1 май 2013 г.

Великденски приготовления 3



Първи май и Маслени сладки

Изтърколи се зимата, мека и красива, и бяла, и не чак толкова, къде с дъжд, къде с пухкави къдели, дойде пролетта, посрещнахме я нетърпеливи с радост, с надежди и нови мечти, нови любови и стари такива. Ето и Великден е на прага ни, току след първи май....
Хм, първи май  ще остане завинаги в спомените ми с онова чисто детско, пъстро, празнично чувство, развяло знамена, балони, цветя, много цветя... повсеместни тържества, глъч, еуфория, музика...  Ден на труда, който отбелязвахме подобаващо – почивахме. И празнувахме. Празнувахме, че цяла година сме се трудили, кой повече, кой по-малко, някои по-умни изобщо :-)  Спомням си, че във всяко семейство се отбелязваше – я с богата трапеза, я с пикник. У дома мама винаги се стараеше да ни зарадва, да направи деня ни истински празник. Постилаше празнична покривка, приготвяше любимо ястие, имаше торта – е, домашна с варен крем, но много вкусна. Всичко беше хубаво, денят продължаваше някъде навън, на кино, в балкана... Едно само не ми харесваше на тези празници – трябваше да се прибираме рано, преди още да се е развалила всеобщата, градска веселба на площада. Имаше правило – щом ни освободят от училището, веднага у дома! После може пак да излезем, но с татко. А с другарчетата беше къде по-весело – събирахме се на тайфи, момчетата си имаха скобарки, цял джоб скобички и купона беше гарантиран. Един балон не оставяхме да се вее на воля. Най-гадните учителки бяха жестоко „ужилвани” и чорапогащниците им пускаха бримки, да не говорим за кефа, че сме им го върнали. Брат ми ме караше понякога да му сгъвам по една кибритена кутийка скобички – първо заминаха на мама топозлийките, после подхванахме някакви жички на татко.... Ех, времена!

А днес? Празник е, почивен ден е, но някак си обикновен. А може би не му е вече времето.
Но пък е време за предвеликденски приготовления, нали?   :-)

Утре ще е Велики Четвъртък и се боядисват яйца, месят се козунаци и курабии. Аз ще съм много заета до самия празник, та едва ли ще мога да влизам тук за повече от 5 минути на ден, но пък ще ви оставя още една наслада вместо мен. :-)
Вече ви показах моите курабии и козунаци, а днес ще ви предложа от любимите ми масленки – шоколадови  :-)  Преди няколко дни изпекох няколко тави - вкусни, много шоколадови и пръхкави. Малко за нас и малко за приятелка. Много са издръжливи и спокойно могат да откарат и след Великден. Но за беда повечето снимки са с отвратително качество и затова пускам и от старите, на същите масленки.  Ще ги познаете - подписани са с bluemoon  - името, с което се подвизавам във форума на Гответе с мен.
Та, тези старите са правени миналата година, за един абитуриентски празник. Сладките обраха овациите. Имаше и много други, някои много красиви, като за изложба, но аз бях изключително поласкана, защото моите масленки се оказаха най-предпочитани и първи свършиха. Раздадох рецептата на поне 3-4 дами и кажи-речи през цялото тържество (след изпращането на красивата абитуриентка, разбира се) диктувах продукти и грамажи  :-)
После имах поръчки за още две тържества и отзивите бяха същите. Ей, каква съм фукла! :))))
Ето ги:




Рецептата имам отдавна, от една малка, стара, мамина книжка за десерти. Обаче преди две години попаднах на друга, в която част от брашното беше заместено от прахчета пудинг (нишесте). Изпробвах новата идея и се оказа изключително сполучливо попадение. Така че вече в тефтера, до старата рецепта за масленки е отбелязано с червено: с добавка на ванилов пудинг!
Затова, а и понеже мисля, че на празник е хубаво да има разнообразие на масите ни, я споделям тук. Ако на някой му допадне и реши да си врътне едни шоколадови масленки, няма да съжалява!


Продукти
/за около 100-120 единични масленки, в зависимост от големината им /

600 гр. брашно
350 гр. меко масло
250 гр. пудра захар
50 гр. какао
100 гр. горчив шоколад / или 1 с.л. нес-кафе, за кафеени масленки/
1 бакпулвер
2 пликчета ванилова захар
4 яйца
200 гр. ванилов пудинг на прах (или 5 пликчета по 40 гр.)


Приготвяне

В купа разбиваме на пухкав крем маслото с ванилията и пудрата захар. Кремът трябва да е много пухкав, въздушен и побелял. Добавяме яйцата едно по едно, след тях разтопеният шоколад, прахчетата ванилов пудинг и какаото, разбъркваме да се поемат и доомесваме тестото с пресятото заедно с бакпулвера брашно.
Получава се меко тесто. В зависимост от едрината на яйцата количеството брашно може малко да варира, така че ако е необходимо добавяме още малко за доомесване на тестото., но не бива да прекаляваме – тестото да може с лекота да се шприцова, почти като декорация за торта.

