8 юни 2018 г.

Сладка пица "Капрезе" с череши


Поредната вкусна рецепта за пица. Но сладка. Кой е казал, че пицата трябва да е само солена? Както има постна и блажна, така може да има и сладка. И понеже черешките са ми напоследък все в ума и пред очите, не се стърпях и се подадох на вдъхновението.  Да знаете само колко е вкусна – представете си пухкавото тесто покрито с ядки, деликатно сирене, моцарела, черешки, бадем... разкош! Дори, за да е по-голям разкош, е полята и с невероятен, балсамов сос. Хайде сега кажете, не ви ли се прииска поне едно парченце?  ;)
Сладостта ѝ е деликатна, за да се усетят максимално всички вкусове, заложени в нея, но по желание може да се засили – на всекиго според желанието. На нас особено ни се услади и след няколкото опита, всеки с леко донагаждане на вкуса, се получи точната рецепта. Пиша я тук, но може да я видите и в блога
La vita e Bella 


Продукти
/за 2 малки пици/

1 пакет тесто за пици
BELLA 
100 гр. млени бадеми
300 гр. сирене Котидж
4 с.л. кафява захар
4 с л. ментово песто*
4 с.л. орехово масло
окло 600 гр. череши
250 гр. мини Моцарела
200 гр. черешов конфитюр

за намазване

1 яйце
1 с.л. орехово олио
1 ч.л. захар

за гарниране
шепа филирани бадеми
балсамов сос*
свежи листа мента


*за ментовото песто
1 връзка свежа мента
¼ ч.ч. орехово олио

*за балсамовия сос
1 ч.ч. тъмен балсамов оцет

2
с.л. орехово олио
1 к.ч. пчелен мед
1-2 капки бадемова есенция




Приготвяне
Измиваме и почистваме черешите от костилките.
Загряваме леко конфитюра и отливаме в купичка соса (отделяме от плодовете).
Приготвяме си ментовото песто като пасираме заедно измитата мента с ореховото олио.
Приготвяме си и балсамовият сос като редуцираме балсамовият оцет на половина в касерола на среден огън, след което добавяме към него ореховото олио, меда и бъркаме постоянно, докато се получи гъст и гладък сос. Ароматизираме го с бадемова есенция на вкус (1 или 2 капки).

Заемаме се с направата на пицата:
От готовият цял лист тесто изрязваме 2 кръга, всеки с диаметър 24 см., които поставяме върху застлана с хартия за печене и леко поръсена с брашно тава.
На 2 см. от края на всеки кръг редим като наниз черешки и разполовени топчета Моцарела, след което загъваме края на тестото над тях и притискаме, така че да се получи красиво ръбче.


Поръсваме вътрешността на всеки така оформен кръг с млените бадеми, над тях разпределяме равномерно сиренето Котидж, поръсваме с кафявата захар и тук-там от ментовото песто. Подреждаме половината от останалата Моцарела и по 5-6 разполовени черешки.
Намазваме ръбчето на пиците с разбитото с орехово олио яйце и печем до полуготовност (до леко порозовяване на ръбчето).



Изваждаме от фурната, бързо накапваме на няколко места плодовете от конфитюра, нахвърляме останалата моцарела и поръсваме с филираните бадеми. Връщаме във фурната и допичаме до готовност.

Преди поднасяне топваме цели, обезкостени черешки в соса от конфитюра и ги подреждаме върху топлата пица. Гарнираме с листенца свежа мента и поръсваме с балсамов сос.
Сервираме на масата по желание и купичка с цедено мляко, полято с течен, пчелен мед.
Бутилка хубаво розе е препоръчителна.



12 коментара:

  1. Прииска ми се и още как!
    Прекрасна пица, Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Илианка!
      Това е новото ни пролетно изкушение, изключвайки сладоледа. ;)))
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Само прочита на продукти ми докара слюноотделяне, Ирма! Чудна пица си направила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети!
      Изключително добре се комбинираха вкусове в нея и оправдано предизвиква такива реакции. Сосът добре акцентира и допълва идеално. Правих преди това с ягоди и се получи не по-малко добре. Опитай, ще ти хареса! :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Здравейте! Скоро открих вашето вкусно местенце и много ми харесва. Даже съм си харесала една торта (и не само нея) портокалова торта с маково семе. Въпросът ми е ако пропусна маковото семе ще се отразили на вкуса. Искам да е направя за рожден ден и незнам дали навсички ще допадне и дали няма да се мръщят на малките зрънца.
    Сърдечно ви поздравявам и благодаря предварително за отговора.
    Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре сте ми дошла, Катя!
      На въпроса: генерално не, но маковото семе се усеща като акцент, който добавя нотка изящество във вкуса. Но ако се притеснявате, че може да не се приеме от гостите ви, спокойно може да го пропуснете. Все пак тортата трябва да се изяде, а не само да се гледа, нали? Предлагам ви вариант: за да може, който обича мак да усети автентичния ѝ вкус, поднесете отделно в малка купичка семенцата (дори може леко да ги запечете за минутка в сух тиган на ниска температура и при постоянно бъркане с дървена лъжица). Така, който има желание, може сам да си гарнира парченцето с количество по свое усмотрение. Аз лично мога цялото парченце да си поръся отгоре с него, но да - на вкус приятели няма. ;)
      Поздрави и благодаря за милия коментар!

      Изтриване
  4. Благодаря за бързия отговор. Решавам да е направя с мак. Като ще е торта да е истинска.
    Катя

    ОтговорИзтриване
  5. Аз нали съм си по сладкото и тази пица направо ме залепи за монитора, Ирме!
    Чудесна...а снимките, както винаги толкова са примамливи, сякаш те викат да си хапнеш!
    Поздрави и прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде тогава, захващай я, Хриси! Няма да разбереш колко е вкусна ако не я опиташ. :)
      Целувки и благодаря!

      Изтриване
  6. Прекрасни снимка, рецепта, неустоимо изкушение! Няма как, нареждам се за парченце! Поздрави, Ирме!

    ОтговорИзтриване
  7. Признавам, не ми е минавало през ум за сладка пица:), но така вкусно изглежда, че ми се прииска парченце на мига!

    ОтговорИзтриване