3 февруари 2013 г.

Карамел и шоколад


Хм, май няма рецепта без история при мен!
Мислех този път да мина набързо и направо към приготвянето на днешният сладкиш, но си заслужава да отбележа как се роди идеята за него. А тя е импровизирана от един гаф. 
Да, гаф! Всеки има неуспешни опити в кухнята си, понякога всичко отива в кофата, а понякога се раждат шедьоври. Е, днешното ми упражнение не е точно с уникален резултат, но мога да си призная със задоволство, че имаше успешен завършек. 


В началото исках да направя един редовен сладкиш, с шоколад и да го залея с шоколадов ганаш. За малко да се окаже, че денят ми е бил лош. Не, че не се случи нещо неприятно, но все пак съумях къде с късмет, къде с находчивост да изляза от затруднението. Докато се печеше тестото, взе че спря електричеството. А, такааа! Ами сега? Имаше да се пече поне още 10 минутки и средата му веднага спадна. Докато се завъртях напред-назад и тока дойде и успях да допека блата, но средата си остана потънала. Оставих го да се охлажда и умувах какво да го правя. И решението дойде само. Издълбах с лъжица центъра за да го напълня с крем, а отгоре щях да поръся наронената средичка. За разкош сложих и шепа запечени лешници и бадеми, а накрая го полях с течен карамел.
Резултатът – много сочен, приятно сладък, ароматен и неустоимо вкусен сладкиш! С осезаем вкус на карамел, нежна, кадифена текстура и хрупкави ядки на места. 


Продукти

за блата
1 ч.ч. брашно
½   ч.ч. пудра захар
2 с.л. мед
½ ч.ч. пресно мляко
2 яйца
60 гр. масло
2 с.л. какао
1 бакпулвер
1 ванилова захар

за карамела
80 гр. кристална захар
1 к.ч. глюкоза
80 гр. масло

за крема
1 пликче ванилов крем (ползвах ванилов пудинг на Йоткер)
600 мл. пресно мляко
1/2 от карамела

отделно
шепа запечени цели бадеми или лешници (аз сложих и от двата вида ядки)

Приготвяне

на блата
Включете фурната на 180° да се загрява.
Пресейте в голяма купа заедно всички сухи съставки.
Добавете разтопеното масло, разбитите яйца и млякото. Размесете добре и прехвърлете тестото в намаслена и набрашнена тортена форма с диаметър 20 см. Печете на средно ниво за около 25-30 минути.
Извадете и оставете да се охлади за 10 минути, след което освободете от формата и поставете върху телена скара да изстине напълно.

Междувременно си пригответе крема и карамелената заливка.

на карамела
В тенджера с дебело дъно, сложете захарта и глюкозата, разбъркайте с дървена лъжица и след това поставете тенджерата на среден огън. Гответе като разбърквате от време навреме, докато сместа добие кехлибарен цвят (цветът проверете на бял фон, като вземете една капка карамел и я капнете на бяла чиния). Тогава, настрани от котлона добавете маслото и бъркайте непрекъснато, докато се стопи и се усвои от карамела. Оставете настрана. Не се притеснявайте – няма да се втвърди, а само леко ще стегне, но това не е проблем.

на карамеления крем
Сега сварете ваниловия крем по указаниета на пакетчето, като пропуснете захарта. Ако обичате по-сладки десерти, то тогава добавете 1 с.л. захар в млякото, но не повече!
Когато кремът се сгъсти го отведете настрана. 

Вземете  1-2 с.л. от него и ги добавете в карамела. За да ви е по-лесно да го разбъркате, сложете го на изключеният котлон, на който до преди малко се е варил ваниловия крем. Бъркайте енергично, с тел за разбиване на яйца.

От така разреденият карамел, върнете 1/2 част (или малко повече - въпрос е на вкус) във ваниловия крем и внимателно хомогенизирайте. Получава се страхотен карамелен крем – гъст и дъхав,идеален за пълнежи. 

Останалият карамел заделете - с него ще залеете сладкиша накрая.

