19 март 2013 г.

Простите неща


Пролетна каша с пресен лук и яйца

Това е ястие, много нежно на вкус, леко и питателно. Рецептата ми сподели бивша колежка -  леля Цанка, както я наричаха децата.
Цанка е невероятна жена - дребна и много нежна,  интелигентна, работлива като пчеличка, способна, изтънчена и горда. Много мила и търпелива, с богата душевност, мъдра и толерантна към всеки и всичко. С младежки, понякога палав пламък в очите, чиста усмивка и майчина топлота. Горда съм, че мога да я нарека приятелка!
Знаете, че когато един колектив е съставен само от дами, винаги се споменават наред с редовните, чисто женски теми и наболелите домакинските грижи и проблеми. И винаги се говори за кухня. Ами да, никак не е лесно ден след ден, година след година да измисляш какво да готвиш, какво ново да поднесеш на семейната трапеза и да е все вкусно! Затова и всяка жена пита колежките си „Ти какво готви вчера?”  или „Какво ще приготвиш за вечеря днес?” Всички взимаме идеи една от друга, нали? Ето, и тук, в кулинарното блог пространство е така.
Обикновено в почивките, при хубаво време  с Цанка сядахме навън на една пейка, на чаша кафе. Споделяхме много лични неща, тя пушейки с премрежен поглед обичаше да се изтяга. Понякога дори седяхме, мълчейки и наслаждавайки се на тишината. В един такъв ден ми сподели нейната любима, пролетна гозба -  Каша с пресен лук.
Направих я съвсем скоро и се влюбих в нея. Няма кой знае какви продукти и техниката на приготвяне не е сложна, но пък вкусът й те кара да се чудиш, как толкова години си живял без да опиташ такова просто, лесно и запомнящо се ястие! Наистина не бях слагала в уста подобно нещо. 
Ехее, Цанка е велика! Велика е и кашата й!


Ако проявявате интерес, четете надолу как да си я приготвите за има-няма 40 минутки.


Продукти
за 3 порции

2 връзки пресен, зелен кромид лук
3 с.л. олио
щ. сол

за сос Бешамел
½ к.ч. олио
1 голяма с.л. масло (може и само с олио)
6 пълни с.л. брашно (по 2 на порция)
600 мл. студена вода
250 гр. квасена сметана или кисело мляко  
сока на половин лимон

допълнително
3 яйца (по 1 на порция, но може и по 2)

Приготвяне

Включете фурната да се загрява на 200°
Измийте и почистете лука. Нарежете го на не много ситно.


Сложете в дълбок тиган олиото и загрейте на среден огън. Добавете лука и задушавайте само докато омекне. След това го разпределете в индивидуални купички за печене. Може да приготвите всичко наведнъж, в по-голям съд.




В същият тиган  (извадете и най-малкото парченце лук) сложете олиото и маслото да се загреят (пак на среден огън). Когато това стане и приятно замирише на топено масло, добавете брашното. Разбъркайте добре с тел, като се стараете да не се образуват бучки и пържете докато сместа леко пожълтее, за около 3 минутки. Дръпнете настрана от огъня и при постоянно бъркане, бавно наливайте студената вода. Хомогенизирайте и добавете сметаната/млякото. Върнете соса на котлона и бъркайте непрекъснато докато заври. Отведете настрана посолете на вкус и подправете с лимоновият сок.


Готовият сос Бешамел разпределете по купичките, разбъркайте за да се смеси равномерно лука и соса и чукнете по едно яйце във всяка порция. 



Сложете ги в загрятата фурна, на средно ниво да се пекат докато яйцата се стегнат.

Извадете и оставете леко да се охладят.
Поднесете ястието топло, с препечен хляб.




Това е! Много лесна и бърза гозба, а което е не по-малко важно – и вкусна!
Още едно доказателство, че простите неща са най-вкусни!
И още една рецепта към проекта.






22 коментара:

  1. Взе ми ума с това простичко, лесно и вкусно ястие!
    Какво ли не измисля домакинята, за да нахрани челядта!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина много лесна, Ирма, обаче колко вкусно само изглежда!
    Сега направих спаначена сума, но следващия път - те тази ще е!

    ОтговорИзтриване
  3. Оххх че вкусно изглежда, а и бързо :)). Ирма това непременно ще се пробва. Поздрави и усмихната сряда!