Включваме фурната да се загрее на 200°.
Взимаме по малко от тестото и с помощта на назъбена метална фуния (от тези за машинките за месо) шприцоваме розички (може и други форми) в плитка, не намаслена тава ( може и върху хартия за печене, но трябва да се фиксира стабилно, за да не мърда)
Печем около 10  минутки, като внимаваме да не прегорят. Не повече! Нужно е само да хванат загар отдолу, а отгоре да се стегнат. Тъмното, шоколадово тесто подлъгва, че още не са готови, затова внимавайте да не ги оставите във фурната повече от необходимото.
Понеже аз имам тренинг и бързо пълня две тави, слагам първата на по-ниско ниво (не на дъното) и докато извъртя следващата тава с розички, първите са се запекли достатъчно отдолу и ги вдигам на средно ниво, като на тяхно място поставям втората тава. На първата вече са и нужни едва 3-4 минутки и я вадя, а на нейно място повдигам долната, щом е готова.

Ако решите да ги направите без какао и шоколад (бели), лесно се познава кога са готови за повдигане – долните ръбчета околовръст са станали леко зачервени. Не ги чакайте да се зачервят повече, а бързо вдигайте на средно ниво, защото докато се жарне повърхността им, дъната също се допичат. Вадете ги едва порозовели, не повече!

Сладките оставям за около 10 -15 минутки да се охладят в тавата и тогава чак изваждам. 



Преди изпичането може да боднете отгоре по няколко зъбчета кедрови ядки – съчетанието им с шоколада и маслото в тестото е чудесно!



Може да поръсите и с пудра захар.




Половина сладки оформих в други форми със шприц (от тези с буталото) като уплътних още малко тестото с допълнително брашно. После слепих с крем от разтопен бял шоколад, смесен с маслен крем. По една чаена лъжичка от крема между две сладки и готово! Отлежават така поне една нощ, за да се слепят добре и да не мърдат, след което тунквам в разтопен кувертюр и гарнирам с шоколадови пръчици, кокос или орехи. Много ефектни се получават, когато топнете сладките в смес от кокосови стърготини с шоколадови пръчици – като далматинци са   :-)  




За около 40 гарнирани сладки ви е необходим крем от:

250 гр. меко масло
120 гр. пудра захар (или на вкус)
2 разтопени бели шоколада (общо 200 гр.)
малко лимонова или портокалова кора за аромат

за гарниране
400 гр. тъмен или млечен кувертюр, разтопен на водна баня + 2 с.л. олио

около  100 гр. кокосови стърготини
около  100 гр. шоколадови пръчици
около  1 ч.ч. млени орехи 



Сладките са много нежни на вкус и топящи се в устата и силно напомнят гръцките, слепени сладки на Федон. Плюс това са много лесни за приготвяне.

Много усмивки и шарено настроение ви пожелавам през следващите празнични дни!





10 коментара:

  1. Ирма, сладките са много привлекателни, има защо да се хвалиш с тях, видът им е превъзходен, а за вкуса също нямам съмнения. Ще вземе да ги пробвам скоро, а ако сколасам и преди празниците. Беше ми интересно да прочета и твоя разказ за първи май, днес празникът тук е просто на книга, няма подплата вече. Пожелавам ти спокойна и усмихната подготовка за Червения Великден и Зеления Гергьовден!

    ОтговорИзтриване
  2. Определено ми харесва! Маслените сладки са така вкусни и топящи се, а сега и с шоколад... Чудна идея, Ирма!
    Приятна подготовка за празниците!

    ОтговорИзтриване
  3. Има защо да си "фукла"!
    Ирме, много са ефектни и вкусни! Това с пудинга много ми допада!
    Весели празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни спомени, Ирма!
    И прекрасни сладки!
    Прегръдки, мила и спорна подготовка
    за празниците!

    ОтговорИзтриване
  5. Ирме, благодаря ти за рецептата! Прекрасни са сладките, но да попитам колко е като грамаж пудинга, че то все различни разфасовки.

    ОтговорИзтриване
  6. Ще се радвам да ти харесат, Иглика!
    Пепи, оправих грамажа, да е по-разбираемо. Наистина си права, че може да се обърка човек така, само по едните бройки.
    Благодаря на всички за ласкавите думи!
    Спорна работа в кухните, момичета! ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Отдавна търся рецепта за такива сладки и тези определено ще ги направя. Страхотни са!
    Хубави празнични дни ти пожелавам, Ирма!

    ОтговорИзтриване
  8. Как започваш само, наистина кога се изтърколи зимата?...а "ей ни на" - на зелената морава:) Тези сладки се топят в устата направо, как няма да свършат! Ирме, много са красиви и вкусни! Весели празници, Ирме!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Ирме!
    Светли и весели празнични дни миличка!

    ОтговорИзтриване
  10. Ето, трябвало е да погледнеш тук, Зори! :) Ако си хапвла от гръцките сладки на Федон, мога да те уверя, че тези са по-шоколадови и по-крехки. Дано и на тебе харесат!
    Благодаря ти, Кате!
    Пепи :)
    Прегръдки от мен, момичета!
    Слънчеви, весели празници ви желая!

    ОтговорИзтриване