25 август 2012 г.

Пухкави, пържени панделки с маслено тесто

Вече споделих в миналата публикация, че за няколко дни се подвизавахме в планината. Знаете, че ако сте на полеви условия, както ние обичаме много да летуваме,  закуските са ви ограничени до това, което сте си спретнали по-рано и сте помъкнали с вас или такова, което да не може да се развали скоро. Другият вариант е да отседнете някъде по-близо до цивилизацията, за да може някой да прескача по поръчки и прищявки до близък магазин. При нас последният отпада автоматично, защото обичаме да се забутваме в нищото (най-вече аз). На мен обаче никак не ми пречи, докато останалите спят да им направя топла, ароматна  закуска, която само като надушат и се събуждат  :-)  Естествено, трябва да сте го и планирали, и да сте подготвени с някои продукти. Но пък гарантирам, че да си замесиш тесто в планината и да опържиш закуски от него е сто пъти по-вкусно, отколкото у дома. Ех, да посрещам изгрева, с чаша ароматно кафе, на фона на горски звуци и с пухкава, сладка, уханна панделка от пържено тесто е такова блаженство, че ми се иска да се пренеса да живея някъде там, за да се наслаждавам всеки ден на подобни, вкусни и вълшебни моменти. Да, ама сега съм отново тук и изтрезняла, само мога да мечтая всичко да се повтори пак някой ден, ако е рекъл Бог. 

Ако вече има зарибени за подобни кулинарни изживявания, ето рецептата за моите



Пържени панделки


Продукти

½ кг. брашно
1 бакпулвер
½ к.л. сол
½ малко пакетче масло (около 60 гр.), студено
3-4 яйца (според големината им)
1 к.ч. пресно мляко
1-2 с.л. ром (става и с бяло вино)


Приготвяне

Пресейте брашното с бакпулвера и солта. Добавете маслото, накъсано на малки парченца и бързо намачкайте сместа, да се образуват трохи. Чукнете яйцата едно по едно и добавете млякото и рома. Замесете гладко тесто, което завийте в стреч-фолио и приберете в хладилника за около 30-40 минути.
Следва да го разточите на тънка кора, като за макаронени изделия (някъде около 2-3 мм.)  С къдрав нож нарежете на ленти с ширина 4 см., а после скъсете на по-малки (около 10 см. дълги) Усукайте двата края, така че да се получат панделки и за да не се развият при пърженето, фиксирайте центъра с малка виличка. 



Пържете на среден огън в много мазнина до светло златист загар. Надуват се като балони и почти сами се обръщат. Може да се пълнят спокойно с каквато плъка ви допада – сладко, мед, шоколад, крем от сирене с плодове...
Отцедете ги на кухненска хартия и поднесете, обилно поръсени с ванилова пудра захар. 


Да ви е сладко!


10 коментара:

  1. Е, браво! Много си бърза този път с публикациите.
    Чудни са, Ирма, дори вече виждам как ще включа машината за паста в разточването им :)) (това защото преди 2 седмици си изгубих точилката зад шкафа и сега имам само 1 голяма)
    Много апетитни, много слънчеви и сладки изглеждат!

    ОтговорИзтриване
  2. :) Да, Пепи, бърза съм! Нали събрах енергия отгоре! ;)Днес даже поскитах пак, ама си беше голям тормоз-в Харманли ходих и пътувах обратно в най-голямта жега, в 4-5ч. Един душ, пуснах публикацията и сега ревизирам кухнята ;))
    Хахаха, зад шкафа казваш е точилката - да не си гонила мишленце? Ама пък сега с новата машинка, ще станат корите суперр! Тестото е еластично и с точилката е малко зор, та си на кяр :))
    Хубава вечер и утре да се похвалиш с панделките!

    ОтговорИзтриване
  3. Ирма, чудесни са!
    А снимките са толкова апетитни!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Дани! Така е, толкова са вкусни, че не омръзват :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни панделки! Точно навреме ми идват, за закуската :))). Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Е, Диана, сега ако кажеш че си ги и направила, много ще ме зарадваш!
    И дано е хубава неделята, че какви трепети ме тресат... :)
    Хубава да е и твоята! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Ирма,панделките ти са много готини...а в планината вкуса им е още по-хубав.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Така е Живе, планината всичко е по-вкусно! Като се замисля, само сладоледа и някои фини десерти май губят ефекта си там :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Ще гледам само с едното оче,Ирма,защото ха съм отворила и другото и ще се удавя ,така запреглъщах!Разкошни панделки!
    Бих си ги хапнала с голям мерак!
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Аа, връщаш ми за кайсиите, така ли? ;) Ти по-си милостива, с едното око поглеждаш, аз направо ги прескачам след като прочета заглавието :)
    Благодаря Роси! Ама те са толкова вкусни и спорни, че наистина повтенливки, като мен трябва да поглеждат с едно оче ;)
    Прегръдки имаш и ти от мен!

    ОтговорИзтриване