сглобяване на сладкиша

Издълбайте средата на блата, така че по края да остане борд с дебелина 1 см., както и горе-долу толкова дебело дъно. Внимавайте да не го пробиете някъде!
Отделете вътрешността, а получената паничка поставете на подходяща чиния за сервиране и сиропирайте леко с някакъв сироп – например ½ ч.ч. захар + ½ ч.ч. вода. Може и да пуснете няколко портокалови корички в него да поврат, за аромат. Аз имах готов портокалов сироп и ползвах него.

Сега сипете 1/3 от крема вътре и го разнесете равномерно в цялата кухина. Отгоре начупете на средни парченца 2/3 от издълбаната вътрешност и посипете ядките. (тях самите ги намокрих леко с вода и ги запекох в микровълновата фурна, на максимална мощност, за 4-5 минути, като от време на време я спирах, за да ги разбърквам)
След ядките напълнете кухината с останалият крем и заравнете повърхността. 
Отгоре наронете на ситно другата 1/3 част от издълбаната вътрешност и леко притиснете с ръка, за да се захване добре навсякъде за крема. 
Сложете в хладилника за около 1 час.
Извадете сладкиша и го полейте с останалата 1/3 част от карамела и отново сложете в хладилника, но вече за 5-6 часа или за 1 нощ.



Това е!









27 коментара:

  1. Така сладко описа всичко, че не е необходимо да пробвам! :) Усетих вкуса само от сладкодумието ти!
    Ирме, разкошен сладкиш! Влюбих се в него щом го видях!
    Прегръдки и си взимам малко!

    ОтговорИзтриване
  2. Ирма, много красива торта! Майстор си, след като така добре оправяш гафове. Това е по-трудно и изисква повече въображение понякога!

    ОтговорИзтриване
  3. Ирма, чудесна идея!
    Карамеленият крем много ми хареса :)
    Понякога след гаф стават чудесни неща!
    Прегръдка, мила и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  4. Ето какъв е бил и твоят гаф, за който спомена при Вили. Направо ви завиждам за гафовете...
    Изглежда просто прекрасно. Поздрави, Ирма!

    ОтговорИзтриване
  5. Ирма ,чудесен сладкиш!
    Много ми хареса особено карамеленото кремче!Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Ирме,прекрасен сладкиш...Обичам я тази работа с пълненето:))Чуден е и толкова карамелен........!

    ОтговорИзтриване
  7. Ирма, чудесен сладкиш! Имам обаче питане, че нещо не схванах. Губи ми се къде се слага 1/3 от крема и 2/3 от карамела. Или след всеки слой крем се слага карамел, ама пак ще ми остане 1/3 и от двете. Абе омотах се нацяло. Ако може да ми кажеш къде остават тези части. Определено много ми допадна сладкиша и ще го спретна когата имам повечко време. Благодаря ти мила за чудесните рецепти с които ни радваш! Хубав ден миличка!

    ОтговорИзтриване
  8. Ина, почерпи се и с повечко, мила! А като ти се услади ще го направиш, няма как! ;)
    Мише, понякога е много важно въображението да не е в отпуск, но за жалост се случва! Този път явно съм била по-спокойна, та се получи сполучлив опит:)
    Дани, така е! А с добавянето на карамел в крема, той се сгъстява повече и повече, и в един момент може и да се декорира добре с него и повърхността на торта. Сполучлив се оказа, наистина.
    Гергана, бладаря ти, мила! С годините се учим да замазваме всякакви гафове, стига само да са толкова сладки! ;)
    Мира, кремчето е наистина много вкусно, но може още да се помисли за подобряването и олекотяването му - например вместо с пудинг на прах, да се сглоби с крем Англез. Или за да е още по-фин - с Филаделфия, или Маскарпоне... :))
    Милена, забелязала съм, че повечето хора обичат по-кремести торти/сладкиши и няма нищо лошо в това - такива десерти са най-неустоимите!
    Пепи, допълних някои неща в рецептата за повече яснота. Но не е нищо сложно:
    Идеята е да имаш карамел, с който да залееш сладкиша - това е половината или 1/3 от целият карамел, защото останалият отива в крема. Количеството на заделеният карамел (за заливката) зависи от това колко сладък ще искаш да ти е крема.
    При пълненето на сладкиша първо слагам най отдолу 1/3 от цялото количество крем, след него надробените късове блат + ядките и заливам с останалият крем. Понеже залците дават по-голям обем, ще ни е нужно и по-голямо количество крем за да залее всичко. Затова отдолу е 1/3, а отгоре 2/3 крем. Карамел има само в състава на крема и отгоре на готовия сладкиш.
    Не забравяй да разредиш първоначално целият карамел с 2 с.л. готов пудинг - това ще държи заделеното количество за заливката, в идеална консистенция!

