27 януари 2014 г.

Млечна пита с изварено тесто

Една много сполучлива рецепта, за пита с изварено тесто и плънка от меко сирене. Отлежава отдавна в архива с рецепти, многократно е изпробвана и затвърдена като една от любимите ни пити с пълнеж. Самият той търпи вариации (прясно домашно сирене, Фета, Бри, Моцарела, дори кашкавал), но е важното да бъде подправен с малко чесън, а по желание и зелени мерудии. Вкусът е осезаемо млечен, мек и в същото време приятно закачлив. Питата може да сервирате като закуска, в компанията на хубаво червено вино и мезета или да поднесете с топла супа (например лучена). 





Продукти
  • за тестото
1 яйце
250 гр. извара
150 гр. меко масло
250 гр. брашно
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. захар
1/2 ч. л. сол

за плънката 
150-200 гр. сирене
1-2 скилидки чесън
1 с. л. (голяма) квасена сметана

отделно
1 жълтък за намазване
сусам за поръсване
Приготвяне

Загрейте фурната до 190°
Смесете изварата и маслото, добавете яйцето и се разбъркайте добре.
Сипете брашното, пресято с бакпулвера и овкусено със солта и захарта.
Замесете тесто средно меко тесто.
Оставете тестото да престои 10 минути.
Направете плънката, като рендосате сиренето, добавете чесъна и сметаната и разбъркате.
На набрашнена маса, разточете тестото на два кръга с дебелина 1 пръст, като единия е малко по-голям. За удобство, премерете с дъното на тавата.
Малкия кръг, поставете на дъното на застланата с восъчна хартия тава, като по края намажете с вода.
Разпределете пълнежа върху кръга, като оставите около 1,5 см. празен кант околовръст (това, което сте намазали с вода).
Покрийте с втория кръг, като добре подпъхнете и притиснете краищата под първия, за да се слепят добре и да не изтича плънката.
Намажете повърхността с жълтък, поръсете със сусам и печете за около 20 – 30 минути на средно ниво.
Опечената пита покрийте с кърпа да се охлади леко, след което веднага поднесете. 
Внимавайте, при нарязване плънката е още топла и потича! :)


Да ви е сладко!






30 коментара:

  1. Изглежда ми много, много вкусна! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Ирма, нямам нищо против разтеклата се плънка, направо преглъщам, страхотно предложение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иглика! Струва си да опиташ, а и бързо става :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Ех, че вкусничко, Ирме. :) Благодаря ти за подсещането, мисля все повече да се доверявам на изварата. Да ви е скусно и уютно - сигурна съм се, че е. Поздрави сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, в правилна посока са мислите ти, изварата има безброй полезни качества. И ние много я обичаме.
      Благодаря ти, мила!
      Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване
  4. И няма втасване? За мен е! Страхотно изглежда, Ирма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма, Марта :) Никакво втасване няма - оформяш и направо печеш. За 45 минутки е готова :))
      Благодаря ти! Хубава, снежна седмица ти желая!

      Изтриване
  5. Поздравления ,Ирме!
    Записвам рецептата на питката за предстоящи.......ще е от типа скорошни:))))!Чудна закуска!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка! Вярвам, ще ти хареса! Да пишеш после каква си я забъркала! :)

      Изтриване
  6. Ах, че вкусни снимки, Ирма! Някак усетих една уютна атмосфера, аромат на топъл хляб... Така закачливо си поставила кърпата, сякаш някой е надникнал там:). Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама, у нас винаги някой ми повдига кърпата и после забравя да я подпъхне пак под хляба и питите. Все им повтарям, че трябва да ги оставят да си починат от огъня, а те никакво търпение не проявяват! ;)))
      Благодаря за пожеланието, мила! Хубава и усмихната да е и за тебе новата седмица!

      Изтриване
  7. Е, няма как да не се опита! Харесвам нещата с извара, пък и питката ти наднича така предизвикателно и апетитно!
    Ирме, прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, вкусна е много питката, Ина. Скъсвам се да я експлоатирам тази рецепта, винаги нещо променям в плънката и всеки път е все по-хубава. Ще се радвам да я опиташ и споделиш!
      Прегръдки и от мен и пожелание за здрава, снежна седмица!

      Изтриване
  8. Мммм, как вкусно ухае! Чупвам си парченце.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали? ;)
      Направо вземи замеси една, Илианка, знам че ще ти хареса! А и тестото в твоите ръце се пука от щастие ;)

      Изтриване
  9. Изглежда и звучи неустоимо, Ирме,
    чудесно предложение - много вкусна комбинация на извара, масло, сирене...
    Харесва ми! Сърдечни поздрави и хубав снежен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка! Наистина е трудно да й се устои, питай ме само как се владея да не посегна за второ парченце :)
      Прекрасен ден ти пожелавам и аз!

      Изтриване
  10. Много вкусно звучи! И с каква богата плънка-точно по мой вкус!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, не е много богата плънката, Бети, но може да се обогати с туй-онуй. Радвам се, че ти допада! Благодаря ти!
      Красив и спокоен ден от мен!

      Изтриване
  11. Страхотна е, Ирма! Сигурна съм, че и при нас ще влезе в раздел "любими" рецепти. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Да си налея един айрян и да й сядам на тази пита,Ирме,тай викам аз!Със сигурност е да си оближеш пръстите-пухкава и със сочен и ароматен пълнеж!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! :)
      Направи я и наливай айряна, не отлагай! А може би вече си се насладила на вкусът й? ;)
      Прегръдка!

      Изтриване
  13. Taзи питка ще се хареса и у нас, Ирме! Топъл хляб със сиренце, какво по-ароматно и българско от това :) Особено с чаша айрян или купичка кисело мляко. :) Запомням рецептата, защото ми хареса!
    Хубав ден с усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ви се услади, Таня! :)
      Поздрави и усмивки пращам и аз!

      Изтриване
  14. Ирма, честит празник на виното и любовта! Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ти, Иглика! Честит празник и от мен, миличка!
    Весела празнична вечер ти пожелавам! Наздраве! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Ох ... тази млечна пита ще я пробвам Ирме :) изглежда толкова примамливо и апетитно :)

    ОтговорИзтриване
  17. Опитай я, няма да сбъркаш! Ще се радвам да останеш доволна, Дани!

    ОтговорИзтриване