21 юни 2012 г.

Охоо, пай ли казахте?


Харесвате ли пай?
А бутер пай?
Сладък или солен?
Мек и пухкав или хрускав?
Топъл или студен?
...

:)  Няма повече да ви занасям, ами веднага ви предлагам още една лесна и бърза рецепта за летните жеги. Лека, вкусна и засищаща.

 Мини пайчета от бутер тесто с пълнеж от кашкавал и яйчен крем


Поднесени самостоятелно като закуски или със салата за чудесен обяд или вечеря.  Убедена съм, че много ще ви се усладят, затова предварително се застраховам като предупреждавам:

Внимателно с количествата! Води до пристрастяване и повишаване на теглото! :)  
Наблегнете на салатката, а пайчетата хапвайте като деликатес.

Е, ако успеете да не посягате за още, де! Шегувам се, разбира се!  :)  Насладете им се докрай!



Ето и как да ги направите:

Продукти:
за 24 бр. с Ø 6 см

1 кг. бутер тесто
2 ч.ч. настърган кашкавал (около 250 гр.)

за млечният крем:
3 яйца
¾ ч.ч. прясно мляко
½  равна ч.л. сол
¼ ч.л. черен пипер

Приготвяне

Намажете мъфинени форми с масло.
Рендосайте кашкавала и го сложете настрана.
Тестото разточете върху поръсена с брашно повърхност, на лист с дебелина 0,5 мм. Изрежете кръгове с диаметър, малко по-голям от отвора на формите. Поставете тестените кръгчета във дупките,  притиснете леко към дъното и стените, за да се получат чашки/ кошнички. 


Разпределете в тях кашкавала. Не го притискайте!  Приберете навътре стърчащите му  реснички, за да предотвратите залепване и улесните изваждането на готовите пайчета. Приберете в хладилник за 15 минутки.


През това време, в купа разбийте яйцата, подправете със сол и черен пипер и разредете с прясното мляко.

Включете фурната да се загрява до 180°.

Извадете охладените бутер кошнички от хладилника и с помощта на малък черпак наливайте по малко от яйчния крем в кошничките, върху кашкавала. Нека течността достигне точно до ръба на тестото. Не трябва да прелива.

Остатъците от тестото примесете и отново разточете, за да изрежете още кръгчета (ако не ви достигат, за да запълните формите) или нарежете на лентички и навийте на охлювчета с някаква плънка.


Печете пайчетата за около 25-30 минути.
Извадете и оставете във формите за 10 минути да се отпуснат, след което ги извадете със завъртане. Става много лесно. Поставете ги върху телена скара да се охладят за още 15 минутки. При печене кремчето се надува като калпаче, а когато поизстине спада леко.



Поднесете с хубава сезонна салатка...


и да ви е сладко! :)







1 коментар:

  1. Супер са и бих ги хапнала всякак,Ирма,и топли,и студени!Много обичам всичко с бутер тесто,така че тези кошнички съвсем ми допадат,особено с кашкавалче!
    Много харесвам онагледени рецепти,благодаря,че си се погрижила!
    Прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване