27 октомври 2014 г.

Together, Forever With You

Together forever and never to part
Together forever we two
And don't you know
I would move Heaven and earth
To be together forever with you

В края на октомври както винаги в дома ни има двоен празник – аз помъдрявам с още едно зрънце, а само два дни след това почитаме името на Свети Димитър. По семейна традиция съчетаваме двата повода за празнуване. И макар тези дни именникът да е далеч от дома, празник имаше - в съвсем тесен кръг, но мил и задушевен. И благодарение на научния прогрес и великите технологии успяхме да го включим в тържеството, макар и виртуално. И торта имаше. За къде без торта?! Приготвих моята най-любима, по стара, семейна рецепта, която много се харесва от цялата ни фамилия и всеки опитал я. Това е и първата торта, която направих като момиче. Дълги години я приготвяше само баба и когато искаше да ни зарадва, ни изненадваше именно с нея. Не можехме да ѝ се наситим, бе неустоимо вкусна, ароматна... И в един момент, в който се почувствах достатъчно смела да се справя и сама с нея, изненадата бе за баба.
Та, днес ви предлагам да я опитате и да се насладите заедно с нас на това върховно, орехово изкушение.

Орехова торта Мами


Продукти
/за форма с диаметър 26 см./

за блата
8 яйца
щ. сол
200 гр. пудра захар
200 гр. фино смлени орехи
6 с.л. пресято брашно
кората на ½ лимон

за сиропиране на блатовете
300 мл. пресно мляко
2 с.л. кристална захар
5 с.л. тъмен ром

за крем-пълнежа
300 гр. фино смлени орехи
300 м. горещо пресно мляко
300 гр. меко масло
260 гр. пудра захар
4 ванилии
кората на 1 лимон
50 мл. тъмен ром
200 гр. фин кайсиев мармалад

крем за декорация
500 гр. Маскарпоне
100 мл. млечна сметана (30%)
200 гр. бял шоколад

допълнително:
малко карамелов сос и няколко карамелизирани орехови ядки


Приготвяне

на блата

Разделете яйцата на жълтъци и белтъци.
Белтъците разбийте на твърд сняг с щипка сол.
Отделно разбийте жълтъците с пудрата захар на пухкав крем (докато сместа побелее и удвои обема си), след което добавете внимателно, на порции белтъците и хомогенизирайте.
Добавете орехите, а след тях лъжица по лъжица и пресятото брашно.
Включете фурната да се загрее на 180°.
Намаслете тортена форма с масло и я напудрете с брашно. Прехвърлете тестото в нея и печете блата за около 30-35 минути. Проверете готовността му с дървена клечица.
Извадете го от фурната и го оставете да се охлади малко във формата, след което го освободете от нея и поставете на скара да изстине съвсем.

на крем-пълнежа
Сипете млените ядки в дълбока купа и ги попарете с горещото мляко. Покрийте с капак и оставете така, докато поемат течността и напълно изстинат. Това ще отнеме около час, а орехите ще набъбнат.
В друга, голяма купа сложете мекото масло, пудрата захар и разбийте с миксер до пухкав, бял крем. Към него добавете набъбналите орехи, ванилията, лимоновата кора и рома и отново разбъркайте за кратко, докато всичко се смеси добре.
Поставете крема за около 15-20 минути в хладилника, за да се стегне малко.

Сглобяване на тортата
Загрейте млякото до кипене, подсладете го със захарта и ароматизирайте с рома.

Разрежете хоризонтално блата на три равни части и поставете една от тях на дъното на тортената форма. Полейте я с няколко лъжици от ароматното мляко, намажете тънко с мармалад и разстелете 1/3 част от крем пълнежа.
Продължете нататък да редите тортата като поставите другия блат, сиропирайте го, намажете с мармалад, намажете с другата 1/3 крем и похлупете с третия блат.
Навлажнете леко и него с мляко, без да го глазирате с мармалад. Покрийте го с останалия крем като отделите настрана няколко лъжици от него, за да намажете страните на тортата, когато я извадите от формата.
Приберете тортата в хладилника за няколко часа да стегне добре, след което я освободете внимателно от формата, намажете стените ѝ със заделения крем и загладете цялата ѝ повърхност.
Приберете я отново във хладилника и се заемете с направата на крема за декорацията

За целта разбийте Маскарпонето със сметаната на гладък крем.
Разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова (за около минутка на максимална мощност) и го добавете при постоянно разбъркване към крема.
Прехвърлете го в пош с избран от вас накрайник, приберете за около час в хладилника, да се стегне, след което декорирайте с него тортата.
Няколко потопени в горещ карамел орехови ядки са диамантите в короната на тортата. J


В оригиналната рецепта на баба, декорацията бе само от няколко розички от маслено тесто и сурова орехова ядка върху всяка. Но и с двата крема се получава страхотна торта.


