22 февруари 2017 г.

Соленки с Чедър


Колкото и рядко да се сещам за сладки, дори да имам фаворити и измежду тях, толкова по-често ми се дояждат соленки . Като дете съвсем пък отказвах на сладко, освен от време на време малко шоколад или бабината торта за някой празник. Но за соленките ѝ умирам.
Днешните са точно по нейната стара рецепта, с мас, но и малко променени от мен, заради добавеният Чедър в тестото. Откакто видях в нета соленки с Чедър и тествах идеята, станаха любими на всеки, който ги е опитал. Студената мас, претрита с брашното, ги прави много крехки и в същото време меки като пух. Харесвам ги повече топли, но и студени напълно запазват качествата си. Чедърът пък им придава характерен, неповторим вкус, а за нотка пикантност понякога ги поръсвам и със стрито сухо чили, нашенска си люта чушка.
Идеална компания са за чаша вино в студена вечер край огъня или под топлото одеяло. Непременно ги направете и си доставете удоволствие за небцето и душата!

Продукти
/за около 25 бр./

300 гр. бяло брашно + още малко за доомесване и разточване
½ до 1 ч.л. сол (в зависимост от солеността на Чедара и вшият вкус)
1 бакпулвер
200 гр. настърган оранжев Чедър
200 гр.студена свинска мас (може и масло или смес от двете)
2 яйца
2/3 ч.ч. кисело мляко

допълнително
1 жълтък за намазване
1 стрито чили, по желание




Приготвяне

В дълбока купа пресяваме брашното с бакпулвера и солта. Добавяме настъргания чедър, разбъркваме  и поставяме в хладилника за половин час.
След това пускаме фурната да се загрява на 220
°.
В купата, при сухите съставки, добавяме маста, нарязана на кубчета и бързо претриваме между ръцете си, до получаването на дребни трохи. Следва да прибавим яйцата и киселото мляко. Замесваме меко, лепнещо тесто, което преомесваме леко върху добре набрашнен плот, където веднага се стяга и спира да лепне.
Разточваме го на кора с дебелина 1,5 – 2 см. и изрязваме кръгове с диаметър от 5-6 см.
Подреждаме ги върху застлана с хартия за печене тава и ги намазваме с разбития жълтък. По желание ги поръсваме нежно със сухо чили.


Печем около 20-25 минути, или до златиста коричка.
Соленките бухват доста и се нацепват хоризонтално, така че се виждат слоевете пухкаво тесто, разделено от мазнината и чедъра.
Изваждаме ги, изчакваме леко да се охладят и поднасяме.


Подходящи са както за закуска - самостоятелно или гарнирани с конфитюр, така и за компания на чаша хубаво вино – топли с червено, студени с бяло.





9 коментара:

  1. Отговори
    1. Да, Бате, не е само мръФката мезе. ;))
      Усмихнат ден ти пожелавам!

      Изтриване
  2. Ехе и аз се замаях!:) Страшни снимки! С този Чедър ще ме подлудиш:))) обикалям и гледам и ровя из сирената:), много искам да го опитам. Вкара ми муха в главата и това е:). Соленките са трепач. За мезе, закуска, парти, път, за всичко и всеки. Поздрави, Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, но зрелият им Чедър не е оранжев, а точно той придава специфичният им вкус. Оранжево в Лидл остана само топеното сирене с "вкус на Чедър", което е нещо съвсем различно.

      Изтриване
    2. Абе сякаш точно оранжев чедар съм купувала от Лидл...
      Страхотни соленки, Ирме!

      Изтриване
    3. КупуваЛА си, Весе. Имаше от него и в малки, и в големи разфасовки, но го махнаха от постоянния им асортимент като оставиха само белия Чедър. Писахме им много пъти, много хора, но не чуват и това е. Сега (май от няколко дни) са се смилили над бедните му фенове, та са пуснали от същия червен Чедър, на същата марка, но рендосан - представи си как угаждат на клиента! Значи, който обича да си реже от него и да си го хапва така, не може, не дават. Само рендосан! :) Но поне за соленките става и ще си ги правим.

      Изтриване
  3. Изглеждат невероятно, точно както ги обичам. Ще се правят определено скоро! Снимките са без коментар...ако само с тях се хранех щях да съм хем сита и доволна, хем слаба :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Алби! :)
      Няма да сгрешиш, направи ги и да ви е сладко!

      Изтриване