18 декември 2016 г.

Кейк с фъстъци, боровинки и шоколадова глазура

/Chocolate glaze bundt cake with peanuts and cranberries/



Много, ама много рядко се случва у нас да има сладък кейк, кекс дето се казва, и то за семейството. За гости да, но ние не сме фенове на подобни сладкиши, някак сухи ни идват като цяло. Но когато се случи да направя, той задължително ще е с масло, много при това, с някакви плодове, ядки, локум или други неща за пълнеж.  Такъв кейк ще е лек като перце, пухкав като памук, с кадифена текстура от маслото, по-ароматен и някак сочен, благодарение на добавките. И го предпочитаме залят с шоколад! Независимо дали ще е бял или кафяв. Шоколадовата глазура освен, че запазва вътрешността му за по-дълго време свежа (за нас това е важно, защото с един кейк се подслаждаме с дни), придава и завършеност. Плюс това цялостният вкус става по-богат, мек и дълбок, което не е никак маловажно за подобни печива.
Тези дни имахме няколко пъти гости и за по-бързо ги подслаждах с кейкове – бял, шоколадов, меден, карамелен. Такова кейко-правене моята кухня не е виждала никога, но пък ѝ хареса. На мен де! Бързо се забъркват, лесно се пекат, една заливка или поръска и готово. Имаме голям сладкиш за нула време, минимум усилие и много доволни. Ето, затова мама все кекс ни правеше, а на мен ми бе писнало от него. Затова и не е сред любимите ми десерти, но понякога и на мен ми се дояжда именно кекс.


Продукти

5 големи яйца
1 щипка сол
120 гр. меко масло
120 гр. пудра захар
2 пликчета ванилова захар
60 гр. царевично нишесте
200 гр. квасена сметана
½ ч.ч. черешов ликьор
½ ч.ч. сушени боровинки (може и замразени)
½ ч.ч. сурови, белени фъстъци
2/3 ч.ч. едрозърнесто брашно (много фин грис)
½ ч.ч. обикновено, бяло брашно + 1 бакпулвер

за глазурата
100 гр. черен шоколад
200 ml. млечна сметана (мин. 30% масленост)
1 голяма с.л. нуга крем (Nutella)


Приготвяне

Ако ползваме сушени боровинки, час преди да забъркаме тестото ги накисваме в ликьора, за да набъбнат, след което прецеждаме с цедка, а ликьора заделяме настрана – от него ще добавим и в тестото. Ако ползваме замразени, пропускаме тази процедура.
Ядките запичаме леко в сух тиган на среден огън, колкото да се подсушат и едва да се зачервят ръбчетата им.

Включваме фурната да се загрява на 200°.

Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци като вторите поставяме в по-голяма купа.

Белтъците разбиваме на твърд сняг като добавяме към тях солта.
Към жълтъците добавяме маслото, пудрата захар и ванилията. Разбиваме добре всичко, докато сместа побелее, увеличи двойно обема си и не остане и едно кристалче захар. Насипваме нишестето, разбъркваме, за да се поеме, а след него квасената сметана и 2 с.л. от ликьора. Отново разбъркваме всичко и сгъстяваме с едрозърнестото брашно.
Ред е да прибавим белтъците на няколко порции като внимателно бъркаме след всяка една, докато напълно се смеси с тестото. Внимавайте да не спаднат!
Насипваме отново на порции и пресятото, заедно с бакпулвера, бяло брашно. Накрая добавяме фъстъците и отцедените и напудрени с брашно боровинки.
Прехвърляме тестото в намаслена и напудрена с брашно кексова форма (ако е силиконова не я мажем с нищо) и печем за 7-8 минути на 200
°,
след което намаляваме градусите до 180° и оставяме кейкът да се допече до готовност. Общото време за изпичане зависи от формата – ширина, дълбочина... Ориентировъчно – около 45 – 50 минути. Когато ви се стори, че е готов направете тест с дървена клечка - да няма влага във вътрешността му.
Изваждаме го от фурната, оставяме го да се охлади малко във формата, след което го вадим от нея и поставяме на телена скара да изстине напълно.
Когато това стане, заливаме с глазурата и поставяме на студено, за да се стегне. Най-добре в хладилник за около 2 часа.



За глазурата поставяме сметаната в касеролка и я загряваме почти до кипене.
Отвеждаме настрана и в нея добавяме начупеният на дребно шоколад. Оставяме така за около 2-3 минути и чак след това бъркаме непрекъснато, докато се разтопи шоколада и сместа стане гладка. Добавяме нугата крем и отново бъркаме, докато глазурата се хомогенизира и уплътни. Веднага след това я изливаме върху кейка.

Декорираме по желание и по вкус.
Опитайте и да ви е сладко!





6 коментара:

  1. И вкъщи не приготвям често кейк, фенове сме на по-сочни и маслени такива. Този е разкошен, доста богат откъм вкус и с чудесна текстура. Визията му е уау! Поздрави, Ирме!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз пък нямам нищо против кексовете, не само като правене, но и като хапване, с чаша млекце са чудесни!
    Страхотно изглежда и твоя кекс, или пращай насам, или аз да идвам:)
    Завидях благородно и за "няколко пъти гости за няколко дни", леле нямам време за гости:((

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С тази твоя липса на време не знам как ще се уреди този въпрос, Весе. :)
      Радвам се, че ти харесва кейка, мила. Благодаря ти!
      Весели и уютни, коледни празници ви желая!
      Поздрави на семейството и прегръдка за теб!

      Изтриване
    2. Веднага си пожелавам повече свободно време, сега е момента!

      Изтриване
  3. Уникална красота си сътворила за пореден път!Прекрасен кейк,Ирме!

    ОтговорИзтриване