16 август 2016 г.

Палачинкова торта с кафеено-шоколадов ганаш


Горещо я препоръчвам, защото освен че приготвянето ѝ е нищо работа, има божествен вкус - дълбоко шоколадов с лек кафеен привкус. Предупреждавам обаче, че това е торта за истински почитатели на шоколада и въпреки това порциите трябва да са малки, за успеете да се справите с тях.  


Продукти

за палачинките
5 яйца
щипка сол
2 пликчета ванилова захар
3 ч.ч. брашно (360 гр.)
600 мл. пресно мляко
200 мл. газирана вода
4-5 с.л. олио + 50 гр. масло, за изпържването им

за ганаша
400 мл. млечна сметана (30-36%)
1 ч.л. нес кафе
300 гр. надробен черен шоколад
400 гр. шоколадов нуга крем

допълнително за гарниране
пресни плодове по избор
свежа мента
1 с.л. пудра захар за поръсване


Приготвяне

В купа разбиваме яйцата със солта и ваниловата захар, добавяме 1 ч.ч. от млякото и всичкото брашно. Разбиваме всичко до идеална гладкост и разреждаме на порции с останалото мляко, а след него и с газираната вода. Получава се тесто с гъстота малко по-рядка от боза. Оставяме да отпочине половин час.

Загряваме тиган с не залепващо покритие и малък диаметър (20 см.) на средно силен огън и изпържваме палачинките. Моят палачинков тиган е с по-голям диаметър и за да не стават криви и после да ги изрязвам, ползвах уок – дъното му е тясно, а палачинките леко се плъзват по стените му и лесно се обръщат.  

Докато се охлаждат си приготвяме ганаша.
В касеролка наливаме сметаната и я загряваме до степен малко пред завиране. Отвеждаме настрана, пускаме нес кафето в нея, разбъркваме и добавяме надробения шоколад и шоколадовия нуга крем. Без да бъркаме, оствяме за около 5 минути, за да омекне шоколадът съвсем и тогава с тел разбиваме всичко до гладък сос, който трябва да изчакаме да се охлади напълно, за да се сгъсти и да може да се ползва. Може да ускорим процеса, като след около половин час го прехвърлим в хладилник или фризер. В такъв случай не забравяме да го следим, за да не се втвърди съвсем. Трябва да е плътен, мек и полутечен.

От там нататък всичко е като игра – редим палачинките една върху друга като по между тях мажем с по лъжица-две от ганаша. Готовата шоколадова кула прибираме в хладилник да стегне, след което я вадим, за да полеем страните ѝ с останалото малко количество ганаш и отново прибираме в хладилника до поднасянето.
Преди сервиране гарнираме с подбраните по вкус пресни плодове, листенца мента и поръсваме нежно с пудра захар.

Да ви кажа под секрет, че това си е истинска калорийна бомба, която не е за всеки ден, защото колкото е вкусна, толкова е и сладка и само шоко маниак може да се справи с нормално по големина парче. Затова тортата режем с много остър нож и на малки парченца.


За по-леко поглъщане препоръчвам по топка ванилов сладолед. Аз нямах в момента и затова поднесох с бита, не подсладена сметана, която само ароматизирах със семенцата на шушулка бурбонска ванилия. 







19 коментара:

  1. Прекрасна е,Ирме!
    Нещо не съм майстор на палчинките,
    но тортата е много изкусителна!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти пък, за едни палачинки какъв майсторлък се изисква не разбирам, изненадваш ме, Дани!
      Но пък е толкова хубаво да знам, че съм те изкушила. :)))
      Прегръдки имаш и ти!

      Изтриване
  2. Не бих могла да намеря точна дума,изразяваща възхитата ми.....

    ОтговорИзтриване
  3. За мен с две топки сладолед ако може:))))..Ти си невероятна,Ирма! Каква разкош си сътворила. Браво на майсторката!
    Прегръдки и целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аха, имаш намерение да се справиш с цяла порция, а? ;)
      Благодаря за хубавите думи, Аля!
      Голяма прегръдка и за теб!

      Изтриване
  4. Ужас! С толкова калории ще се търкалям...
    И затова сладко не ям, но това ми хареса..
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха-ха! Ако това е любимата ти храна и прекаляваш с количествата, няма начин да не се търкаляш. :) Но от едно малко парченце наслада, няма опасност от такива филми. Пък и нали знаеш кое е най-ефикасното и приятно средство за горене на калории? :))
      Поздрави, Бате и хубава вечер!

      Изтриване
  5. Дори и само снимките като гледам знам, че е е невероятно удоволствие, обаче четейки съставките вече съм сигурна! Поздрави, Ирме, прелестна е!

    ОтговорИзтриване
  6. За мен едно по-голямко парче, моля, не ми бери грижа как ще ми е много сладко и тежко:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Голямото парче, когато ми дойдеш на гости! :))

      Изтриване
    2. Идвам, ти само кажи, че си приготвила:))

      Изтриване
  7. Онемях, Ирме,...
    красота, вкус, снимки и презентация - предложение от класа, висока класа!
    Много комплименти за теб, вдъхновено и усмихнато лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А ти направо ме засрами, Дианка! :)
      Приятно ми е, че съм успяла да впечатля кулинар и естет като теб и ти благодаря!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Ирме,голяма съблазън ми сервира по нощите,отивам да я сънувам,тортата е страхотна,красива и неустоима!Сърдечни поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сънува ли я, Роси? Надявам се са били толкова сладки сънищата ти, колкото нея! ;))
      Благодаря ти, мила! Поздрави и прегръдки от мен!

      Изтриване
  9. приказна е. да бях наоколо когато я сътвори, щях да съм се присъединила;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щеше, ама не си! Защото се скъса да обикаляш това лято и все надалече от тук. Пък и какво е една шоколадова торта пред ледена диня на брега на морето, нали? ;))) И аз бих предпочела второто, Марте. А за тази кадифена фръцла винаги има време. Свиркай, когато си наоколо!

      Изтриване