7 декември 2016 г.

Рибен пай в мини вариант


Колкото и да тачим у нас традициите, рядко се случва за Никулден да имаме риба на трапезата. На този ден или не сме у дома, или рибка сме хапвали в някой от близките дни. Така се случи и този декември, съвсем "традиционно" за нас – в неделята се разходихме в планината и понеже ни изкушиха с прясна пъстърва, с удоволствие се подадохме на изкушението. Но пък ми се искаше да почета празника, та затова спретнах набързо малки рибни пайчета от любимото ни бутер тесто. Идеята за оформянето е от интернет, а плънката по наш вкус.


Продукти
 1 пакет бутер тесто (500 гр.)

за плънката
200 гр. риба тон от консерва (добре отцедена)
50 гр. настъргано меко сирене
100 гр. настърган кашкавал
1 варено яйце
2 с.л. зърна варена царевица
1 малък стрък зелен лук (наситнен)
малко наситнен магданоз или копър
сол и черен пипер на вкус

за намазване
1 яйце – 1 с.л. пресно мляко

Приготвяне

Изцеждаме добре рибата и към нея добавяме настърганите сирене и кашкавал, надробеното на кубчета варено яйце, царевицата, лука, малко магданоз или копър, подправяме на вкус със сол и черен пипер, разбъркваме и ако ни се вижда суха плънката, може да я овлажним с малко (1 ч.л.) майонеза или квасена сметана.

Включваме фурната да се загрее на 220°.
Разточваме тестото върху набрашнен плот на кора с дебелина не повече от 2-3 мм. Правим си от картон шаблон с формата на рибка (около 15 см. дълга) и с негова помощ изрязваме основите на пайчетата – аз изкарах 6 бр. Подреждаме ги върху застлана с хартия за печене тава и върху всяка поставяме по 1 пълна супена лъжица от плънката, като я центрираме правилно. От останалото тесто изрязваме кръгчета с диаметър 3,5 см., които нареждаме върху плънката, имитирайки люспите на риба. Нарязваме опашките леко, намазваме рибките с разбитото с мляко яйце и им поставяме оченца от черен пипер.
Печем за около 20-30 минути или до златист загар.




ВНИМАНИЕ!  Хора, проявяващи алергия след консумация на риба и белтък (яйчен или млечен), трябва да изключат сиренето, кашкавала и яйцата от рецептата или да ги заместят с други продукти. Например, добра вкусова комбинация се получава на риба с намачкан, варен картоф и броколи; със спанак и зелен лук; с малко сварен и намачкан бял боб, репички и наситнена краставица.



Весели и споделени зимни празници!


Още мои рецепти с риба може да видите ТУК

6 коментара:

  1. Много красиво, ефектно и вкусно - разкошна идея, Ирме!
    Чудесно оформление и снимки...
    Благодаря, поздрави и хубави празнични дни.

    ОтговорИзтриване
  2. Чудно сладки рибочета си направила Ирме! Много ми харесват, защото са креативни и децата биха им се зарадвали, при все, че малката ми напоследък все се мръщи на рибка :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, може и да им се върже на визията, Ани. То големите им се радват, та децата ли няма... А са и вкусни. :)

      Изтриване