21 януари 2015 г.

Бабинден и Тутманик със сметана и Фета

По стар календар днес е Бабинден и ден на родилната помощ. Женски празник, в който празнуват всички майки и бабите-акушерки, бабували при раждането на нов живот. Традицията повелява днес да се почете жената, която е прерязала пъпната връв на децата ни, първа ги е поела в ръцете си или пък първа ги е къпала и повила. Младите майки приготвят почерпка и измиват ритуално ръцете на бабите, даруват ги с кърпа и ги закичват с китка здравец. Те пък от своя страна благославят здраве и плодовитост.
Не знаех коя е акушерката, извела ме на бял свят, докато един ден минавайки покрай болницата с току-що родената ми дъщеря, ме спря жена в бяла престилка, видимо медицинско лице, нарече ме по име и се представи като акушерката, която ме е изродила. Направо онемях – никога не я бях виждала до онзи момент, но явно през всичките изминали години тя е срещала мама и е следяла един вид моето израстване. Не знам, може да съм била и първото бебе изплакало в ръцете ѝ, че да ме помни, но аз няма да забравя лицето ѝ, което грееше с искрена радост от срещата ни. Каза, че дъщеря ми е копие на мен като бебе. А аз си мислех, че моята „баба“ е баба Шонка, която е идвала да ме къпе в първите десет дни, след като са ме довели у дома - първа приятелка на моята баба Златка, която я е заместила в това задължение, по единствената причина, че "бебе не се пипа от нечиста към момента жена". Баба Шонка, която е преодолявала студа и дълбокия сняг в зимните вечери, за да ми даде комфорт и спокоен сън. Баба Шонка, която много обичах и която винаги се радвах не само да видя, ами и да чуя гласът ѝ. Не знам дали е още жива, не съм я виждала поне от 15 години, но още помня звънкият ѝ глас, странният ѝ говор и ми става едно мило на душата винаги, щом се сетя за нея. Може би ми е говорила докато е изпълнявала вечерния ритуал, галела ме е и ме е успокоявала, защото щом мисълта ми се понесе назад във времето и ме върне към спомените за нея, усещам някакво спокойствие и топлина. Голяма, здрава жена със силен характер, но с мека душа. 
Дъщеря ми има само една „баба“ – мама Ева както я нарича и до днес, моята майка. Голяма любов ги свързва. А синът ми познава само моите ръце – той „такава баба“ си няма, ако изключим акушерката в болницата.
Някак естествено с годините съм приела днешната дата за Бабинден и винаги на този ден правя питка или баница, с която да го почетем.
А днес имам честа и аз да бъда баба. Баба на четири прекрасни създания, но конкретно бабувах само на едното – Ясен, който дойде на бял свят в последния ден и час на годината, след дъъълги часове инатене, сякаш чакаше фойерверките да гръмнат и блеснат в негова чест. J  Не помня толкова подробно ражданията на моите деца, колкото неговото, на което лично присъствах, напъвах, дишах, треперех от притеснение и накрая едва не припаднах и аз от изтощение. А чувството да си баба е толкова приятно и неописуемо, може би като чувството да станеш за първи път майка, но много по-осъзнато и само мога да пожелая на всяка жена да има щастието да го изпита, за да разбере.


Днес черпя по този повод с тутманик – мек и сочен, топъл и уханен, със вкусно сиренце и хрупкава коричка. J


Продукти

1 кг. брашно
1 с.л. сол
1 кубче прясна мая (42 гр.)
200 мл. топла вода
250 гр. квасена сметана
4 яйца
1 ч.ч. разтопена мас или масло

за плънката
400 гр. сирене Фета
3 яйца
3 с.л. квасена сметана

за намазване
1 яйце + 1 с.л. олио

Приготвяне

Пресейте брашното със солта в дълбока купа.
Разтопете маста (или маслото, ако предпочитате).
Направете кладенче в брашното и добавете в него яйцата и сметаната. Разбъркайте леко и добавете разтворената във водата мая. Замесете меко тесто като постепенно добавяте на тънка струя течната мазнина. Оформете го на гладка топка и го оставете на топло, завито с кърпа, докато удвои обема си.
През това време пригответе плънката - натрошете с вилица сиренето и го разбъркайте с яйцата и сметаната.

Втасалото тесто разточете на дебела кора (1 пръст)  разпределете плънката отгоре и навийте на руло. После усукайте готовото руло спираловидно и го навийте като охлюв в намаслена дълбока тава.
Намажете го леко с мазнина, завийте го и го поставете на топло да бухне.
Загрейте фурната на 200°.
Преди да го поставите в нея да се пече го намажете с разбито с 1 с.л. олио яйце. 


