15 март 2013 г.

Бананова торта с Маскарпоне

... или нещо като Тирамису



През изминалите дни се бях захванала да разчиствам дома. Нали се запролети и ме обзе настойчиво желание да подреждам и освежавам. Нямаше какво да чакам баба Марта да се нацупи и да ми издуха ентусиазма, та се развихрих едно хубаво из дома, та чак и се поуморих накрая. В предната публикация ви споделих какво намерих изостанало в хладилника и в какво го префасонирах. Но не казах, че имаше и две кутии Маскарпоне, които си чакаха търпеливо реда, за да се превърнат в любимото за всички ни Тирамису. Вчера точно това направих, само че не беше точно Тирамису, ами някаква измислица, която пак се роди ей така, на момента. Искаше ми се да е малко по-различно, да има и плодове, да е много сочно и много ароматно. Не че оригиналът нямаше да покрие повечето ми изисквания, но до днес все него правех, а сега ми се искаше и да се позабавлявам експериментирайки. Е, не беше кой знае какъв експеримент, а нещо ново за нас като визия и вкус. Истината е, че търся разнообразие на масата. И се получи мисля, много добре! Само дето след първото парченце (за някои дори хапка) се оказа, че всички сме със стомашно вирусна инфекция и сега тортата стои самотна в хладилника и разнася аромата си, въпреки похлупака на кутията. Да ядеш препечен хляб и сирене, а в хладилника да имаш Тирамису! Nice, a?! 
Не си мислете, че тя е причината да се разболеем – в нея няма сурови яйца и всички продукти са с доказани качества. Със сигурност сме глътнали нещо свободно разнасяно из въздуха :-)
След като вече ви уверих в невинността на тортичката ми, мога спокойно да предложа, ако някой минава наблизо и има време и желание за парче сочна, вкусна и ароматна торта, да заповяда! Офертата е валидна до събота, защото съм сигурна, че после само споменът за нея ще е жив. :-)  


Ако все пак решите от предпазливост да ни заобиколите, но пък сте готови да експериментирате като мен, мога да ви споделя рецептата.
Искате ли? ... Някой каза ли да? ... ОК, веднага я пиша!

Продукти
за торта с ø 24 см.

за блата
5 яйца
120 гр. пудра захар
2 ванилии
80 гр. брашно

за крема
1 кг. Маскарпоне
10 -12 с.л. пудра захар (или на вкус)
50 мл. тъмен ром (или 2 ампули есенция „Ром”)
1 с.л. портокалова прах (или кората на 2 портокала)

отделно
½ ч.ч. кокосов ликьор за сиропиране на блата (аз ползвам Batida de Coco)
1 банан , нарязан на колелца
малко какао за поръсване (добре е да е някакво качествено)

Приготвяне

на блата

Включете фурната да се загрява на 180°
Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
Разбийте белтъците на твърд сняг.
Жълтъците, захарта и ванилията отделно разбийте на пухкав крем, или докато удвоят обема си.
Добавете белтъците в жълтъчната смес и внимателно хомогенизирайте сместа, с кръгови движения отдолу на горе, като се стараете да вкарате максимално количество въздух.
Следва да добавите пресятото брашно. Сипвайте по малко, разбърквайте внимателно и така докато се поеме всичкото.
Намажете тортена форма обилно с краве масло и прехвърлете тестото. Заравнете повърхността и печете в загрятата фурна, на средно ниво, за около 20 минутки или докато блата сам се отдели от стените. Може да направите проба с клечка или да опитате чрез натиск – ако го усещате стегнат, но еластичен значи е готов. Ако започне да се препича отгоре, в което се съмнявам, покрийте с хартия.
Изпеченият блат извадете и след около 3-4 минутки освободете от формата. Прехвърлете върху скара до пълното му охлаждане.

За крема е необходимо само да разбъркате с миксер на средна скорост Маскарпонето със захарта, след което да го овкусите с рома и портокаловата прах/кора.
Обелете и нарежете банана на колелца и пристъпете към сглобяването на тортата.

За целта очертайте с ножа кръг почти по края й, на 1 см. навътре от него. Внимателно задълбайте надолу и навътре, като внимавате да не пробиете дъното и изрежете кръг, като капаче.  Трябва да се получи това:


След това прехвърлете дъното на тортен поднос и го сиропирайте с кокосвия ликьор. Оставете 2-3 лъжици от него за капачето.
Разделете крема на две части.
От едната част вземете половината и напълнете дъното на тортата. Поръсете леко с какао и подредете резените банан. Отгоре им разпределете втората половина крем. Поставете капачето, внимателно го натиснеtе за да се залепи за крема и го сиропирайте с останалият ликьор.
Ако има дупки под капачето, кухини незапълнени с крем, попълнете пропуските като заформите гладко ръбче! Трябва да има вид на втори блат, малко по-малък от основата...  като торта на два етажа. Дано правилно съм обяснила!

