13 март 2013 г.

Вкусни пържени банички за всякакъв повод


Искам да ви представя днес моите съвсем нови банички, които се родиха ей така, от нищото. Малко изостанало сирене Моцарела, малко спанак, също артисал в едно пликче в хладилника, половин опаковка рулца от раци, и тя дремеща в забрава, във фризера... Бях се захванала да почистя хладилника и тези неща скоростно трябваше да се оползотворят.  Не ми се искаше да ги запратя в кофата с боклука, както често ми се случва да правя (тайно обаче). И чудейки се в салата ли да ги сглобя, в някой мъфин ли или в супа, решението дойде от само себе си – пред погледа ми стоеше нахално плик с кори за баница, които бях купила предната вечер, когато минавайки покрай тях в магазина, ми се привидяха веднага банички. Хм, банички не сме хапвали от доста време! Купих ги, защото не ми се занимаваше да меся пак – точно преди да изляза бях сготвила, бях направила десерт и извадила хляба от фурната,  казвайки си:  „Стига толкоз за днес!”
И така,  в съзнанието ми веднага се визуализираха, да не кажа и замирисаха даже :-) , сочни банички, с топяща се Моцарела и свежи зелении.
Стават много бързо – навиват се а нула време, а за половината на нулата се изпържват. :)))

Ето ги моите хрупкави, дъхави и сочни хубавелки:



Тези последните да не си помислите, че са само с Моцарела  ;) – нее, останаха ми накрая малко кори, а плънката не ми достигна, та хайде и няколко сладички да има и ги навих с резени банан.


Продукти

1 пакет фини кори за баница (450 гр.)
1 к.ч. зехтин + 50 гр. разтопено масло
1 разбито яйце

мазнина (олио) за пържене – пържи се в голямо количество

Плънка

Малко ми е трудно да определя грамажите, защото правих всичко на око, но ще се опитам да ви ориентирам някак си.

* Първи вариант:
 
  1 ч.ч. наситнена на кубчета Моцарела
  2 шепи нарязан на ситно спанак (измит и почистен)
  1 малък стрък пресен чесън
  сол на вкус

 


* Втори вариант:

 ¾  ч.ч. наситнена на кубчета Моцарела
 8 – 10 пръчици рулца от раци – нарязани на средни кубчета (като картофи за супа)
 1 стрък пресен кромид лук
 1 разбито яйце
 сол на вкус
 по желание: половин люто чушле, наситнено


* Трети вариант:

банан
мед
масло
лимонова кора


Банан – не уточнявам количеството, но ако трябва да съм точна 1 банан разполових на две по дължина, и после пак на две, за да се получат 4 парченца – трябваха ми точно толкова за останалите кори.
Медът разбих на крем с маслото – за 1 банан ползвах 2 пълни с.л. мед и 1 голяма с.л. меко масло. Подправих с прясно настъргана кора от половин лимон.

Приготвяне

Първо си направете плънката – всички или само една от тях.
Разтопете маслото и го съберете в малка купичка със зехтина.
Корите разрежете по ширината им на две части ( така както са си на куп) и съберете на едно.

Взимайте по две ленти и леко напръсквайте с мазнина.
В единият край, откъм тясната страна сложете малко от плънката и завийте на рулца, като намажете краищата им с разбито яйце, за да се залепят.


 

Ако правите сладкият вариант, сложете парченцето банан в края на кората, отгоре разпределете крем от масло и мед, така че банана добре да се покрие и завийте рулце.
Навийте си всички банички, сложете ги за малко в хладилника, докато се загрее олиото и пристъпете към пържене.
Загрейте мазнината (аз я сипах в една малка тенджерка от алпака, за да дигне обем) на среден огън и когато замирише и видите малки балончета да се издигат към повърхността сложете внимателно, за да не се изгорите по няколко банички наведнъж. Пържат се много бързо, като почти сами се завъртат. Пържете до златиста коричка и извадете да се отцедят на кухненска салфетка. Отнема около 2 минути общо за всяко зареждане.

Излязоха ми общо 20 банички – по 8 от солените и 4 с банан.


Сладките, бананови рулца поръсете с пудра захар, след като леко се охладят, но определено леко топли са много вкусни. Не мога да кажа как ще са изстинали, защото пържих първо тях и докато изстинат и се справя с останалите, младежът беше вече опитал едничка и идеше за втора, преди да ги напудря още. Едва измолих да почака за да им направя снимка и после за отрицателно време изчезнаха. :-)


с  Моцарела и спанак


с Моцарела и рулца от раци


Мога само да си представя колко по-вкусни ще са тези, последните, ако вместо рачешките рулца ползвах рачешко месце, но... следващият път!  :-)


















10 коментара:

  1. Леле, Ирма, страхотни са! И какво разнообразие само!!! Много свежи, много пролетни хрупкавелки хубавелки! Страхотни са ти баничките, аз съм правила едни банички пурички с кайма и със сирене, но на фурна, тези много ми допадат, като е има в предвид, че малко ми приличат и на пролетните азиатски рулца. Направо си страхотна, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Ирма, толкова са апетитни :)
    И чудесна идея за разчистване на хладилник!
    Прегръдки, мила и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошни са и сладките, и солените!

    ОтговорИзтриване
  4. Иха, страхотно, същинска фурия си - то бива ли толкова видове за нула време да спретнеш, кое от кое по-примамливо предложение...чак да ме накараш да изпитам срам. Хубава вечер, Ирма и успешен четвъртък!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,
    Дани,
    Траянка,
    Иглика
    ,
    благодаря ви сърдечно!
    Не бяха кой знае колко - само 20 пурички, а разнообразието дойде от малките количества останали продукти в хладилника. Хм, имах и 2-3 завехнали ябълки, но пък за тях кори нямаше вече ;)
    Хубаво утре с много усмивки ви желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Ирма,как не ти стихва това въображение бе момиче.........Тази плънка с банана ме замая:))))))

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотни са, Ирма! Хрупкави, златисти, пълни с вкусна плънка, ще си взема една за закуска. Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
  8. По-апетитно прочистване на хладилника не съм виждала,Ирма!Бих опитала от всички варианти без изключение,особено с любимата моцарела!Пекла съм подобни,но не съм пържила,ще взема да джъзна едни такива и аз!Благодаря за рецептата,прегръдка и хубава вечер,мила!

    ОтговорИзтриване
  9. Уверила съм се че от този почин "разчистване на хладилника" винаги се получават интересни варианта на ястия и десерти! :)
    Ирма, невероятно вкусни банички!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Милена, моля се да не стихва никога, мила, но знае ли човек! До преди няколко дни бях в дупка и не ми се влизаше в кухнята, но слава Богу, бързо се съвзех! :)
    Еви, надявам се да са ти се усладила баничката от който и вид да си предпочела! ;) Представям си само, какви ли биха били вълшебни в твое изпълнение...
    Роси, много си ми мила! :) Аз пък си обещах следващият път да ги приготвя печени - хем по-малко калории, хем - по чисто и мързеливо :)
    Ина, така е! Но понякога се заривам с продукти, не успяваме да изконсумираме всичко и ако бързам, и съм под напрежение, отиват в кофата на мига. Много съм благодарна на такива моменти на спокойствие и "пестеливост"! :)
    Хубав, макар студен и мрачен петък желая на всички ви, момичета! Нека не ни плаши баба Марта и й отвърнем с повече усмивки и настроение! :)

    ОтговорИзтриване