22 юни 2014 г.

Шарлота с ябълки



Шарлотата е десерт, в който задължително присъства крем, обикновено баварски. Характерно за него е сглобяването му в пластове от пандишпан, бисквити или дори хляб, редувани с крем и често плодове. Едва тогава сладкишът се изпича.
Съществуват много видове шарлоти, като едни от най-популярните са:
„Руска шарлота“ (Charlotte Russe) – изработена от френската сладкарка Marie-Antoine Carême (1784–1833), която я кръщава на единствената дъщеря на английският крал Джордж IV, Шарлот и на руския цар Александър I. Работела е и в двата двора и явно първоначално сладкишът е носел само името „Шарлота“, след което е тактично прекръстен на „Руска шарлота“.  Може да се сметне за класическа шарлота защото е съставен само от баварски крем обвит в бишкоти.
Подобна е и „Кралската шарлота“ (Charlotte Royale), за която вместо бишкоти са ползвани резени от пандишпанено руло.
Ако в шарлотите се ползват плодове, често името им се съставя от вида на плода – ягодова, черешова, бананова, къпинова ... За по-богат вкус кремът може да е шоколадов, сметанов, варен и желиран, може да се добавят ядки и семена. Важното е стените на съда, в който ще се приготвя сладкишът да се облицоват с избраната тестена част и да се напълни с крем. При сервиране се обръща.

Моята рецепта е малко по-различна. Записана е в старата тетрадка на мама и някога беше „на мода“ у дома за известен период. После позабравена за дълго време или по-правилно казано заместена от безброй нови изкушения, чакаше спокойно деня, в който отново да блесне на масата ни. Половинката много обича сиропирани, много сочни десерти и разлиствайки овехтелия стар тефтер с мисълта, някой ден да се заема да препиша всички рецепти, погледът ми се застоя на мамината шарлота. Чудесна изненада му спретнах, а на мен си угодих и с нов вкус към нея. Но, за това накрая. :)


Шарлота с ябълки



Продукти
/за тава с ø 26 см./

5 козуначни кифли
60 гр. разтопено масло
3-4 ябълки (сладко-кисели)
½ ч.ч. фино смлени орехови ядки (галета или грис)
5 яйца
1 л. пресно мляко (при мен 800 мл.)
2 пликчета ванилова захар
захар на вкус (при мен 2/3 ч.ч.)
пудра захар за поръсване

Приготвяне

Ако не намерите от къде да купите козуначни кифли, просто навийте няколко без пълнеж, когато правите кифлички . После може да ги замразите, а преди да правите шарлота да ги размразите за една нощ на стайна температура. Рецепта за тях тук.

Нарязваме кифлите на кръгчета с дебелина 1 см., а ябълките почистваме, обелваме и рендосваме на едро.
Намазваме дълбока тавичка обилно с меко масло и нареждаме плътно половината шайби кифлички.
Отгоре ги поливаме с разтопеното масло и разпределяме рендосаните ябълки (не изцеждаме) Поръсваме ги с млените орехи и подреждаме останалите шайби от кифличките.
В купа поставяме яйцата със захарта и ванилията и разбиваме с миксер докато захарта се стопи. Доливаме млякото и хомогенизираме сместа с още няколко завъртания на бавни обороти.
Получава се смес за крем карамел, която наливаме бавно в тавичката върху сладкиша. Най-добре да налеете 2/3 от крема и след като се поеме повечето от кифлите (за около 5 минутки), да допълните с останалото.
Печем в предварително загрята силна фурна (220°) докато се позлати равномерно отвсякъде. Получава се страхотна коричка и отгоре и отдолу.
Напълно охладен сладкиша се поръсва с пудра захар.
Поднесете с лъжица ванилов сладолед или квасена сметана.

Може да приготвите шарлотата и в индивидуални формички. Аз нямам подходящи, но си пазя няколко консервни кутии от риба тон, на които съм махнала само капачетата и които в случая ми свършиха идеална работа.



Новото, което открих и отчетох като сполучлива комбинация е, да поръся фино квасената сметана с малко Нескафе. Вкусовете се вързаха идеално, а хапка от сладкиша гарнирана с такава сметана е като симфония за небцето.


Нищо, че сега не е сезонът на ябълките, а на летните плодове мамещи ни с цвят, свежест и аромати, горещо ви препоръчвам тази ябълкова шарлота. Опитайте я!






23 коментара:

  1. Твоята шарлотка се възкачи с право на трона на ябълковите сладкиши......Със сметана или без няма да откажа парченцето:))))
    Браво,Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Миленка! Настанявай се и се подслади по вкус!
      Благодаря ти! Прегръдки!

      Изтриване
  2. С удоволствие, Ирма :) Сладкишът е просто страхотен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гарантирам, Зори! :)
      Поздрави и хубаво, щастливо лято!

      Изтриване
  3. Страхотен! Много страхотен, Ирма!
    И кифлички гледах досега..., направо ми разбута ума;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мхм, не е за гледане посред нощ, ама нали се водим пристрастени, та ... Много е бърз и лесен за приготвяне, Марта и си струва да опита, но да не те провокирам точно сега, нали? ;) Я, по-добре вкусни плодове и сладолед на децата!
      Благодаря ти, мила! Прегръдки и много целувки на сладките гъбки!

      Изтриване
  4. О, истинска наслада за сетивата е тази шарлота. Много обичам ябълки в печивата и със сигурност ще изпробвам рецептата, Ирма! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ви допадне, Еви! Благодаря ти!
      Прегръдка и усмихната нова седмица от мен!

      Изтриване
  5. И шарлотата и снимките и ти сте за бурни аплодисменти! Така уютно да се почуствах тук! Страхотна си, Ирме! Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Драго ми е, че ти е била приятна и днешната визита при мен, Кате, макар и виртуална! А ти, така и така си заскитосвала пак, да беше завила и насам - тъкмо да те почерпя. :) Другият път да знаеш, вече!
      Прегръдки имаш и ти!

      Изтриване
  6. Чудесна комбинация, вкусен десерт и красиви снимки Ирме :) и в приятната ти компания ... тази сутрин се заредих с някакъв уют и топлина с посещението си при теб :)
    Сега ще разгледам и какво друго съм пропуснала.
    А за теб слънчева прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова е хубаво това, което споделяш, Дани и мога да те уверя, че същите чувства връхлитат и мен винаги, когато ти гостувам! Благодаря ти, мила, за симпатиите и комплиментите, защото това си е истински комплимент! :)
      Сърдечни поздрави и прегръдки за теб!

      Изтриване
  7. Много сочен десерт си приготвила,Ирме,пак си зарадвала момчетата!
    Прегръдка и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Едното много, а другото си хапна доволно, но си чака с нетърпение пицата. ;)))
      Благодаря, Роси! Поздрави! :)

      Изтриване
  8. Чудесен сладкиш! И много интересна информация за произхода му!
    Обичам тортите Шарлота най-вече в класическия им вариант с бишкоти, но и интерпретациите не пренебрегвам :)
    А за консервените кутии ... и аз си имам няколко такива удобни малки тавички :)
    Поздравления, Ирма! Хубав слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Интерпретациите понякога са по-добри от оригинала, Бени, но всичко пак опира до вкус и даже до моментна нагласа. Благодаря ти за милите думи! Колкото до консервните кутии, мога да се похваля с нова придобивка, която нямам търпение да изпробвам - форма за кръгъл хляб, от зехтин в тенекиена кутия. ;)
      Поздрави и много усмивки!

      Изтриване
  9. Ей такава шарлота не бях виждала, изключително интересна рецепта, напоследък се оказа, че това което аз съм знаела за шарлотата е съвсем различно, а ето сега още инфо! Поздрави и хубав и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък винаги съм мислила, че шарлотите са пълно подобие на тази и винаги съм се чудила на по-различните от моята ;)))) Трябваше да прочета тук там нещичко, за да разбера, че моята е изключение. Но пък е страхотна като вкус, макар визията ѝ да е като на по-обикновен сладкиш.
      Поздрави сърдечни, Павлинка! Прегръдки!

      Изтриване
  10. У нас всичко с ябълки се приема радушно целогодишно :) и тази шарлота със сигурност адски ще се хареса!!
    Прекрасна седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се да го прочета, Мина и се надявам да останете приятно изненадани и доволни! Да ви е сладко, мила! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  11. Чудесен сладкиш, Ирма! Наслада за всички сетива! От прекрасния му вид, аромат и вкус сигурно всеки, който го опита ще запее. Ябълките и у нас са на почит целогодишно.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. На такива снимки може ли някой да устои, Ирме!?!

    ОтговорИзтриване