Минаха Великденските празници и в почти всеки дом има
останал някой и друг козунак, след
като сме омесили или купили повече, отколкото можем да хапнем. Плюс това има
вероятност и някой близък да ни е подарил още един-два, което увеличава
количествата дотолкова, че да се чудим вече какво да ги правим. Стоят си и
съхнат малко по малко, а изсъхнат ли напълно освен да ги превърнем в сладка
галета или да нахраним с тях кокошките, какво друго можем да ги правим? Затова
е добре да ги спасим малко по-навреме. У дома вече всеки се мръщи само като чуе
думата козунак, сладко не ни се яде, но това, в което ги преобразих ни
възхити с простотата си и завладя с вкус, аромат и визия. Сервирах за закуска,
но без съмнение можем да се насладим с тази вкусотия по всяко време.
Рецептата е проста, а продуктите, с които да нахраните 4 човека са следните:
Рецептата е проста, а продуктите, с които да нахраните 4 човека са следните:
1 козунак
60 – 80 гр. меко масло
250 гр, Маскарпоне
2-3 равни с.л. пудра захар
1 ванилена захар
250 гр. ягоди
свежа мента
пчелен мед
Приготвяне
Нарязваме козунака на средно дебели филии. Добре е
формата му да е малко по-правилна за по-удобно сервиране.
Намазваме всяка филия с масло от двете ѝ страни и ги
изпържваме в сух и нагорещен на среден огън тиган с не залепващо покритие.
Маскарпонето разбиваме за кратко с пудрата захар и
ванилията, колкото да се смесят добре компонентите.
На масата всеки си намазва обилно хрупкава филийка
козунак с крем Маскарпоне, гарнира с разполовени ягодки и листенца мента. За
финал поръсваме с течен мед или поръсваме с пудра захар.
Сервираме с любимата си
топла напитка и се наслаждаваме на споделената вълшебна закуска.
Опитайте!
Преди Великден се изкушавах от всички прелестни козунаци, които заваляха в интернет пространството. След празниците обаче съм още по-изкушена:). Това е поредната рецепта, която допринася за това. За следващият Великден може би ще напълня няколко торби с козунаци:). Вълшебни снимки, Ирме!
ОтговорИзтриване