10 февруари 2015 г.

Облачно, дъждовно и... с мекици

Не веднъж съм казвала, че обичам да ми е слънчево и цветно. Това сиво, облачно, мръсно и мокро време ме потиска. Поне да бе снежно, чисто и бяло, каквито картини тези дни се показват почти от всички части на страната. Хм, и къде е този голям сняг? Не и при нас.
Преди няколко дни, малко след полунощ се бях свила под меката завивка и гледах филм, когато в промеждутъка между две сцени, в настъпилата пълна тишина дочух леко и ритмично пукане, поскърцване, съскане. Само няколко секунди ми трябваха, за да паузирам екрана и да скоча с грейнали от детска радост очи. Направо вдигнах пердето максимално над главата си, за да се уверя, че това, което си мисля е вярно. И беше. Валеше обилен сняг, с едри снежинки, падащи под еднакъв наклон и образуващи сякаш развята от вятъра нежна, прозрачна бяла завеса. Нощта беше пуста и среща си бяха спретнали само вятърът и снежинките. Гонеха се и току сменяха посоката на своя бяг като млади влюбени. Така да се почувствах щастлива, че гледах известно време втренчена, забравила за филма и босите си крака. На зимата ѝ обичам именно снега. Ако го има, студът не ме плаши и винаги ще ми тупка сърчицето при вида му.
Отдръпнах се с надеждата, че сутринта, когато се събудя всичко ще е побеляло, ще е натрупал минимум педя сняг и все още никой няма да е минал по него. Ще си пия кафето до прозореца и ще се кефя максимално. Да ама, не. Късното ми заспиване ме доведе до успиване. Събудиха ме слънчеви лъчи, подпалили вече клепачите ми и внушаващи ми чувството, че плувам в кърваво червено море. Не стига това, ами и бяха стопили съвсем снежнобялото килимче, а зелената трева отпред сякаш ми се плезеше нагло и щастливо.
Е, това беше. Сякаш присъствах като таен наблюдател на уговорена среща, която за жалост трая съвсем кратко. Не вярвам да видим повече сняг тук тази зима. Така закътани в ниското и заобиколени от планини пазещи ни завет, само на дъжд можем да случим, ако не мръднем към малко по-високите части извън града. Да, радостта ми трая от ден до пладне, но какво да се прави?!

Вместо да унивам компенсирах с вкусна закуска. На въпроса каква да е тя, най-често се чува или сандвичи или пържени филии. Нищо здравословно. И този път не изневериха на порока си, макар да казаха всички мекици. Сякаш се бяха наговорили. Добре де, така да бъде. Но ще са по моята любима рецепта - не класическите, не уличните, не икономичните!


Мекици с мая и яйца


Продукти

около 500 гр. брашно
1 к.л. сол
2 яйца
½ кубче прясна мая
½  ч.ч. кисело мляко (със стайна температура)
1 равна к.л. захар
1 ч.ч. топло пресно мляко


Приготвяне

За почти всички е ясно как се правят мекици и ако не сте си ги пържили лично, то поне сте виждали баба ви да ги прави. За всеки случай ще напиша всичко ред по ред, че знае ли се – може пък на някого да се окаже от полза.

Разтваряме в топлото прясно мляко маята и захарта.
В купа сипваме брашното и солта, разбъркваме и правим кладенче, в което чукваме яйцата и добавяме киселото мляко. Започваме да месим тестото като наливаме и пресното мляко с разтворената в него мая. Изваждаме го на набрашнения плот и го оформяме на мека и гладка топка, която поставяме обратно в купата като преди това сме я намаслили с олио. Намасляваме и тестото отгоре и го покриваме да втаса.
Когато удвои обема си, слагаме на котлона голям, дълбок тиган с много олио и загряваме на среден огън. Щом мазнината замирише, късаме от тестото малки топчета, разтягаме ги като внимаваме да не изтъним краищата им прекалено и ги пържим в горещата мазнина от двете страни, докато хубаво се позлатят.
Ако огънят е силен и мекиците са по-дебели, рискувате да се изпържат отвън добре, но в средата да останат тестени. Ако пък ги изтъните повечко, ще имате по-хрупкави мекици. Така че имайки всичко това предвид, балансирайте силата на огъня и дебелината на мекиците според вкуса си.
Изпържените мекици вадим върху кухненска хартия да се отцедят и поднасяме бързо, докато са още горещи. Поръсваме ги нежно със сняг от пудра захар, но може и с кристална. Много са вкусни и гарнирани с мед или сладко.




Такива са пухкавелки, че няма да можете да им се наситите.
А и златистият им цвят допринася допълнително за възбудата на апетита. J


Плюс това имат способността да внесат радост в душата, макар навън да притъмня отново. Ей го на, пак стана сиво, сиво, много сиво. 


Само чимширът и дафиновият лист зеленеят чистички, току окъпани от дъжда, та придават малко свежест на двора.



Не броим боровете – те са си винаги там, но сега изглеждат като черни сенки през налазващата мъгла. 


И за да не завършвам с песимистичен тон, ето още нещо красиво, което успях да щракна докато слънцето се провираше все още зад рехавите облаци, нещо напомнящо, че предстои отново да се срещнем с цветове и аромати и да се потопим в опияняващата магия на пролетта.



А тя иде и не е далеч. Само още малко!
 ...

П.С. Докато подготвях публикацията и подбирах снимките не съм забелязала, но вдигам очи и... О, Чудо! Вали сняг. Вали, вали, сериозно при това. Ха, познайте кой ще излиза посред нощ навън! ;)
Дано, дано натрупа!


