10 ноември 2014 г.

Ньоки с доматен сос и Моцарела

Едно много вкусно и леко ястие, събрало в себе си топлината и аромата на слънчевите домати, нежността на малките картофени „буби“ и деликатния вкус на Моцарела. 


Ако никога не сте готвили или опитвали ньоки, заявявам ви най-отговорно, че това е грешка, която обезателно поправете!
Самите буби, гъсенички, какавиди или на каквото ви приличат тези мъничета се приготвят бързо и лесно, само малко смелост се иска и желание за забавление. Да, наистина се забавлявам с оформянето им, толкова е приятно да ги търкаляш в брашното, едни такива мекички и копринено гладки. J За улеснение на домакините се предлагат в магазините и като полуфабрикат, опаковани обикновено в пакети за еднократно ползване (500 гр. за 4 порции). Изглеждат малко деформирани, но един път да заплуват в горещата баня и се надуват, закръглят и заприличват на истински буби. 

Искам тук да благодаря на Лидл за чудесните продукти, с които зареждат веригата. Рядко си позволявам да правя реклама, но в този случай с чисто сърце признавам, че това е любимият ми магазин. Когато бързам да направя вечеря и нямам много време, пазарувам от там. А ньоките им могат да заместят домашно приготвените. Купувам на марка COMBINO и съм винаги доволна от качеството им
И да допълня: опитах и новите, от тематичната седмица на Deluxe, в същата верига (с пълнеж от песто и другите с цикория и скаморца) - ВЕЛИКОЛЕПНИ!


Продукти

за ньоките
600 гр. картофи
сол
1 яйце
160-180 гр. брашно
--------
или 1 опаковка (500 гр.) готови ньоки от магазина. Препоръчвам тези на Лидл

за соса
500 гр. надробени домати (или консерва)
1 малка главичка лук
1 скилидка чесън
2 с.л. олио
40 гр. масло
1 равна ч.л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
200 гр. Моцарела
2-3 клончета босилек (джоджен)


Приготвяне

Как да оформите сами ньоките прочетете тук


Почистете лука и чесъна, наситнете ги и ги сложете в дълбок тиган заедно с олиото и маслото. Запържете ги на среден огън до омекването им, а след това добавете доматите и червения пипер. Разбъркайте и гответе докато се изпари водата от тигана и доматите останат само на мазнина. По желание може да пасирате соса. Опитайте и подправете със сол и черен пипер на вкус.

Междувременно сварете ньоките за кратко. За целта сложете в тенджерка 1л. вода да заври, след което сипете ньоките в нея и намалете огъня до среден. След 3-4 минутки те ще изплуват на повърхността. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги добавете в тигана с доматения сос. Поръсете с наситнен босилек или джоджен, разбъркайте и разпределете по между им накъсаната на едри парчета Моцарела.
Добре ще е тиганчето, което ще ползвате да е с метална дръжка или демонтираща се, защото на този етап всичко отива в предварително загрятата на 200° фурна, докато Моцарелата се разтопи и забълбука от удоволствие.
След това извадете ястието от фурната, разпределете го в порционни чинии, поръсете леко с прясно смлян черен пипер и няколко свежи листенца от избраната от вас зелена подправка (босилек или джоджен) и поднесете. 


Обещавам ви и вие да забълбукате от удоволствие! J

22 коментара:

  1. Много ги обичам! Чудесно си ги поднесла, Ирма!
    Поздрави! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Толкова апетитини снимки, Ирме!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Ирма, страхотно представяне на ньоки. Любима комбинация от домати, моцарела и босилек.
    Много съм впечатлена от тиганчето, чудно е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Аурелия! :)
      Тиганчето е бомба - малкият понякога си го придърпва цялото пред него.
      Вкусна и уханна вечер от мен!

      Изтриване
  4. Еми, изкуши ме, както само ти умееш;) Изглеждат прелестно, а и напомнят за изчезналото слънце и всичко, пораснало под него. Поздрави, Ирма@!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Марте! :)
      През уикенда прогнозират пак валежи, така че можеш да планираш едно забавление в кухнята и за себе си, и за малките гъбки. Ако пък наистина си сериозно изкушена, тичай в Лидл за ньоки. :)))
      Топла и спокойна вечер ти желая! Прегръдка!

      Изтриване
  5. И аз ще "забълбукам" от удоволствие, ама трябва най-после да ги направя тези ньоки! Няма да прибирам рецептата в папките, а ще я оставя на екрана, да ме подсети! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, усмихна ме, Ина! И то, защото видях себе си в думите ти - и аз така процедирам, но напоследък толкова неща ме изкушават, че нямам време да ги направя и прибирам в крайна сметка по папките. Драго ми е, че съм провокирала апетитът ти!
      Прегръдка и приятна вечер!

      Изтриване
  6. Като истинска италианка си ги направила! Браво, Ирме, супер ньоки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, при мен няма зехтин, Йоли. И зарязах босилека този път (на едни капризи тук им миришел на църква), та малко побългарих рецептата. Да не вземат да си помислят, че са някъде другаде ;)
      Благодаря ти за високата оценка, мила!
      Хубава вечер! Прегръдка!

      Изтриване
  7. Ирма, предвиди ли и мен в порцийките:))) Чудесни са, така вкусно си описала и снимала. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За теб винаги, Кате. :) За приятели дори индивидуално приготвено, съобразено с вкусът им.

      Изтриване
  8. Ньоки с доматен сос и моцарела-звучи и изглежда божествено,Ирме,много ми допада!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. И е божествено вкусно, Роси! :)
    Благодаря ти, мила!
    Прегръдка и от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Доматите, моцарелата и босилека ми допадат, но не съм много по пастата и ньоките, Ирме. Ти така майсторски си ги снимала обаче, че бих топнала пръстче и облизала:))

    ОтговорИзтриване
  11. Ти опитай, пък тогава пак кажи, че не ти допада комбинацията на паста с доматен сос. ;)
    На вкус приятели няма, Весе! Милото до преди години ядеше паста само за закуска и само със захар. Какво ли не правех за да го приобщя към нас, "италианците", но не. Предубеден беше. Докато един ден го изолирахме от общото и му поднесох различна храна, по негов вкус, а ние сладко, сладко си ядяхме насреща му домашна с "Куатро формаджо" Гледа ни, гледа ни, пък си поиска и до там беше с ината. Ела го виж днес. :))) При всеки идва момент, в който се усеща с променен в някаква степен вкус и се надявам като топнеш пръстчето, да ти се прииска и една поне буба да забодеш на виличката. :) Много е вкусно, Весе!
    Лека нощ и усмихнато утре!

    ОтговорИзтриване
  12. Така и така си ходя редовно до Лидъл ще взема да купя и да ги опитам тези ньоки.Иначе паста обичам всякаква.Ще докладавам за резултата.
    Хубава вечер,Ирме!

    ОтговорИзтриване
  13. Да ви е вкусно, Живе! :)
    Хубава вечер и от мен!

    ОтговорИзтриване