Вземете втората, заделена част от цялото количество крем и с помощта на малко ножче или шпатулка, намажете цялата торта с тънък слой. Останалият крем прехвърлете в пош, с кръгъл отвор, с ширина  около 1,5 см. Шприцовайте малки топки навсякъде, така че да покриете цялата повърхност на тортичката.
Естествено, може да я украсите и по друг начин, както на вас ви хрумне и ви хареса. Отгоре поръсете с какао и приберете в хладилника да отлежава поне 6 часа. 
Преди поднасяне отново поръсете отново, едва-едва с какао, колкото да освежите цялостният й вид и да й придадете завършек.






Това е!
Наглед е обикновена домашна торта и няма претенции за шедьовър, но вкусът и може би има такава скромна заявка!  :-)


Който не може да трае, да напада веднага!









19 коментара:

  1. Това е още по-вкусно и от тирамису, приказка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ирма,бива ли така самотно да го оставите това торте...тъкмо как хубаво ще е поел крема в тортата,и кафето си направила,аз идвам,пък който иска да ме последва!Прегръдка,мила и да оздравявате,иначе идвам да конфискувам този разкошен десерт!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда прекрасно, Ирма -
    за мен няма обикновени торти - всяка една носи усещане и вкус за празник.
    Харесах предложението без яйца, а бананите и оформлението са чудесен ароматен и красив завършек.
    Поздравления, бързо възстановяване и все пак пролетно настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Ирма, де да бях наблизо!!! Поне да я бяхте излапали сега нямаше да се ядосвам! Да знам, че тази прелест стои някъде.... Обаче пък наистина е прелестна, много ми харесва декорацията, а сладкиши с Маскарпоне обожавам. Дано се оправяте бързо, че и ние тук само се редуваме с разни вируси:):):) Пожелавам ти прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Като заподозрях,че си някак колеблива във връзка със споделянето ,закрещях"ДА!ДА!ДААААААААА":)))
    Тортата е истинско ароматно (обожавам аромата и вкуса на банана)съвършенство!Браво,Ирме!

    ОтговорИзтриване
  6. Ох, Ирма, отдавна съм дала заявка за парченце :)
    Рядко слагам банан в сладкиш, но в този ще го хапна с удоволствие!
    Прегръдка и да смятам, че сте се оправили!
    Хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  7. Mnogo изкусителна и красива торта! Ако още имаш мераци за чистене, ще дам адрес:)Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Ирма, прекрасно тирамису, жалко за инфекцията, пожелавам ви по-бързо да я победите!Днес си мислех за теб, крачейки по цветния пазар, ненаситно понесла куп цветя в мразовитата утрин, а на последната сергия беше пълно с лимонова мащерка. Не я купих, че нямах празна ръка, но скоро и това ще стане и ще спретнем една среща....Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Може да няма претенции за шедьовър, според теб, но си е шедьовър!
    Ирма, разкошна торта!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Къде казваше, че живееш?;) Щото мен от стомашни вируси не ме страх, а и мисля че опасността е преминала и с радост бих похапнала едно парченце от това измишльотено тирамису;)
    Хубава събота и да се почерпите добре ;)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря на всички ви, за добрите пожелания! Казани искрено, винаги се сбъдват! А след толкова много позитивизъм, вече всички сме добре и утре сутрин ще празнуваме победата над гадния вирус с голяма наслада :)
    Радвам се, че ви е харесала тортичката и не забравяйте, че утре ще е още събота и има много от нея! :)
    Марта, в Пазарджик съм, мила, заповядай, но доведи и гъбките да помагат!
    Поздрави сърдечни и топли прегръдки за вас, момичета!

    ОтговорИзтриване
  12. Еее…аз точно такива домашни много ми харесват:)
    Повече от купените:)
    А и щом вече сте и здравички... по хубаво от насладата от парченце домашна тортичка няма Ирме:)
    Хапвайте си спокойно и да знаеш че колкото и да ми се иска да намина…няма как да стане…много си далечко:)Но все някога може да се срещнем …знае ли човек?
    Поздрав с усмивка от мен Ирме:)

    ОтговорИзтриване
  13. Ирма, блестящо предложение! Първо се почерпих във фейсбука, но не мога да пропусна и от тук също си отмъквам парченце :) Разкошно изглежда! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасна торта си врътнала ,Ирме-поздравления!
    Приятни почивни дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  15. Простено да ти е, Ирма и прости, ако с нещо неволно съм те засегнала! Аз пак попадам на тази прелест надявам се, вече да сте я излапали!:)

    ОтговорИзтриване
  16. Имаш прошка, Кате и ти на мен прости!
    Както и предположих не остана и трошичка от тортичката за днес - някой от момчетата е излапал нощес последното парченце, по късни доби ;)
    Приятна и красива празнична вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
  17. Еее, определено съм изпуснала това страхотно предложение! С удоволствие бих се жертвала да ви спася от това тортено изкушение в хладилника! И според мен си шедьовър от всякъде :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. От онзи ден плакна око по тази тортичка, Ирма. Иде ми да награбя монитора :) Страхотна е !

    ОтговорИзтриване
  19. Габи, Насе, благодаря ви, момичета!

    ОтговорИзтриване