28 август 2012 г.

Вкусно, кулинарно недоразумение


Случвало ли ви се е да попаднете на страхотна снимка на храна, и без да прочетете дори рецептата вече да сте решили, че това непременно ще го приготвите? Е, на мен ми се случи преди два дни. Попаднах на снимката на това ястие в нета, копнах я и реших да я приготвя по-късно. Добре, че поне я надписах с оригиналното име, защото в бързината съм забравила да си запазя адреса на блога. На другият ден я отварям и бързо решавам да си сготвя сниманото, без да чета рецептата. Представяте ли си? (пак не поглеждам името ѝ)  Изглеждаше ми толкова просто и ясно, че я приготвих както на мен ми се струваше, че трябва да е. После снимах, оправях снимките с фотошопа и когато реших да напиша рецептата, се сещам аз, че тя може и да не е такава. :-) А много ми се искаше да пусна линк с оригинала. Ами сега? Отварях и затварях на няколко пъти онази, оригиналната снимка, за да забележа накрая, че си има оригинално име. Много се зарадвах, защото знаете, че по името веднага ще излезе в Google. Така и стана – появи се първа на екрана. И каква беше изненадата ми когато прочетох написаното от Мария, собственичката на блога Chasing some blue sky  – ами, аз почти съм си измислила рецепта по снимка!  :-)   Да, ама каква само!  Отново бих я приготвила и то не веднъж, даже веднага влиза в кулинарните ми запаси,  с утвърдени рецепти. А тази, оригиналната на Мария, остава за изпробване някой друг път, макар че предварително съм убедена в резултата.

Сега, защото много ми се хареса и услади получилото се ястие, ви пускам моя вариант (с мое си име), а вие спокойно можете да пробвате нейният и да споделите резултата.


Паста със запържени свински медальони
и талятели от тиквички и краставица


Продукти
За 3 порции

около 300 гр. паста по ваш избор (аз ползвах последната домашна, която бях правила пролетта)
1 малка тиквичка
1 едра краставичка Корнишон
1 ч.л. сол
прясно смлян черен пипер (аз ползвам лимонов), на вкус
50 мл. зехтин
400 гр. пушен свински врат (паприкован и овалян в подправки) *
2-3 свежи листенца Салвия

Приготвяне

Измийте тиквичката и краставичката. С помощта на белачка ги нарежете на много тънки ленти (талятели). Посолете ги и ги оставете настрана за 5-10 минутки, да омекнат и поемат солата, след което ги сложете на кухненска хартия да се подсушат.

През това време сложете в тенджерка водата с 1 ч.л. сол да кипне и пуснете вътре пастата да се почти свари. Когато е една идея полусварена, я отведете настрана и оставете похлупена да почака малко.

Междувременно загрейте зехтина на среден огън в дълбок тиган (например уок) и запържете за кратко зеленчуковите ленти.
Когато леко омекнат и едва позлатят ъгълчетата си, ги извадете.  Отцедете бързо пастата и я съберете със запържените тиквички и разбъркайте. Похлупете, за да не изстива.

В тигана, в същата мазнина сложете да се запържат от двете страни до златист загар парчетата свински врат, предварително нарязани на медальони с дебелина 1 пръст.

Разпределете пастата с тиквички в затоплени, порционни чинии. Отгоре сложете по две парчета месо,  наръсете с черен пипер и полейте с мазнината от тигана, в която накрая сте наситнили листата Салвия.

Поднесете ястието с добре охладено бяло вино.





* Пушеният врат, който ползвах е на марката ”Ивет” (пушен и жарен) – има го в  Кауфланд. Винаги го пека на грил-тигана или на скара. Сега за първи път го пържих и се оказа сполучливо решение за тази рецепта. Иначе в оригинал, Мария ползва пилешки гърди, също много добро като комбинация, но аз нямах в момента от тях.






11 коментара:

  1. Ирма, чудесно ястие се е получило "по картинка" :)
    И без съмнение, вкусно!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Ирма,как хубаво си го сервирала,и с винцето в чашката...бе кой ще ти отваря оригинала :) !Аз лично го правя много рядко,за мен е важно тук и сега какво е представено,а не откъде идва,така че слагай още едно столче,аз вече съм на път към вас! :)
    С чуждоезичните рецепти почти винаги импровизирам по снимката,защото гугъл превежда и без това ужасно.
    Ти си се справила отлично,много ми харесва паста с тиквички,любима ни е,че даже и с месце-пак!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Дани! Много ни се услади и скоро ще има бис, надявам се вече по оригинала :)
    Хубава да е нощта ти, а утрото усмихнато!

    ОтговорИзтриване
  4. ех, Ирма, ако знаеш само колко често ми се случва да не кажа непрекъснато;)
    Прекрасно ти се е получило и аз ще го пробвам, само дето фотошопа не ми е приятел, ма все ще се справим със снимките;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Заповядай, Роси! Ама сама ли, само едно столче ли да приготвям? Хаха, ти само ми ела, че да видиш как и баница ще има :))
    Обаче, да знаеш само като сервирах първата порция и грабнах апарата да снимам, обръщайки се виждам един огладнял да вдишва парата с чашката в другата ръка. Трябваше друга да наливам за да снимам, и то на бегом дето се казва :)
    Вече ти пожелах хубава нощ, сега освен и много романтична да е! ;) Целувки!

    ОтговорИзтриване
  6. Марта, и на мене не ми е голям приятел фотошопа, ама колкото мога поуправям това онова, че понякога светлината е или много или слаба или не идва откъдето трябва... Абе, на крив... :)
    Ще се радвам да споделиш когато сготвиш! Благодаря ти!
    Хубава вечер и на тебе, мила!

    ОтговорИзтриване
  7. Не зная каква е снимката на оригиналната рецепта, но тази ме грабна веднага! И естествено ме провокира да я изпълня :)
    Приятна сряда!

    ОтговорИзтриване
  8. tillia, благодаря ти! Ама пък погледни оригинала, колко му е да ти допдне повече, поне е по-диетичен - със пилешко е. Аз също предпочитам по-лекои меса, но нямах в момента.
    Лек и спорен ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Ирма, прекрасно е. не ми трябва друга рецепта.

    ОтговорИзтриване
  10. Ирма, обожавам паста с тиквички, а с такъв медальон вече сигурно става супер! Поздрави и лека вечер!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  11. Илиана, Мария, наистина е много вкусно паста с тиквички, а месцето само обогатява вкуса.
    Поздрави и на вас, момичета!

    ОтговорИзтриване