    ОтговорИзтриване
  4. Ирма, ти си превърнала простата рецепта в изумително апетитно ястие, което веднага пожелах :). Баба правеше нещо подобно и никога не го опитах, защото тогава (като дете) не обичах лук. Но сега нещата стоят по друг начин и ще се възползвам от рецептата :) Поздрави на теб и на леля Цанка, с пожелание за прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Ирма, прелестно предложение - бързо, лесно, вкусно и красиво, адмирации! Обожавам всякакви пролетни каши със зеленийки, а това предложение непременно ще пробвам! Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви, момичета! Приемам поздравленията ви, макар заслугата да е наполовина моя - аз само споделих и показах, защото ястието определено си струва. Надявам се да запазите добрите впечатления от него и след като го опитате!
    И да уточня нещо: вкусно е само топло, поне по мой вкус! Ако приготвите по-голямо количество, отколкото може да консумирате на едно ядене, рискувате да не ви хареса после!
    Слънчев и много усмихнат ден ви желая! И Честита пролет! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Така е, Ирма. Простичкото е най-вкусно. И аз много пъти съм го казвала.
    Усещам колко вкусно ще е това ястие и ще го приготвя. Благодаря за споделената рецепта - на теб и на леля Цанка!
    И Честита Пролет!

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда фантастично, Ирма! Много харесвам рецепти с малко продукти и лесни за приготвяне. Досега не съм попадала на такива, с лош резултат. Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ох..как вкусно изглежда и не само изглежда Ирма!
    Превърнала си едно семпло ястие в легенда:)
    Поздрави на Цанка и поздравления за теб, че сподели и показа с тези разкошни фотоси едно вкусно ястие:) с малко продукти и достъпно за всеки който иска да го опита:)
    Последната снимка с тази хрупкава коричка е толкова провокираща….днес ще си купя пресен лук и познай :))))

    ОтговорИзтриване
  10. Ирма, неустоимо поднесено е това "просто"предложение!
    Пролетно, красиво снимано..Цялата публикация носи чудесно пролетно настроение!

    ОтговорИзтриване
  11. Ирме,прекрасна кашичка!Обичм този тип кухня!Скоро ще я опитаме и ние....Прегръщам те и искам ощееееееееее ......рецепти от този вид:)))

    ОтговорИзтриване
  12. Ирма, честита Пролет!
    Чудесна рецепта.
    Веднага я включих в раздела "Любими".
    Щастлива си, че имаш такава приятелка.
    Пожелавам ти хубави пролетни дни.

    ОтговорИзтриване
  13. Ирма, страхотна е и всичките тези снимки приканват ли приканват... Подлуди ме с тази манджичка, ще я правя! Честита Първа Пролет, Ирма, нека всички дни да са изпълнени с пролетно настроение!

    ОтговорИзтриване
  14. Всички май сме на зелена вълна. И аз като Пепи ще готвя супичка, но скоро и това ще опитам. Благодаря, че сподели, Ирма, изглежда и звучи прекрасно!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. Илианка,
    Еви,
    Слънчо,
    Бети,
    Миленка,
    Ели,
    Кате,
    Гери
    ,
    благодаря на всички ви за милите коментари! Радвам се, че се отбихте при мен!
    Честита първа пролет, момичета! Нека е вдъхновяваща и зареждаща с бодрост, сили и младежко настроение!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Ирма, ужасно вкусно звучи и отивам да я спретна за вечеря!Благодаря за споделянето.
    Подобна е моята каша с коренчета от спанак - вкусно, просто, евтино, може да я опиташ, сигурно ще ти хареса, макар да не звучи апетитно, всеки осмелил се да опита я харесва.

    ОтговорИзтриване
  17. Ирма,ама как си ги строила само тези купички!Страшно апетитна гозбичка,загатваща настъпващата пролет!Глад ме гони в момента и как ми се иска да топна и аз един сухар!Прегръдка и хубави почивни дни!Честита пролет!

    ОтговорИзтриване
  18. Изглежда невероятно!Честита първа пролет!

    ОтговорИзтриване
  19. Ирм, и аз искам каша с лук! И Цанка искам-да си говорим в почивките, че моите колежки са труженички, и не домакинстват и дето си вика, трудно си говорим;)
    Изглежда толкова свежо и пролетно, че едва ще дочакам неделя за да я хапнем с половинът;)
    Хубав да е и твоят уикенд!

    ОтговорИзтриване
  20. Къде ми е коментара,Ирма! Така се бях възхитила на това чудесно просто ястие, а сега ме мързи да се повторя?
    Велико е и много, много ми допада!

    ОтговорИзтриване
  21. Ирме, да й кажеш на твоята Цанка, че това ще се яде тези дни и във Франция. Нямам зелен лук и ако не ходя до магазина скоро, ще направя кашата от шалот и див лук (последният точно избуя пак на двора) :)
    Чудесийка! Благодаря ти, че сподели, Ирме :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Непременно, Таня! А ти да кажеш после колко ти е харесало :)
      Прегръдка и пожелание за щастливи празници!

      Изтриване