6 февруари 2017 г.

Какаови банички



Малко като баклавички, но без орехи и без сироп, с какаова плънка и приятен дъх на портокал.

Продукти
/за 8-10 бр.)

1 пакет фини кори за баница
60 гр. масло
60 мл. олио
1 пълна с.л. какао
5 с.л. захар
1 ванилова захар
кората на 1 портокал
малко пудра захар за поръсване


Приготвяне

Застиламе тавичка с хартия за печене.
Включваме фурната да е загрява на 220°.
В чаша наливаме олиото, добавяме маслото и поставяме в микровълнова фурна да се разтопи.
В малка купичка сипваме какаото, захарта, ванилията, портокаловата кора и разбъркваме сместа.
Корите за баница разполовяваме на половина по дължината им (всички наведнъж)
За всяка баничка редим по три половинки една върху друга. Между първите две напръскваме само със мазнина, втората напръскваме с мазнина, после наръсваме равномерно с 1 с.л. от какаовата смес и покриваме с третата кора. Намазваме и нея с малко мазнина и навиваме на руло по дългата страна. Усукваме го спираловидно като плитка, навиваме го като охлюв и нареждаме в тавата. По този начин приготвяме банички от останалите кори. Вече подредени в тавата ги намазваме леко с масло и печем до златиста коричка.
Изваждаме ги върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина и вече поизстинали ги поръсваме с пудра захар.


Сервираме по желание с топло мляко, фреш или друга напитка по вкус.

Да ви е сладко!



5 коментара:

  1. Прекрасна идея, Ирме!
    И снимките са чудесни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щяха да заминат корите, Дани, а нямах нищо в момента за плънка, та ей ги на - с какао. Да ядат и да мълчат, че да има спокойствие у дома. :)))

      Изтриване
  2. Ох, Ирме, снимки ли са, чудо! Неустоими са! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абе, Кате, и ти като Мария "Пепеляшка" - хубави, та хубави. Какво толкова ви харесва не знам, аз все кусури им намирам? Ето и сега, точно тези банички се чудех да ги пускам ли или по-нататък, когато ме задоволи кадърът. Честно, точно заради това се спирах! Но вкусът им спечели, което всъщност е по-важното, та затова сега са тук. Радвам се, че са те впечатлили и се надявам това да е заради простата и сполучлива рецепта, защото се получиха наистина добре! :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Ах, какви са хрупкави и зачервени...

    ОтговорИзтриване