга (не помня даже коя) когато децата ми бяха все още малки и трябваше да се хранят избирателно, с по-леки меса, богати на протеини и витамини. Знаех, че телешкото е едно от полезните, пълно с витамините В6, В2 и В12, снабдяващо организма с фосфор, селен, ниацин и т.н. И понеже в детската кухня го предлагаха на малчуганите, педиатърката също го препоръчваше потърсих и намерих рецепта, която да се доближава до млечният вкус на детската супа. Моите (тогава) мъници я харесаха и така, започнах да я правя редовно. На нас, с таткото също ни се услади  :-)  Ами да, няма начин щом и пенсионерите се редяха на опашка в "Детска кухня" с големи буркани, уж за внуците, а то за тях. Изхранваха се хорицата така в ония гладни години, веднага след падането на режима на Тато и въвеждането на купонната система. И все ги гонеха от опашките, а мене ме беше много жал.
Та, ето как правя и до днес нашата


Телешка супа с ориз



Продукти

600 – 700 гр телешко месо (без ципи и сухожилия)
1 голяма глава кромид
2-3 едри скилидки чесън
2 големи моркова
2-3 с.л. запечено брашно
½  к.ч. олио + 1 пълна с.л. студено масло
1 пълна с.л. сол
1 кофичка (400 гр.) кисело мляко
½  ч.ч. ориз
магданоз на вкус


Приготвяне

Сваряваме месото в херметическа тенджера със солта за около ½ час (откакто заври). Трябва да е омекнало достатъчно, за да може лесно да се къса с пръсти.

След като е готово, в отделна тенджера с вместимост 4л, на среден огън  сипваме брашното в мазнината и бъркаме за около минутка, отвеждаме настрани от котлона и разреждаме( на порции, на порции) с бульона от  месото, като постоянно бъркаме с тел, за да не се образуват бучки. Връщаме тенджерата на котлона и намаляваме степента с 2 пункта (да ври леко) След като заври, добавяме ситно надробения кромид, морковите на кубчета и наситнените  скилидки чесън. Връщаме и накъсаното на ситно месо вътре, да ври. Когато морковите са сварени добавяме и измития ориз. Ври до готовност на ориза. Сваляме тенджерата от котлона и застройваме само с разбитото кисело мляко. Накрая поръсваме с накълцан магданоз.

Само толкова – никакви пипери, домати и други подобни пикантерии. Супата е много млечна, лека и едва накиселява от млякото, с нежна текстура и мирис на масло. Горещо препоръчвам!  :-)

* Ако я приготвяте за малко дете, може да пасирате свареното месо + малко бульон и после, да продължите да готвите по описания начин.

Това е. Много е лесна и вкусна, а другото хубаво е, че може да се консумира лятото и студена.


Няма коментари:

Публикуване на коментар