Всички мои торти може да видите тук 



Пожелавам си да сме здрави, да се обичаме все така и занапред, да сме заедно още дълго на земята, за да се радваме на любовта си, на децата и на всички предстоящи успехи – техни и наши. Нека Бог е с нас и ни закриля, а ние обещаваме да сме щастливи!




25 коментара:

  1. Орехи,кайсии.....вкусота!!!!! Ирма,истинска вълшебница на торти си ти:)))))!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна торта, Ирма!
    Невероятна майсторка си!
    И всичко, което си пожелаваш. нека се сбъдне!
    Прегръдки и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Мила, приятелко!
    Честит Рожден Ден още веднъж!
    Бъди здрава и щастлива, бъди винаги усмихната!
    Прегръщам те силно!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз ти го пожелавам от сърце, Ирме! Бъдете здрави, обичайте се и Бог да ви пази. Прекрасна торта!

    ОтговорИзтриване
  5. ами какво да кажа, тортата е фантазия :) а на вашето семейство пожелавам здраве, щастие и много прекрасни моменти!

    ОтговорИзтриване
  6. Впечатлена съм от ...всичко!!! Снимки, торта, красота, вложени душа, сърце, желание и талант! Една голяма прегръдка от мен, с пожелания да сте живи и здрави!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасна торта, придружена с чудесни снимки! Поздравления!
    Пожелавам ви много обич и уважение да има във вашето семейство!

    ОтговорИзтриване
  8. Всичко е много красиво! Като от картичка! Бъдете живи, здрави и обичащи се!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  9. Ирме, макар да честитих твоя празник, не подозирах, че ще следва и друг в семейството ви - имен ден. Затова нека този път пожеланието ми бъде това, което си написала в последното си изречение.
    Сътворила си пак поредната прекрасна торта, толкова, че трудно се наемам да правя по твоя рецепта - ще бледнее изпълнението ми...
    Но пък изкушението си е изкушение, да не се заричам.
    Снимките ти са...приказни!

    ОтговорИзтриване
  10. Честит рожден ден, Ирма! Бъдете щастливи и обичащи се, заобиколени от уют и красота като на снимките!
    Присъствието на орехи в сладкишите за мен винаги е чудесно, а когато рецептата е от някога ... е, тогава няма как да не се опита :)
    Хубав ден и много радостни усмивки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Миленка, Дани, Аля, Йоли, Зори, Кате, Хриси, Габи, Весе, Бени,
    Топли прегръдки за всички вас, подплатени с искрените ми благодарности! Благодаря ви за милите думи и приятелско отношение!
    Радвам се, че тортичката ми ви допада, защото макар и да не е шоколадова, тя е една от най-вкусните, приготвена с истински, качествени продукти!
    Топла, вкусна и уютна вечер ви пожелавам! :)


    ОтговорИзтриване
  12. Ирме, ти толкова хубаво си го казала, че освен от все сърце да ти пожелая да се сбъдне, не знам какво друго... Бъдете здрави, нека са здрави и хората около вас и да споделяте винаги обичта си! Страхотна торта си направила, с удоволствие се черпя за вас. :)
    Усмвики!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мило момиче! Бих се радвала с истинско парче да те почерпя, но... може би в някой хубав ден и това ще стане!
      Хубава вечер от мен, Гери! Прегръдка!