    Благодаря на всички ви за милите думи, момичета! Сладкиша си струва определено да се опита!
    Хубава неделя ви желая и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Миличка, сега вече разбрах :)Ще се отчета скоро с готов сладкиш :*

    ОтговорИзтриване
  10. Надявам се и да ти се услади, Пепи! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Никога не бих и помислила, че това съвършенство е гаф :) прекрасен сладкиш!
    Прегръдка от мен, Ирма и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. О, благодаря за оценката, Зори! Как само мило ме изчетка! :)
    Прегръдка имаш и от мен, мила! И много усмивки!
    Траянче, благодаря ти, мила! С радост бих те почерпила!
    Поздрави сърдечни! Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  13. Ирма, като видях, че предлагаш сладкиш не издържах и надникнах. А не трябваше. Прекрасен и много изкушаващ! Обичам такива гафове и както се казва в такива случаи "всяко зло за добро"! Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Защо, Снежи? Да не би и ти да си на режим? ;) Аз пък се радвам, че си наминала! Благодаря ти за комплимента! И пак заповядай! :)
    Спорна седмица и усмихнато утро ти желая!

    ОтговорИзтриване
  15. За пореден път се убеждавам, че най-великите рецепти са се родили от гафове! Ирма, удивлявам се на умението ти да излезеш от подобна ситуация, аз не знам дали бих реагирала така, може би всичко би отишло в ... Поздравявам те, наистина се е получил невероятен сладкиш, добре, че тока е спрял! С пожелания за прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Още във фейсбук си го харесах, сега и тук да кажа, страхотен е сладкишът, с този крем...!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Истински разкош си сътворила, Ирма! Класическата комбинация от шоколад и карамел би съблазнила всеки. Поздравления за находчивостта и постигнатия резултат! Спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  18. О, за първи път да има защо да е спрял токът! Как да му се ядосаш, нали? :)
    Сърдечни благодарности на всички ви, момичета! Трогвате ме!
    Прегръдки и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. Много креативно, ефектно, а видно и вкусно решение, Ирма!
    Комплименти -
    чудесно изглежда и въобще не бих помислила за ситуация на "гаф".
    Сърдечни поздрави, хубави и усмихнати зимни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Много си мила, Дианка! Благодаря!
    Гаф щеше да се случи, за малко само, но концентрацията и спокойствието ми в онзи момент са били решаващи! Хареса ни на всички!
    Усмихнати да са и твоите дни, Дианка! И допълвам: успешни и ползотворни!

    ОтговорИзтриване
  21. Това е перфектният гаф;)
    Така се раждат добрите идеи. Много вкусно звучи, Ирма!

    ОтговорИзтриване
  22. Освен,че си действала супер находчиво според обстоятелствата,си сътворила сладкиш,далеч по-прекрасен от планирания,Ирма!Така напълнен с крем и трохичките аплодирам на мига,страхотен е,кремст,сочен....абе точно по мой вкус!
    С пожелание за слънчев и ползотворен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  23. Марта, Роси, благодаря ви!
    Прегръдки за вас и пожелания за прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  24. Никога не съм правила дълбана торта.Но няма да чакам да спре тока, а ще използвам твоята идея.
    Ирма, как да каже човек , че не е съблазнен, като гледката е зашеметяваща.Ще се лее карамел!!!
    Хубав ден със слънце и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  25. Никога не бих се сетила, че това вълшебство е гаф:)
    Карамел и шоколад….чудеса стават с тези продукти само!
    Слънчев поздрав Ирма!

    ОтговорИзтриване
  26. Е тоя гаф много ми хареса :))). По вкусен не може и да бъде :)). Поздравления, тортата изглежда перфектно.

    ОтговорИзтриване