26 ноември 2014 г.

Хрупкав солен кекс със суджук

Няма да се отплесвам днес в предисловия. Не че няма какво да кажа, но нета ми е много лабилен, а бързам да запиша рецептата тук, да я споделя с вас и да ви провокирам да я приготвите, защото се получи един много, много вкусен кекс, мекичък, ароматен и със страхотна хрупкава коричка. Направо е пристрастяващ. :)


Продукти
/за форма със страни 26x26 см./

3 яйца
щ. сол
300 гр. кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
150 гр. брашно
1/2 пликче бакпулвер
200 гр. рендосано краве сирене
200 гр, нарязан на дребно суджук 
100 гр. нарязано на дребно сирене Чедър

отделно:
50 гр. кашкавал

Приготвяне

В дълбока купа разбийте яйцата със солта. Добавете млякото със загасената в него сода, разбъркайте и добавете пресятото с бакпулвера брашно. Хомогенизирайте идеално сместа и прибавете рендосаното сирене, надробените на малки кубчета Чедър и суджук. Вместо суджук, може да ползвате някакъв друг подобен колбас - в случая ползвах тънките като солетки разядки на "Бони". Разбъркваме отново всичко заедно и насипваме в застлана с хартия за печене правоъгълна форма. Номерът е да се ползва широк съд, за да се разлее тестото на тънък слой, който при печенето леко набъбва, но все пак остава тънък. След изпичане е с хрупкава долна и горна коричка.

Печем в предварително загрята на 180° фурна за 40-45 минути.
Малко преди да извадим окончателно от фурната, поръсваме с рендосан кашкавал и допичаме на функция грил. Ако нямате такава, повдигнете формата под горните реотани и печете докато кашкавалът се стопи и зачерви леко.

Извадете и нарежете след като напълно изстине. 
/Ако нарежете кекса веднага, ще ви се стори тестен, защото сиренето и Чедърът ще са все още течни./

Айрянът е препоръчителен! :)





29 коментара:

  1. Ирма, искам такъв кекс!!! Ами като нямам суджук :((((...Накратко - дръпвам си чинията, нали е за мен...:))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А такааа! Какво да те правим сега? Давай адреса и пращам веднага, и то домашен!
      За сега цялата чиния е за теб, но не се задоволявай само с този вариант! ;)
      Хубава вечер ти желая, Аля! Прегръдка!

      Изтриване
  2. И аз ще си дам адреса:))))))
    Чудесен и богат кекс,точно такъв го обичам....Браво,Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давай, Миленка! Точно сега е моментът. :)

      Изтриване
  3. Ирма, има ли суджук - това е моето ядене, обожавам го....Така че със сигурност ще опитам това кексче.
    С усмивка
    м

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, суджукът си е хубаво нещо, Мария, особено домашният. Най-ми е вкусен само с хляб - в едната ръка коматчето, в другата пръчка суджук и нищо повече. ;) А в кекса добавен, дава един пикантен привкус и обогатява с аромат. Абе, на нас много ни хареса и се надявам и на вас също!
      Усмивки и за теб!

      Изтриване
  4. Чудесен е, Ирма!
    Не купувам такива изделия в черво от кайма, но ще му намеря заместител.
    А и може да е със сирена!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, аз купувам само Чорисо или унгарски паприкован суджук. Иначе за предпочитане е домашният, но е рано още за него - поне месец и половина, докато узрее тазгодишният. :)) Понякога намирам да продават, но е рядкост. А този... младежът бе взел две малки връзки от него (май е нов продукт), та едната сложих в кекса. На вкус не бе лош, но да, не се знае какво ма в него.
      Но кексът с него има друг вкус, не е като само със сирена, така че ако намериш подходящ заместител, опитай.
      Хубава вечер! Прегръдка!

      Изтриване
  5. Преглът, преглът :) ех, да имаше едно парче сега!

    ОтговорИзтриване
  6. Зор и у нас няма вече. :)
    Като отидеш пак на пазар в сръбско, да си вземеш тамошни суджучета - много са вкусни. Та с тях! ;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Наистина няма нужда от предисловия,Ирме -
    прекрасно предложение, обичам такъв вид солени предястия...
    Изглежда страхотно, снимките - много апетитни и подканящи.
    Благодаря за чудесната идея, поздрави за теб и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. кекс-мечта е този за у нас :) с луканка :) Как пък ти дойде на ума :)))Отрежи сега парченце, моля :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали? Виртуални и повече ти режа, Пепи, но за вкуса му трябва или да дойдеш до тук, или да запретнеш ръкави. ;)
      Искаше ни се нещо бързо и соленко, Пепи, а нямаше време за втасване на тесто с мая и така - налични продукти, събрани набързо от хладилника в купата и ето ти нещо ново и сполучливо. Момчетата даже не искаха да чакат да се охлади напълно, то с личи и на снимките :)
      Хубав ден ти желая! Прегръдка!

      Изтриване
  9. Наистина пристрастяваща коричка, особено в съчетание с айряна! Жалко че няма вече, но да запрятаме ръкавите! :)
    Прегръдка, Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, още ми е в устата, Ина! И да, свърши отдавна, но не пречи пак да с направим, нали? ;)
      Поздрави и прегръдки за теб!

      Изтриване
  10. Е как няма да е препоръчителна рецептата с този суджук в нея! Страхотно си го измислила пак! Невероятна си Ирме.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честно да с призная, този суджук мислех да го вложа в един качамак, но надделя желанието ми да подсиля с още нещо кексчето. Та, така.
      Прегръдка, Йоли и хубав петъчен ден!

      Изтриване
  11. Кой би чакал да изстине при аромата, който се носи от този кекс,Ирме,представям си суджука какви апетити отваря още като го подуши човек :) !Супер е,взимам си парченце и аз,тъкмо за закуска!Прегръдка и ведър петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не ме карай да си спомням аромата му, Роси, че ей сега мога да извадя паниците и бъркалките! :)
      Хубав ден и за теб, мила! Прегръдка!

      Изтриване
  12. Ама пък си го измислилаааааааа...за канибали таман:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, канибалите няма да го усетят, Весе! Не е чак толкова много суджукът - само едно пикантно намигване. ;)
      Прегръдки!

      Изтриване
  13. И аз се нареждам за парченце:))) Страхотни снимки, кекс, айрян, а бе всичко, най-вече ти! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виртуалните не свършват, Кате, но не вярвам да те удовлетвори този вариант! Ела ми на гости! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  14. Не съм си представяла май кекс с луканка, ама защо не. Пък и ти казваш да е пристрастяващ;) Хубава идея, Ирма! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  15. Луничке, това страхотно мезенце ще върви не с айрян, а с бърбън.
    Поздравления за поредната вкуснотия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Въпрос на вкус и гледна точка, Бати Мити. ;)
      На някои за уискито не им трябва друго освен две кубчета лед, за други - готино гадже, трети без ядки не могат, а някои пък задължително го подкрепят с танци. Има и комбинатори. ;))) Аз пък като хич не го пия, в случая залагам на айрянчето. :)
      Благодаря ти за веселия коментар, Дзверче!
      Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
    2. ех, разпеленгира ме.....
      Приятна вечер

      Изтриване
    3. Хе-хе! Не беше трудно. :)
      Радвам се, че намина!

      Изтриване