28 септември 2015 г.

Нектар от моркови и ябълки – дар от боговете



Думата нектар идва от гръцки (νέκταρ) и според гръцката митология е напитката на боговете.
„...Според поемата „Одисея“ на древногръцкия поет Омир, нектарът е напитката на боговете, а амброзията (Ambrosia) — храната на боговете. Нектарът е като червено вино. Както амброзията, той има сладък вкус и дарява вечна младост и безсмъртие на всеки, който отпие от него.
Според повечето версии на мита нектар налива Хеба - богинята на младостта, въпреки че по-късно по традиция тази роля изпълнява Ганимед. Понякога антични автори наричат ​​храната на боговете нектар, а напитката — амброзия.
Като дете обожавах нектар, днес не по-малко, но за първи път приготвих сама домашен нектар чак, когато родих дъщеря си. Детето наблягаше много на плодови пюрета, особено на шипковото и кайсиевото, които пък винаги бяха кът по магазините. Намерех ли някъде в наличност, купувах с кашончета и съвсем естествено ми дойде идеята да се пробвам сама с направата му. По онова време кайсиите, както и всичко на пазара, бе на нищожни цени и се купуваше на едро. Пробата беше успешна и това ми даде кураж да се заема и с нектар. Пак от кайсии. С праскови не ни хареса – имаше мирис на „вмирисан чорап“ ;)
В годините напред добих опит в направата на нектари, но като че ли най-любим си ни остана кайсиевият, докато не излязоха на пазара разните морковени. Добрият ни татко редовно носеше от чужбина стекове с нектар ACE – морковен в чист вариант или в комбинация с друг плод. После се появиха и у нас, а напоследък положението излезе от контрол. Свърши ли домашният, а това става само за месец-два, се започва едно неудържимо снабдяване от магазина. Зимата не стигат цитрусовите фрешове, та освен тях, винаги има една-две бутилки морковен сок в шкафа. Малкият следи за наличностите.
Тази година само изчаках да назреят първите ябълки и се захванах да пълня изпразнените вече бутилки с  една от най-харесваните комбинации ябълки с морков. Харесваме много и този, комбиниран с малинов сок, но тази година малините ми се видяха скъпи, че да ги влагам и в нектар. След няколко месеца ме чака зимно упражнение – моркови с портокал, също много вкусен.
Преди да напиша рецептата искам само да уточня, че всички мерки са приблизителни, тъй като от сорт до сорт има разлика, дори да говорим за един плод. Всеки сорт ябълки е различна сладост, някои са леко киселки, така че захарта, която се добавя е на вкус. Отделно от това и количеството на сока, който пускат различните сортове варира. При морковите положението е същото, така че мерките, които давам са базисни, но не задължителни.
А сега рецептата – само три продукта и никакви консерванти. 

Продукти
/за приблизително 8 л. нектар/

10 кг. ябълки
5 кг. моркови
600 гр. захар

Приготвяне
Измиваме и почистваме плодовете. Ябълките разполовяваме, махаме семенниците им, но не белим, а на морковите махаме само най-горната част, близо до дръжките.
Изцеждаме сока на всички плодове през сокоизтисквачка и прецеждаме през сито и марля. Ако не желаем никаква пулпа, съответно утайка, прецеждаме още веднъж през марля. На нас не ни пречи това, така че минах само с едно прецеждане и нектарът ни леко се утаява, но едно разклащане преди да отворим бутилка, поставя всичко на място.
Измиваме бутилките, изцеждаме ги добре и ги поставяме в загрята на 50° фурна да се подсушат и останат топли до момента в който ще са ни нужни.
Прецеденият сок наливаме в дълбока тенджера (най-добре с дебело, двойно дъно) и добавяме захарта. Разбъркваме и загряваме на среден огън до степен малко преди завиране. Щом се позагрее започваме да бъркаме непрекъснато, а щом достигне степента преди завиране (по учебник това са 95°) , отвеждаме и веднага наливаме в подготвените бутилки.
Не чакаме да заври, за да запазим максимално витамините и другите му полезности, но по желание може и да се изчака да кипне и тогава да се отведе.
Внимателно, бавно наливаме, за да не се спука някоя бутилка и да не се изгорим!
Напълнените бутилки добре запечатваме с винтови или други капачки (според вида на бутилките) и поставяме в легнало положение до пълното охлаждане на нектара. Така горещият нектар достига капачката и прави здрав вакум, което не налага допълнително консервиране (варене на бутилките в казан).