21 коментара:

  1. Ирме, тези мекици грейнаха като слънце от монитора.
    При нас сняг няма, но и не ми се иска, защото
    бялата магия не се задържа и става кално и неуютно!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Дани, но тук сме свикнали зимата да ни е снежна, а като в последните години липсва сняг, все едно не сме си на мястото.
      Снощи в щом малко натрупа и децата по тъмно наизлязоха вън и чуруликаха повече от час. Ама ей го, пак се стопи.
      Хубава вечер ти пожелавам!

      Изтриване
  2. Ирмаааааааааааа!!!
    Отивам да правя мекици!!! Толкова изкушаващи снимки....Ах, че красота и изисканост. Възхищението ми няма граница :))))

    ОтговорИзтриване
  3. Боже, какви мекици! Перфектни, просто образцови! Толкова обичам ... Веднага ми стана слънчево с тях. Супер си просто!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Слънчево, нали? Питай ме как им устоявам! Голяма мъка е, Йоли.
      Благодаря ти, мила! Прегръдка голяма!

      Изтриване
  4. Уникални са мекиците ти, Ирме! Задължително ще изпробвам рецептата. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко, Еви! Ще се радвам да ги одобрите и вие!
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  5. Ирме, аз сърдечно ти благодаря, защото за такива начинаещи готвачи като мен, обясненията са си много от полза. ;) А мекикчите са прекрасни, душички! ;)
    Познай! Днес си купих фиде заради твоя десерт. И щастлива, че ще го опитаме тези дни, поглеждам пак рецептата, а то пише фиде с яйца. Сега как да знам дали моето е с яйца... Май се провалих.
    Стискам палци да натрупа снежец! И аз много мразя да ми е сиво... Даже вече искам да се стопи тук снегът и да има слънчице, липсва много...
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано не съм закъсняла! Гери, ако фидето, дето си купила е с яйца, то непременно ще е упоменато още на лицевата страна на опаковката - няма да се минат и да пропуснат да си го похвалят. :) Знае се, че паста/макаронени изделия, замесени с яйца са по-качествени и по-вкусни. Но може и с друго фиде - моето беше с яйца, а това е само подробност. И да не забравя най-важното: ако решиш да сервираш десерта охладен, имай предвид, че стяга сериозно - фидето "изпива" цялата течност, а си е друго да е по-сочно, нали? На мен поне топличко ми харесва, пък и коричката е по-фина тогава.
      Хайде, ще чакам отзиви! :)

      Изтриване
  6. Ох, мекички! Как ги обичам с пудра захар! Последно ядох преди 5-6 години на Рилския манастир. Даже чакахме да стане готова новата партида. Ама така ти се услаждат сред красивата природа и уникалния манастир!!
    Съвършени и апетитни са и твоите, Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С пудра захар са класика! :)
      Определено е време да си припомниш чудния им вкус, Таня. Зимата е най-подходящото време за тях. :)
      Поздрави, мила!

      Изтриване
  7. Божествени :) Можеш да дойдеш у дома да направиш, ние си имаме и сняг и студ :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, така да бленувам за зимна приказка,Зори! Но щом планината не идва при Мохамед... :)
      Ще се справиш блестящо и сама, мила, не веднъж си го доказвала. Пък и това са само едни мекици в края на краищата. :))
      Много усмивки за теб!

      Изтриване
  8. Ирма! Какво вдъхновение те е обзело от мрачното време:))). Дръпвам чинийката, цялата я взимам да знаеш! Снимките ти са красиви, а снежко натрупа ли? Прегръдки от мен, изкусителке!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами! Натрупа, колкото да зарадва дечурлигата - поне 15-20 мъника вдигаха врява като врабчета след полунощ на поляната отпред. :) До обяд нищо не остана, а така хубаво се бе разваляло. Поне докара малко щастие на мъниците! А на мен като ми досивее в повече, за да изляза от тъмната дупка, все нещо "златно" правя. Това деликатеси, вино и шоколад оставям за тъмните вечери. ;)
      Благодаря, Бонбон! Прегръщам те и аз!

      Изтриване
  9. Очите ми останаха в твоите мекички, много ги обичам ....
    Страхотни снимки, Ирме,
    поздрави за теб и благодаря за удоволствието...

    ОтговорИзтриване
  10. Много апетитни мекици,Ирме,биха оправили всяко унило настроение с цвят,вкус и аромат!
    И ние не можахме да се порадваме на хубав сняг тази година,само вятър до спукване.
    Хубав ден и празнична събота!

    ОтговорИзтриване
  11. Ирме, да знаех, че правиш мекици - щях да хвана рейса:))
    Да си призная, аз дето не обичам зимата, снега, студа, сметките за парно и т.н. свързани работи се зарадвах на последния завалял сняг - много красиво си валеше и трупаше за часове, но още на сутринта стана киша...

    ОтговорИзтриване
  12. Kъде ли съм била на 10-ти февруари?

    Леле какви среднощни емоции :) Съпреживях всичко заедно с теб Ирме ... много си сладкодумна :)
    За мен мекичка с медец ... страшно апетитни са ти станали! Ще направя и аз за децата пък ако ще да се чуе!
    Сърдечен поздрав с прегръдка сладкодумнице :)

    ОтговорИзтриване
  13. ⋰˚هჱミ
    Passei para uma visita.
    Suas fotografias são lindas e amei a receita.
    Eu pensava que bolo feito com fermento fresco só podia ser assado... mas frito ficaram tão dourados, tão apetitosos!

    Bom domingo!
    Beijinhos.
    ❤♡ه° ·.

    ОтговорИзтриване