10 октомври 2014 г.

За празниците и туршиите


В последната седмица се замъгли навън, замириса на гнила шума, застудя и някъде комини запушиха вече.  И макар днес слънцето да блести, есента бавно налазва, а с нея идат и едни от най-хубавите празници, съпроводени с вкусни трапези и шумни тържества. В кулинарен аспект разнообразието им не е никак малко – празник на меда, на тиквата, на еленския бут, на млякото, на баницата, на младото вино, на ракията, на туршията и на какво ли още не. Мъжете се борят за призовите места в майсторлъка на месните деликатеси и питиетата, а дамите мерят способности с черпаци, точилки и буркани. Естествено всички са заедно, защото където се лее вино и люта ракия, не може да мине без мръвка и туршия. А туршии да искаш от българина. Всеки си има запазена семейна такава, коя от коя по-шарена и по-вкусна.
Ежегодно, в края на ноември в Златарица се организира фестивал на туршията. Все още имате време да планирате посещение на живо. По време на събитието гостите имат възможност да опитат уникалните за региона туршии от мушмули, земна ябълка и грозде. Но като че ли всеобщо е мнението, че фаворит на всички българи е Царската туршия. И тук има разнообразие в приготвянето ѝ – дали ще е консервирана или не, дали ще е с целина или червено цвекло, всеки сам решава. Важното е да е хрупкава, цветна и вкусна. И да носи на високите градуси в чашката!
У нас наблягаме на:

Царската туршия на мама


Продукти

5 кг. червени камби
2 кг. карфиол
2 кг. моркови
1 кг. корнишони
3 глави чесън
½ кг. дребен лук (арпаджик)
1 връзка целина (листа и глава)
½ кг. люти чушлета „Шипка“
10 дафинови листа
10 зърна бахар
1 пликче (10 гр.) черен пипер на зърна
20 с.л. захар
20 с.л. сол
750 мл. винен оцет 6°
200 мл. олио
1 ч.ч. вода

Приготвяне

Почистваме и измиваме зеленчуците.
Отстраняваме дръжките и семенните части на камбите, след което ги разрязваме на четвъртинки. Карфиолът накъсваме на малки розички, морковите и краставичките нарязваме на колелца, а главата целина белим и надробяваме на ситно. Чесъна и арпаджика обелваме.
Слагаме всички зеленчуци в голям съд, поръсваме ги със захарта и солта, поливаме с ч.ч. вода и разбъркваме. Похлупваме с капак и оставяме за една нощ да си отпуснат соковете.
На другия ден подреждаме зеленчука плътно в чисти буркани, а отделения сок прецеждаме в тенджерка. Към него добавяме оцета, олиото, и подправките (бахар, дафинов лист и черен пипер). Слагаме всичко на котлона и след като кипне, намаляваме огъня и оставяме да поври за около 5 минути (не повече).
Отвеждаме настрана да се охлади. Така получената марината прецеждаме отново и с нея заливаме туршията. Следим течността да я покрие добре, но да не достига до самия ръб на буркана. Не трябва да се препълва, а да остане около сантиметър празно! Затварям плътно с капачки.

По желание може да се стерилизира за 3-4 минути, само за капак. 
В никакъв случай не бива да превишаваме времето, за да не омекнат зеленчуците - трябва да останат хрупкави!


Вариант е да се залее с гореща марината, да се запечата добре и да се обърнат бурканите надолу с капачките. От мазнината в маринатата и топлината ѝ, ще се получи добра херметизация. Така приготвена туршията има по-малка трайност – до 2-3 месеца, но за това време едва ли ще останат пълни буркани.


А вие приготвихте ли вече туршиите? J



16 коментара:

  1. С туршиите приключих! А царската наистина е фаворит!
    Прегръдка и красива есен!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз не правя туршии.
    Само си набелязвам кой прави тези вкусотии!
    Събрала е шарения цвят на лятото и е адски вкусна!
    Прегръдка,Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хе-хе, умница си ти, Дани!
      Познавам няколко дами със същите принципи, големи веселячки :))))
      Прегръдки политат към теб и морето!

      Изтриване
  3. Страхотна туршийка!
    И добре си се завърнала. Много се радвам, че си отново тук. Ах, какви снимки само. Ние тази година без туршийки, нали все се местим от клон на клон...та няма начин..но много се радвам на такива публикации.
    Поздрави, мила приятелко! Прегръщам те силно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре заварила, Аура!
      Надявам се и поредния клон да е отрупан с вкусни плодове и много любов! Ако не, кажи, че да пращам! :)
      Целувки от мен! :*

      Изтриване
  4. Туршийката на мама е чудесна, Ирме! Ние я приготвме по различен начин, но си права - любима е на всички ни. :) А за празниците... Нека ги има, имаме нужда от тях! :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За празниците си повече от права, Гери - без тях сме загубени!
      Знам, че във всеки дом се крие по една кулинарна съкровищница, пълна с куп вкусни изненади, а туршиите са ми били винаги голяма слабост. Така че, ще чакам да споделиш твоята рецепта за царска туршия, много ще ми е интересна.
      Хубава вечер и усмихнат уикенд ти желая!
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Ах, Ирма, как обожавам туршии....ако можеше да грабна едно бурканче и да го излапам скрита в килера!
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напълно те разбирам, Мария! А освен, че са много вкусни и колко са полезни само! Но нека е споделена, а? ;)
      Усмивки и за тебе, мила!

      Изтриване
  6. Най-хубавата туршийка си ми приготвила,Ирме....Толкова ми е любима..........Прегръдки ,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали? Знаех си аз! :)
      Наздраве, Миленка и да ти е сладко!
      Прегръщам те!

      Изтриване
  7. Страхотен увод Ирме, ама толкова си сладкодумна ... направо ми замириса и на гнила шума, и на пушек от комини и на хрупкава, цветна и вкусна туршия :) че и на празници :) ... как си намерила точните думички само?
    Миналата година направих 2 големи буркана, че си бях у дома, но тази нещо се ослушвам. Но ми казаха че много са я харесали и питат за рецептата. Ще им пратя и твоята :) А аз ще пробвам със зеленчуци от магазина, че да видим колко хрупкава ще стане ... хей така ... да има за илач в шкафа :)
    Благодаря ти за чувството което ме връхлетя докато те четох!
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, ще направиш разбира се, как така ще останете без туршийка! :)
      Надявам се и там да има хубави градински зеленчуци, че да стане вкусна туршията ти, Дани, че с тези найлоновите хич не ми се мисли какво се получава! Ще се радвам да опитате нашата и да я харесате! Но при всички случаи да ви е сладко, мила! :)
      Прегръдка имаш и ти!

      Изтриване
  8. само не разбрах как с 700 гр оцет и 200 гр олио ще се залеят бурканите

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прочети отново внимателно рецептата, опитай и ще разбереш как, Анонимен! ;)
      Течността, която се получава е напълно достатъчна, дори ми остана малко, колкото за още 1-2 буркана. Реди плътно зеленчуците в бурканите!

      Изтриване