14 юни 2016 г.

Фокача с розмарин и морска сол


Фокачата е плосък италиански хляб, който преди изпичане се поръсва със сол и зехтин, зелени подправки, понякога  домати, лук, сирене или шунка.  Думата „фокача“ произлиза от древно римското  panis focacius, което е плосък хляб, печен в огнището - латинското focus означава именно огнище. Все пак се смята, че рецептата произлиза от етруските или древните гърци.
В различните региони на Италия фокачата също е различна. Например в Северозападна Италия може да попаднете на сладка фокача (
focaccia dolce ), която е посипана със захар, вместо сол, и е гарнирана със стафиди, ядки и мед. Венецианската фокача (focaccia Veneta ) също е сладка. Колкото по-на юг се отправяте в Италия, толкова повече ще се доближавате до оригиналната фокача, ако може така да се нарече, със сол и зехтин - Месина, Бари, Лече, Бриндизи, като в Таранто тестото дори е от твърда пшеница, а отгоре се гарнира или с домати и маслини, или с тънки резени картофи, или се оставя съвсем гола – само със сол и розмарин. Във Франция фокачата се нарича „фугас“ (fougasse), като най-популярна е във Прованс. В Испания се среща „огаса“ (hogaza), а в Латинска Америка „фугасса“ (fugazza)
Фокачата много прилича на пица, но разлики все пак има. Тестото, например, при фокачата втасва по-дълго и се оформя не толкова тънко, както това за пица. Формата на фокачата обикновено е четвъртита. Освен това е прието преди печене да се надупчи (с пръсти или дръжка на лъжица), след което да се намаже/полее/напръска обилно със зехтин, който попадайки в дупките пропива в цялата фокача. Резултатът е невероятно пухкав и ароматен хляб, който поднесен топъл, ще ви откаже от всичко друго и на който не може да се наситите.  Най-добре е да се пече в пещ, но също толкова хубава става и на плоча във фурната, дори и в тавичка.
Ако ползвате тавичка, моят съвет е да я намаслите обилно със зехтин, за да може при печенето долната кора един вид да се изпържи в нея – така ще имате тънка и хрупкава коричка, като на нешенска милинка. Ще ви хареса много!
J
Може да замените зехтинът със свинска мас, както го правят в някои части на северна Италия.
И понеже моята любима фокача е само със сол и розмарин и рецептата ще е за нея.

Продукти
/за 2 фокачи/

500 гр. бяло брашно
1 ч.л. сол
½ кубче пресна мая (или 1 пликче суха)
2 с.л. зехтин
300 мл. хладка вода

за гарниране
малко зехтин
малко морска сол на кристали
свежи листенцата от клонче-две розмарин

Приготвяне

В купа пресяваме брашното със солта.
Правим кладенче и в него наливаме зехтина и разтворената във водата мая (ако ползваме суха, я сипваме в кладенчето и наливаме водата).
Замесваме тестото. То е влажно и е необходимо да го месим известно време на леко набрашнен плот, докато спре да лепне
Посипваме купата с малко брашно, връщаме тестото вътре и го покриваме да втасва за около 40 минути.
Изваждаме го и го разделяме на две, за две фокачи.

Ако ще печем фокачата на плоча, следва да я напудрим плочата леко с брашно. Оформяме отгоре ѝ с ръце тестото на кръгла или четвъртита кора с дебелина 1.5 – 2 см. и я оставяме да бухне отново.
Ако нямаме плоча, вариантите са два:
-      на хартия, поръсена с брашно
-      в малка тавичка, намаслена обилно със зехтин (може и олио) 


Включваме фурната да се загрее на 200°.
Когато фокачата бухне, правим с пръст дълбоки дупки по повърхността ѝ, поливаме я навсякъде с тънка струйка зехтин като се стараем да попадне във всяка дупка от него. Поръсваме я леко с натрошена едра, морска сол и нахвърляме отгоре ѝ листенцата розмарин.
Печем в загрятата фурна до златиста коричка.
Изваждаме я, покриваме за около 10 минути, да се задуши и сервираме.



Виното е задължително, а мезетата са по вкус!
Наздраве!




20 коментара:

  1. Снимките са чудесни, Ирме!
    Аз пека една с пармезан и я слагам върху нагорещената
    тава от фурната.
    Не знам така дали ще се получи добре!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аа, ти правиш фокача "Бианка ала Дженовезе"! :)
      И защо да не стане? Сигурна съм, че е божествено вкусна с този Пармезан!
      Благодаря, Дани! Прегръдки и от мен!

      Изтриване
    2. Не знам как се казва.
      Рецептата е на Carina,
      но наистина е божествена!
      Хубав ден, Ирме!

      Изтриване
  2. Ирме, сестра ми ме научи на точно тази фокача и стана любима на цялото семейство, но...не ме научи да правя такива изкушавящо вкусни снимки :)))))
    Поздравления, възхищения и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Хриси! :)
      А ти недей да скромничиш - отличен фотограф си, да не говорим за кулинарните ти умения!
      И у нас фокачата е на едно от челните позиции в списъка с любими тестени, и винаги, когато я меся, си минаваме почти само с нея - страхотна е, какъвто и вариант да се избере.
      Топли прегръдки от мен!

      Изтриване
  3. Ахааа :) такава фокача и аз обичам :) май единствената питка, която правя с мас е, както си писала.
    И тъй като днес нямаме, нареждам се тук, на тази апетитна питка :) за парченце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За тебе винаги, мила! Каквато харесваш, такава! :)
      Прегръдки и хубава сряда!

      Изтриване
  4. И италианец ще ти завиди на фокачата! Фантастична е Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, не вярвам чак да ми завиди, Йоли, но ще съм поласкана да опита и одобри. ;))
      Благодаря ти, скъпа! Поздрави и прегръдки за теб!

      Изтриване
  5. Не ги разбирам видовете фокачи, но тази тук изглежда фантастично! Снимките са толкова слънчеви, да не си ги правила в Италия? Прегръдки, Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами, в Италия, де да беше там, ама не! При нас си пече ли, пече. В момента хич не е за фокача дори, само лед на кубици ни трябва. :))
      Прегръдки и за теб, мила!

      Изтриване
  6. Видях я вече на другото място. Там само харесах, ма да ти кажа сега; ухае... разбираш ли? Ухае!!!! Поздравче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако разбрах правилно и пара май се дига. ;))
      Благодаря ти, Марте! Прегръдка голяма за теб!

      Изтриване
  7. Не ми трЕбе ни вино, ни мезе, ей така ще си я хапна - натурална!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Весе! :)
      Целувки!

      Изтриване
    2. Ох, що ли не направих, сега пак ме провокираш...

      Изтриване
    3. А, де! Да те пита човек! :)
      Не се мотай, ами намеси поне две - не сте сами, а те са спорни! Обещавам много да ви се харесат! И както е топло сега, няма да ѝ трябва много време да втасва.
      Убедих ли те вече или да идвам аз да я омеся? ;)

      Изтриване
  8. Много любима фокача, до мен достига аромата и!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ароматът ѝ е пленяващ, Игличе, наистина!
      С днешното ми "Капрезе" биха се гушнали като влюбени. :))
      Много усмивки от мен!

      Изтриване
  9. Ох ... като дантела е ;)
    Любима моя фокача! Пропускам виното и ще си чупна парченце и аз :) И какви снимки само!!!
    Средиземноморско поздравче Ирме!

    ОтговорИзтриване