16 май 2018 г.

Бяла Рустик багета

/White Rustic Baguette/


Вярвам, сме на едно мнение, че няма по-вкусен от домашно изпеченият хляб, независимо от рецептата. Съобразен с вкуса на любимите хора, с повода или настроението ни, резултатът винаги е отличен, щом сме вложили сърцето и цялата си любов. А уханието, което се носи от фурната... божествено!
Казвала съм вече, че да меся хляб е голямо удоволствие за мен, носещо ми неописуемо удовлетворение. Най-често действам по основната рецепта (брашно, сол, вода и мая), но понякога, според моментните ми идеи, желание и наличности, променям крайния продукт. Понякога обогатявам тестото с мляко, сметана, масло, яйце, глезим се и с вложени в него пълнежи от месо или зеленчуци, маслинки, ядки или семена. Понякога, когато бързам, го форсирам, но най-обичам предвидливо да оставя тестото да зрее бавно, за поне денонощие, да развие в себе си онези ухания и вкусове, които му придават онези неоспоримо отлични качества, които всеки цени -  тънка, златиста и хрупкава коричка, мека и шуплеста средичка, дъх на блажено детство и доволно засищане, дори с една филия. Е, една никога не стига, но това е оправдано. J


Едни от най-харесваните хлебчета у нас са багетите – къси или дълги, тънки или по-дебелички, но винаги златисти, хрупкави и меки, напудрени нежно с брашно и в повечето случаи разчупени почти веднага, щом поемат малко въздух след излизане от фурната. Да потопиш къшей от тях в ароматен, чеснов зехтин или да добавиш бучица масло, топящо се на мига, да гарнираш с резен сушен домат или просто да поръсиш с домашна шарена сол – няма такова блаженство! За пълно разглезване пък предлагам и домашна Нутела.

Рецептата и как ги правя аз:


Продукти
/за 3 багети/


500 гр. брашно (тип 480-500), с висок процент протеин (12% и повече)
300 гр. хладка вода
5 гр. суха мая
1 ч.л. захар
10 гр. сол
3 с.л. зехтин Екстра Върджин


Приготвяне

Разтвaряме маята и захарта в хладката вода и я добавяме в купата с пресятото, заедно със солта, брашно. Поливаме със зехтина и омесваме гладко тесто. 
Покриваме го с чиста кърпа и оставяме да почива 20 минути, след което го преомесваме като загъваме навътре с три-четири движения.
Отново го оставяме за 20 минути, после пак загъваме. Повтаряме стъпките за почивка и сгъване още веднъж.
Следва да оставим тестото в хладилника за най-малко 24 часа, покрито със стреч фолио.

Ако нямаме време и искаме да ускорим ферментацията, за да печем в деня на омесване на тестото, то тогава увеличаваме количеството на сухата мая до цяло пликче (7-8 гр.), а времето за втасване на студено, в хладилника, можем да намалим до 6-8 часа.

Оформяне и печене:


Загряваме фурната до 250°.
Ако имаме каменна плоча за печене на хляб, поставяме и нея във фурната (на средно ниво, върху телената скара) да се напече.

Посипваме с брашно плота и внимателно обръщаме бухналото тесто върху него. 
Разплескваме го внимателно във форма на квадрат с приблизителни размери 25x20 см. Разделяме го по дължина на три ленти с ширина 6-7 см. 
Всяка една багетка внимателно разтягаме по дължина и едновременно с това усукваме с 3-4 движения. Поставяме я върху кърпа, предварително нагъната на дипли (улеи), които сме напудрили с брашно.
Почиват пак около 10 минутки и печем върху нагрятата във фурната каменна плоча като с помощта на кърпата претълкулваме багетките върху нея.
Тук внимаваме да не се изгорим на горещата плоча!


Ако нямаме плоча, печем върху тава, застлана предварително с хартия за печене, която, подобно на кърпата, сме нагънали и оформили на улеи, напудрили сме ги леко с брашно и в тях сме поместили оформените багети (преди последната почивка от 10 минути). Още по-добре е да ползваме специалните, къдрави форми за багети – вече се намират свободно в някои магазини.

Печем за около 25-30 минути като на два-три пъти напарваме фурната с вода (с шише с пулверизатор), но не директно върху багетите, а във пространството над тях.

Изпечените багетки завиваме за десетина минути с чиста кърпа, за да им омекне коричката и ако не можем да чакаме да се охладят напълно, нападаме смело!
J








8 коментара:

  1. Приказка!
    Аз уж ги оформям специално, но твоите са станали чудесни и без тази заигравка!
    Ще се правят, Ирме :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! :)
      И твоите са много примамливи! Така усукани придобиват по-небрежен вид, но не пречи на качеството им. А и внасят едно сладко чувство на уют и безвремие. Не съм правила опънати от много време май...
      Ще ти харесат. Ако си търпелива и ги оставиш за 24 часа, знаеш и дупките ще са им големи. ;) Моите, двамцата, не искат много дупки, за да не им капе през тях, че все мажат отгоре нещо.

      Изтриване
  2. Прекрасни са,Ирме!
    Идвам с маслото.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Идвай, идвай! Пресен хляб правя почти всеки ден и масло хубаво имам. Вземи със себе си само голямата си усмивка! <3

      Изтриване
    2. Аз съм голямата усмивка:) Ще взема да те изненадам някой ден, все е вкусно при теб!
      Обожавам тестенооооооо!

      Изтриване
    3. Добре си ми дошла, Весе! Ще ми е драго да те почерпя ;)))

      Изтриване
  3. Може ли да се ограничаваш занапред с по една снимка и ако може в някакъв мини формат:))), не се издържа пред такава гледка, Ирме! Снимките са неустоими, но това което показваш на тях е истинско великолепие. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, благодаря ти, Бонбон! Имах време да щракна повече от една снимка, щото и багетите бяха повече и гладните задоволени, та ме оставиха на мира този път. :)) Следващият, когато пусна само една, да не кажеш, че искаш повече? ;)
      Прегръдка от мен!

      Изтриване