От това количество тесто заделих 1/3, тъй като тавичката ми, макар да е дълбока няма възможност да го поеме наведнъж. Оформих го в друга форма, малко по-завъртяна и придаваща на готовата, малка питка една идея повече хрупкавост.

Печете първоначално на 200°, докато получи лек загар, след което намалете градусите на 180°  печете до готовност. Времето за изпичане зависи от големината на тутманика, но можем да кажем, че са му необходими около 40-50 минути. Все пак го наблюдавайте! 




Да ни е сладко и да са ни живи и здрави децата и внуците, да растат доволни и щастливи, а ние дано имаме честта и на правнуци да се радваме след време!



17 коментара:

  1. Да си жива и здрава, Ирме и да дочакаш правнуци!
    Тутманикът ти е чудесен!

    ОтговорИзтриване
  2. Дай Боже, Дани! Много ти благодаря! :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасен повод за почерпка и както се казва:"Да даде Господ всекиму!"
    Жива и здрава и ти Ирма!Тутманикът ти е прелест!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, благодаря, Миленка! :)
      Прегръщам те! Хубава вечер!

      Изтриване
  4. Прекрасни моменти, няма нищо случайно в този живот! Прекрасен празник да ти е честит!
    За тутманика какво да ти кажа, вълшебство! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Павлинка, за всяко нещо си има обяснение, макар не винаги да го знаем.
      Благодаря ти за комплимента! :)
      Прегръдка и за теб, мила!

      Изтриване
  5. Да са ти живи и здрави внуците, Ирме!
    И ти, и всички в къщи, да им се радвате!
    Невероятен ти е тутманика, поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за всичко, Пепи!
      Желая ти скоро и ти да се присъединиш към нас, щастливите баби! ;)
      Прегръщам те!

      Изтриване
  6. Честит празник, Ирме! Да са ни живи и здрави внуците, да сме живи и здрави и ние, и дано да дочакаме правнуци! :)
    Тутманикът ти е чуден!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано, Ина! Нека сме здрави и щастливи всички заедно!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  7. Ама как е напълнил тавата само ... разкошен!
    Ирме, толкова мили спомени, картинката оживя пред очите ми!
    И аз придружавах една наша приятелка в родилното и държах ръката и докато се роди детенцето и. Таткото беше много далече а бебока бързаше да се появи на бял свят :) Помолиха ме и аз се съгласих ... ама това съвсем не беше като ти самата да родиш.
    Първо забравяш къде си, а после когато детенцето изплака се събуждаш сякаш от сън и едва тогава осъзнаваш къде си била и какво се е случило :) Сега си го имам като мое внуче! Много си го обичкам!
    Дай Боже всяка жена да изпита майчиното чувство, и бабиното че и прабабино!
    Жива и здрава да си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, напълно си права, мила - усещането е несравнимо с друго! Това са едни от най-прекрасните мигове в живота на всяка жена, които си струват мъките и усилията и които осмислят живота ни. Вълшебни моменти бих казала, които изпълват въздуха само с любов и човешка топлина. Да, както си казала: Дай Боже на всяка жена да изпита това чудо!
      Благодаря ти за милите думи, Слънчо!
      Прегръщам те!

      Изтриване
  8. Ах, Ирма, толкова е пухкав. Направо на човек да му се прииска да си дръпне парченце. От заквасената сметана тестото винаги става много нежно и пухкаво.

    Жива и здрава миличка!
    Какво по-хубаво има от това, една жена да се радва на децата, внуците и дай боже, на правнуците си!
    Прегръщам те, миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Аля! :)
      Пожелавам ти от все сърце да те сполети същото това щастие, мила! Знам, че се е запътило към теб и всеки един отминал ден, те приближава все повече към него!
      Прегръдка голяма ти пращам!

      Изтриване
  9. Страхотни печива,Ирме,пухкави и златисти!
    Да ви са вкусни и сладки и честит Бабинден с пожелание за здраве и щастливи моменти с любимите ти деца и внуци!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси!
      Много здраве, щастие и детски смях и във вашия дом, мила!
      Прегръдки!

      Изтриване
  10. Честит празник, скъпа! Живи и здрави да сте и ти и дечицата, все такива прекрасни моменти и емоции да споделяте! Тутманика е фантазия! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване