7 май 2014 г.

Следвеликденско, разтоварващо и едни емпанади за отскок

Минаха и тазгодишните великденски празници – шарени, вкусни, с богати трапези, в приятни компании, слънчево-дъждовни, ухаещи и много вълнуващи. Опасявах се, че навъсеното време ще ми развали настроението и за малко да успее, но слънцето нали си ме обича, та се показа в цялата си прелест точно за празника. След обилните валежи, след не една внезапна баня под дъжда, така блесна, че ми бе все едно мокра ли съм, кална ли съм и имам ли клони и листа в косата :) Грабнах камерата и се завирах във всяка нива, дърво и храст, попаднали в капана на златни лъчи. Страхотно ми подейства цялото това цапащо и мокрещо занимание, заредих батериите за известно време, поне докато не ме връхлети следващата луда вълна ;)

Настроенията се сменяха с картините – от бяла нежност и ароматно опиянение в радостно, пеперуденo…





… oт плахо съзерцание, през възторг и страхопочитание.


После дойде ред на релакса и насладата,



на любопитството


и безцелното мотаене.













... и ето, че вчера бе поредният, вторият голям пролетен празник - Гергьовден. Празници да искаш в нашата страна - поводи колкото щеш, ако пък няма, ще си намерим, нали? ;) И всичките придружени задължително с дълги, пълни трапези, наредени с вкусотии, заобиколени с шумни, весели компании. Агнето с апетитна коричка, виното пивко, ракията люта, а приказката сладка! Само някой да се е оплакъл! :)
Да, аз съм оплакваща се – всичко, дето ще се настани на масите, не само трябва да мине първо през моите ръце, че и да се дегустира преди да се предложи, а това не е лека задача. Че загорях една тенджера няма да крия, но когато си нямаш помощници, се случват и такива неща...

След купона и веселието идва отрезвяването – тежко ни е, хапка да не видим, та следпразнично я караме на салатки. За тях няма да говоря... или може би друг път, но днес ще ви споделя едни вкусни закуски, които много обичаме у дома – емпанади (empanada). Това са вид латино-"банички" с най-разнообразна плънка, в зависимост от региона в който се приготвят. Пак по същата причина се делят на печени и пържени. Най-популярни са тези с месна плънкателешко, но разбира се приготвят се и със свинско, пилешко, морски дарове. Има също вегетариански и сладки варианти. Сервират се като закуска или бърз обяд, с подходящ сос или зелена салата. Тестото за тях е маслено, разточено на тънко, но аз реших този път да експериментирам и ги направих с маено. За резултата сами преценете.

Емпанади с маено тесто и телешка кайма



Продукти
за тестото
1 кг. брашно
1 с.л. сол
2 яйца
4 с.л. зехтин
40 гр. свежа мая
1 к.л.. захар
1 ч.ч. хладко прясно мляко (250 мл.)
300 мл. хладка вода
1 равна с .л. куркума (по желание)

за плънката
500 гр. телешка кайма (може и друга по ваш избор)
3-4 с.л. олио
3 глави лук
1 скилидка чесън (1 малък стрък зелен чесън)
1 к.л. червен пипер
300 мл. пасирани домати (по желание може да се пропуснат)
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. наситнена мащерка

за намазване
1 яйце + 1 щ. куркума


Приготвяне

Пресейте брашното със солта и го сложете в дълбока купа. Направете в средата му кладенче, в което сипете разбитите яйца, зехтина и разтворената в прясното мляко мая. Замесете меко и гладко тесто, като постепенно добавите и водата. Поръсете го леко с брашно и покрийте за около час и половина, докато удвои обема си.

За плънката почистете и надробете лука и чесъна на ситно.
В дълбок тиган налейте олиото и сложете на среден огън да се загрее, след което добавете лука и чесъна и пържете няколко минутки, колкото да омекнат. Добавете каймата и с помощта на вилица я намачкайте добре на колкото може по-ситно. Пържете я като постоянно бъркате, докато хубаво се зачерви. Отведете настрана, добавете червеният пипер, разбъркайте и бързо налейте пасираните домати. Върнете на котлона, разбъркайте отново, намалете огъня до слаб  оставете тихо да къкри, докато течността се изпари. Изключете котлона и дръпнете тигана настрана. Подправете със сол и черен пипер на вкус, поръсете с мащерката и разбъркайте. Нека се охлади, преди да направите емпанадите.

Когато тестото втаса, аз го разделих на две части. Едната преомесих с куркумата – поръсих го с нея и просто го месих няколко минути, докато тя се разнесе навсякъде. Оцвети се в красив жълт цвят. Другата половина оставих бяла. После разточих всяка една на много тънка кора (към 2-3 мм.) и изрязах кръгове с диаметър 10-12 см. Във всеки един от тях сложих по супена лъжица от плънката и прегънах на две. Краищата прещипах и оставих да втасат отново.
Едната половина с бялото тесто намазах с разбито яйце и щипка куркума. Тях изпекох на 220° за около 15 минутки.


Другата половина, с оцветеното в жълто тесто не съм мазала с нищо, защото реших да изпържа, като пирожки. Исках да видя каква ще е разликата и кои ще ни се харесат повече. Пържат се в много мазнина, на среден огън за по минутка-две от всяка страна. Естествено, надуха се повече, даже много и станаха толкова големи, че аз лично не можах да се справя и с една. 



На мен ми харесаха повече печените – по-крехки, меки отвътре, с леко хрупкава коричка и не така мазни са.
Пържените хареса момчето ми – по-пухкави, меки, обемни и макар да ги изцедих върху кухненска хартия, пак се усещаше леко мазнината, в която се пържиха. Задължително се държат със салфетка... или само с върха на два пръста. :)
Традиционалистът пък отсече да му направя пак, но с кори за баница – т.е. търси си любимият бюрек с кайма. И си ги получи още на другия ден – станал рано и отишъл в другия край на града за кайма, събуди ме с кафе в леглото и после ми напомни с усмивка какво съм му обещала. ;) Е, как да не му угоди човек?!

Опитайте и да ви е сладко!


24 коментара:

  1. Прекрасни снимки, Ирма! Толкова цветни и радващи! И как красиво е подредена масата! Вижда се, че настроението е било налице и въпреки атмосферните капризи празненството е било истинско :) И емпанадите не са за пропускане - аз също ще предпочета печените :)
    Хубава вечер и честичко да те черпят с точно катова кафе :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бени! Много си мила!
      Кафето най-редовно ме буди с аромата си, но се замислям дали вече да не подхвърля и за цвете в каничка ;)))
      Прегръдка от мен и много усмивки!

      Изтриване
  2. Ирме, много зареждащи снимки :)
    И вкусни банички!
    Сигурна съм, че и с масленото тесто са хубави.
    Класическа рецепта ли използваш за него ?
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря! :)
      За тестото: правила съм ги всякак - с класическо (брашно, сол, вода и мазнина - растителна или масло), с по-дебело банично и с бутер дори. Сега този вариант с куркумата ми допадна особено - с телешкото се върза чудесно.
      Прегръщам те и аз и хубава вечер ти желая!

      Изтриване
  3. Страхотни! Друга дума за тях няма!
    У дома са много любими и добре ме подсещаш да направя отново. Благодаря!
    Хубав ден, Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Усмихваш ме, Ев! Прегръдка и усмивки от мен!

      Изтриване
  4. Много вкусно и цветно е днес при теб, прекрасна рецепта! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Де, да можех и ароматите да вмъкна тук! ;)
      Благодаря ти, Павлинка!Хубава вечер!

      Изтриване
    2. Ирма, такова удоволствие ми достави с тази разходка, че имах чувството, че бродя с теб из мокрите поля. Емпанадите са страхотни, май печените са ми фаворти! Прегръдки!

      Изтриване
    3. Това е хубаво, Игличе, радвам се, че съм ти доставила приятни емоции, мила! Благодаря за милия коментар! :)
      Хубава вечер ти желая! Прегръдка топла и от мен!

      Изтриване
  5. Великденско настроение струи - такива шарени снимки, самите те са като яйцата:) Шарените яйца са едни такива весели. А онези червените сред курабиите са великолепни, в един особен червен сливов цвят...
    Страхотно настроение си запазила за споделяне - благодаря!

    Емпанадите ти изглеждат превъзходно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Марта! Точно такива бяха и емоциите ми - пъстри и много цветни. Точно си ги уовила :)
      Поздрави и прегръдки от мен! Приятна вечер!

      Изтриване
  6. Ирме, прекрасни снимки и пролетно настроение. Емпанадите са божествени с тази ароматна, телешка плънчица. Искам едно! :) Прегръщам те

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не една, повече си вземи, Ани и да ти е сладко! :) Благодаря ти!
      Прекрасен ден с много усмивки!

      Изтриване
  7. Ирме, много красота при теб днес! Такива красиви кадри си уловила сред природата, а накрая и в чинията! :) Аз отсега си знам, че бих ти нападнала печените, защото не съм фен на пърженето :) Благодаря за хубава рецепта, ще я пробвам някой път!
    Усмивка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така, така по-диетичните са по-вкусни, наистина. Нападай смело, Таня, тук можеш и всичките да отнесеш! ;)
      Прегръдки и много усмивки от мен!

      Изтриване
  8. Ирма, толкова красота си събрала тук, мила! Красиви моменти, невероятна природа, домашен уют и релксиращи местенца... Яйцата са с невероятен цвят, такива виждам за пръв път! А от емпанадите бих взела и с кори и печена и пържена:)))) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Почерпи се доволно! :)
      Яйцата... предполагам визираш тъмно оцветените - дело са на свекърва ми. Винаги ги прави с една и съща боя, май за вълна беше и колкото и да й казвам, че може да е опасна, тя не признава и си кара с нея от години. Но пък цвета наистина е страхотен. По тая причина гледаме първо те да свършат.
      Прекрасен ден от мен! Прегръдки!.

      Изтриване
  9. Благодаря за тази красота, Ирме -
    впечатляващи снимки, уловени моменти, нежност, свежест, колорит...
    А в допълнение, чудесна рецепта и страхотен резултат -
    поздравления за теб и още вдъхновяващи майски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Дианка, не щадиш комплиментите си за мен! Сърдечно ти благодаря, мила!
      Целувки и пожелание за красив и усмихнат уикенд!

      Изтриване
  10. Взимам си и аз от печените,Ирме,много ми допадат!
    Прегръдка и хубави пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Ирма, прекрасни снимки - свежи и зареждащи! Пролетта сякаш излиза от екрана. А емпанадите са просто неустоими. Досега ни ми беше хрумвало, че могат да се изпекат. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Ирма, зареди ме с енергия! А след цялата тази част, ме нахрани и с тези хубави питчици в пълнеж;)
    Много майско;))) Благодаря ти! Хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
  13. Ирма, страхотни снимки! Останах без дъх! Емпанадите изглеждат невероятно!Ще се правят определенно! Аурелия

    ОтговорИзтриване