      Изтриване
  13. След тези прочувствени пожелания мога само да добавя "Дай Боже" !
    Ирме,поднасям моите комплименти за тортата,разкошна и много сочна изглежда!Леко завидях на перфектното разрязване на блата,което на мен трудно ми се отдава :) .
    Пожелавам ти всичко,което таиш в сърцето си да се сбъдва!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! :)
      Блата режа с един мнооого голям (острието му е не по-малко от 40 см.) назъбен нож - купувах го в комплект с един специален, за срязване на блатове ринг на Фекелман, но ринга стои за украса, докато ножа ползвам всеки път - много е лесно с него. До преди това или печех платките по отделно или се опитвах да режа с помощта на конец, но това не ми се отдаваше много. Абе... май ината ми се оказа малък. ;))))
      Лека вечер от мен и усмихнато утре! С прегръдка!

      Изтриване
  14. Ирма, да си жива и здрава и ти, и именника, и всички около теб!
    Тортата изглежда божествено, и понеже не обичам шоколадови неща, тази е тамън по мой вкус и някой ден, ама в необозримо бъдеще, може и аз да се престраша и да я направя! Иначе така с голото кафе пред монитора, само ми изтекоха очичките.....
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Марийче, няма я Ели да те подслажда, значи ще запряташ ти ръкави ;))) Изобщо не ѝ се чуди, ами вземи направи една - ето иде Хелоуин, а и с ромчето в нея как върви... :) Аз два дни поред си хапвам по цяло парче с кафето, колко калории са това не ми се мисли, ама пусто колко е вкусна, не се издържа само да я гледам, така че много добре те разбирам, мила. То за веднъж е простено. Нова торта чак за Коледа!!!
      Благодаря ти за милите думи, Мария! Лека нощ и красиво утре!
      Прегръдка!

      Изтриване
  15. Ирма, онзи ден от телефона почетох, даже бая се замислих над тортата, но реших да отложа за друг път, когато ще имам повече време да обработвам орехи;)
    Да ти е много здрав именникът, ( макар и със закъснение), да си много здрава ти ( от моята отровна порода си, а?;)), да сте винаги заедно, в добро и не толкова добро и всеки един финал на действие ( вечер, проект, пътуване) да е съпроводен с парче такава вкусна торта. Колко скоби сложих... не е истина... ма някои си нямаме дар слово да кажем нещата с точните думи. Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Марте! Много вкусно пожелание! :)
      И така ме развесели. :) Виж сега: ако си мислиш, че зодията ми е онази, опашатата с бодила - НЕ, не позна! :)))) 40 години ме лъгаха, че съм скорпи, а аз все ги увещавах, че съм бяло скорпи. Алена ми направи хороскоп преди няколко години и ме успокои - Везна съм, с асцедент в Козирог - избързала съм с няколко часа, за да не тровя толкоз народа, но пак бодях - асцедентът бил оказвал по-голямо влияние в първата половина от живота. Тепърва се кротвам. :)))))
      Лека и сладка нощ от мен! Прегръдка!

      Изтриване
  16. Мила Ирма, нека се сбъднат всички пожелания! Бъдете здрави и в се така сплотени!
    Направила си много, много вкусна торта!
    С прегръдка за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ехее, Бети! Благодаря ти, мила! Радвам се, че намина! Напоследък май и ти даде отбой, а? :)
      Надявам се заниманията ти, отделящи те от блога да са били не по-малко вълнуващи и интересни!
      Прегръдки и много усмивки от мен!

      Изтриване
  17. Ирме и аз ви пожелавам да се обичате и да бъдете щастливи! Четейки рецептата за твоята торта се сещам, че мама си има нейна рецепта за орехова торта, която колкото и пъти да опитвах да направя у дома, не се получаваше като нейната :) Ще трябва да я накарам тя да я направи за блога ;)) Твоята е много красива! Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  18. Ти си късметлийка щом мама е винаги насреща, Снежи! Да ти е жива и здрава! Но, явно ще трябва двете заедно да я направите - така със сигурност ще запомниш всяка подробност. :) Е, то от нейните ръце винаги ще е най-вкусно, но и на нея ще и е драго да я опита, излязла от твоите. ;)
    Благодаря за пожеланието, мила!
    Прегръдка и много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  19. Честит празник, Ирме! Малко късничко наминавам да те поздравя, но за да се възхитя на вкусната бабина тортичка, няма срок :) Много обичам орехови изпълнения и едвам се удържам да не бодна вилица в парчето :)
    Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  20. Ами не се въздържай, Таня. ;)
    Благодаря ти за поздрава!
    Усмивки много и за теб! :))

    ОтговорИзтриване