Приготвен без консерванти, от качествени плодове, нектарът има съвсем натурален вкус, което е и преимуществото му пред всеки друг от магазина.
Отворите ли бутилка, докато се обърнете, ще я намерите празна. :)
Не пропускаме и да се поглезим с айс-нектар – едно удоволствие, което на мен лично ми е спомен още от ученическите години и което почти не среща противници.



След пробата с 10кг. ябълки и 5кг моркови, приготвих още една, по-голяма доза с 25 кг. ябълки, 15 кг. моркови и само 1.200 гр. захар – резултатът бе 17л. нектар.
За първата доза ябълките бяха леко кисели, докато за втората са от сорт Гала, които са по-сладки. И в двата случая, резултатът е отличен, а доказателство е скоростното намаляване на наличностите в избата.


Ако сте от почитателите на нектарите, ако още не сте се осмелили по някаква причина да си приготвите домашен, поправете това! Набавете си  плодовете и опитайте този, ще ви хареса!

Топла, красива и вълшебна есен ви пожелавам! До скоро!



10 коментара:

  1. Ммммм даааа ... харесва ми! Да взема да прескоча до вашият килер ли? ;)
    Добре си го позаредила Ирме!
    Днес виртуално ... просто ти бях на гости :) Красоти ми показа, вкусно ме нагости ... а как хубаво разказваш ... направо не ми се тръгва ;)
    Топла, красива и вълшебна да е и твоята есен Слънце! Чао и до нови виртуални срещи ... може и реални ако е писано да стане ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еех, колко ще съм щастлива и това да се случи! Ти само гледай да дойдеш навреме, че запасите се топят прогресивно, Слънчо. ;)

      Изтриване
  2. Напитка на боговете -
    обичам нектар, твоят изглежда вълшебно, а снимките неустоими!
    Поздрави, благодаря, Ирме и усмихнати есенни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! Радва ме факта, че успявам да впечатля ценител и естет като теб!
      Прегръдки и усмихнат вторник!

      Изтриване
  3. Иха, Ирме, как ме подсети за нектарите от едно време. Най-любим ми беше дюлевия!
    Сериозно ли така - без варене издържат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък много обичах дюлевия конфитюр, онзи, с нарязаните на тънки лентички плод, светъл, златист, ароматен. Ти пък за какво ме сети! Сега и това ще правя. Ех, Весе, Весеее! :)
      И да, издържа без варене, стига да си го наляла в сухи, топли бутилки и то горещ, веднага след сваляне от огъня. Само внимавай да не се изгориш и наливай първия черпак бавно, да не се пукне стъклото! И ВЕДНАГА слагаш бутилката в легнало положение
      Прегръдки от мен и хубав ден! :)

      Изтриване
    2. Ще видиш ти, като ти почукам на вратата някой ден:))

      Изтриване
  4. Прекрасна напитка! Аз си правя така сок за директна консумация, без захар. Като те гледам в какви промишлени количества правиш, ти завиждам! :) Сигурно ти е мощна сокоизтисквачката, за да преработи такова количество ябълки и моркови.
    Прегръдка и хубава вечер, Ирма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, за директна става без захар и е по-вкусно даже, че и по-полезно, Ина, но тук захарта играе роля на консервант (как я мразя само тази дума).
      Машинката ми е един "руски трактор" с който не бих се разделила, докато сам не издаде багажа. Докато изцедих всичкия сок ѝ давах съвсем кратки почивки, само когато почиствах цедката.
      Хубава сряда от мен, Ина! Прегръдки!

      Изтриване