17 януари 2016 г.

Тортили на фурна с плънка "А ла Мексикана"

 Baked tortillas with stuffing "A La Mexicana"



С тортилите се запознахме преди много години и поддържаме любовта си към тях свежа. Не пропускаме да си приготвим нещо вкусно с тях, стига да ги имаме под ръка. Случвало се е и да си пека сама питките, но има ли в магазина готови, предпочитам да се запася, че да мога едва ли не на мига да пристъпя към изпълнение на сполетялата ме идея. С тяхна помощ може да спасим късна вечеря, да започнем деня с бърза и лесна закуска, или просто да сглобим вкусен обяд. Толкова е лесно и удобно! И най-важното каквото и да приготвя с тях, винаги е добре прието.

Днес сме на вълна мексиканска кухня. Най-напред ми дойде идея за плънката като самостоятелно ястие, но в процеса на приготвяне в съзнанието ми се визуализираха добре надиплени в тавичка рулца, сочни, запечени, покрити под одеялце от разтопени сирена. Имах тортили, но само кашкавал на линия. Е какво пък, следващия път ще направя по-богата заливка, особено ако пълнежът ще е „зелен“.  За сега и кашкавалът е достатъчен.

Продукти
/за 3 порции/

6 тортили
малко разтопено масло
1 ч.ч. доматен сос Маринара
200 гр. настърган кашкавал

за пълнежа
1 ч.ч. сварен и отцеден червен боб Кидни
½ ч.ч. сварен и отцеден бял боб
½ ч.ч. зърна сварена царевица (натурална)
½  глава лук
1 червена пиперка
1 зелена пиперка
1 малко чили (по желание)
2-3 с.л. олио
200 гр. Чоризо (или друг пикантен, сух колбас)
шепа надробено прясно зеле
сол и черен пипер на вкус
няколко клончета свежа мащерка

Приготвяне

Надробяваме колбаса и чушките на ситни парченца.
Надробяваме и лука, а чилито почистваме от семките и наситняваме.
Отцеждаме боба и царевицата от сока в консервите.
В дълбок тиган (може и уок) сипваме олиото и загряваме на среден огън. Добавяме Чоризото и леко го запържваме. Изваждаме го върху кухненска хартия да се отцеди, а в мазнината добавяме лука. Когато  омекне, добавяме чушките, разбъркваме няколко пъти и добавяме боба, царевицата, запърженото Чоризо, наситненото зеле. Посоляваме и поръсваме с черен пипер на вкус, разбъркваме за около минута и отвеждаме настрана. Посипваме с листенца свежа мащерка, разбъркваме.



Намазваме с разтопено масло тавичка с подходящи размери.

Разпределяме плънката в тортилите и ги навиваме на рула. 



Подреждаме ги в тавичката, заливаме с доматения сос Маринара, а отгоре поръсваме всичко с настъргания кашкавал.




Печем в предварително загрята на 180° - 200° фурна, докато се запече кашкавала. При мен около 30 минути.
Изваждаме и оставяме ястието да се охлади леко.
Поднасяме порциите поръсени със свежа мащерка.


Да ви е сладко!




11 коментара:

  1. Ирме, обичам мексиканска плънка с боб.
    Признавам си, че тортили не съм купувала, но веднага
    ще се коригирам, когато видя!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато има мексиканска седмица в Лидл, със сигурност ще пуснат и тортили, Дани. Може би ги предлагат и в други магазини, но аз не съм засякла, освен някакви малки в Кауфланд, но знам, че той не е твоя магазин.
      Между другото и за солена торта стават. ;)
      Прегръдки и за теб!

      Изтриване
    2. Благодаря, Ирме!
      И как помниш за Кауфланд :)
      Прегръдки!

      Изтриване
    3. Ами, приличаме си по това, Дани, затова. :)

      Изтриване
  2. С кори за лазаня към правила подобно ястие,Ирме,но с тортили не се бях сещала,а ти определено си свръх убедителна и в интрото,и чрез снимките,спечели ме окончателно!Имам пакет тортили (намират ми се винаги за бързи вечери) и ето как ще ги приготвя следващия път,благодаря за идеята,страхотна е!
    Уютна неделя вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И с палачинки става, Роси, а с кори за лазаня все се каня сладък вариант да приготвя някой път, но все забравям. Добре, че ме подсети.
      Радвам се, че ти харесва рецептата, мила. Да ти е сладко!
      Прегръдки и хубава седмица!

      Изтриване
  3. Ирма, изкусителка такава. Обожаваме мексиканската кухня. Това предложение определено ми харесва, записвам си :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Мечтата на майстора! Чудесно предложение ...

    ОтговорИзтриване
  5. И аз така с тортилите- любов от пръв поглед. Какво ли не правя и много ги уважавам. Ще ги запека и по мексикански, какво да правя, като пусна мухата и тя влезе;) Хубав уикенд, Ирма!

    ОтговорИзтриване