Наскоро получих
запитване от Spicentice с предложение да опитам
продуктите им като сготвя ястие, овкусено с техните подправки. Разглеждайки
виртуалният им магазин бях привлечена от няколко, в чийто състав влизаха
съставки, които не бях опитвала до сега и до които нямам достъп. И понеже у нас
си падаме по пикантна храна, веднага ме привлякоха тези, с подчертано лютив
вкус. Една от тях е Chipotle Rub - наименование
на пушеното халапеньо – люти чушлета, които се използват във всякакви ястия,
черпещи вдъхновение от Мексико и отглеждани главно в щата с очарователното име
Чихуахуа. Тяхната лютивина и отличителен аромат придават непогрешим мексикански
нюанс на маринованите меса или риби. Нямах
търпение да чакам, че да подправя ястие с нея и както би направил всеки уважаващ себе
си кулинар, след като зарових за няколко мига нос в нея, поднесох малко и на
езика си. Противно на очакваното подпушване от лютивина, усещането бе за нежен
и приятно пиперлив вкус, комбиниран и добре балансиран с останалите ароматни подправки в състава си и напомнящ в голяма степен нашата домашно приготвена, люта, шарена сол. Все пак имаше нещо различно тук, нещо което обаче не открих в списъка сред съставките.
Избрах да приготвя с нея месо съвсем по
мексикански - мариновано , пикантно и внимателно изпечено на ниски
градуси. Добре би било да е телешко, но след като не намерих в момента такова с
удовлетворяващо ме качество, избрах да ползвам свинско бон филе. Сервирах в
компания на нежно картофено пюре със селъри, чътни от смокини и свежа зелена
салата.
Продукти
/за 3 порции/
за месото
3 бр. свинско бон филе (всяко по около
400 гр.)
едра морска сол
прясно смлян черен пипер
1 с.л. течен пчелен мед
3 с.л. зехтин Extra Virgin
3 пълни ч.л. смес Chipotle Rub на Spicentice
2 с.л. олио
за картофеното пюре
5-6 едри картофа
1 ч.л. сол
60 гр. масло
1 голяма с.л. квасена сметана
1 малък стрък пресен чесън, наситнен
малко парче от стрък селъри (около 10 см.), наситнено
3-4 клончета пресен копър (или магданоз), наситнен
за чътнито от смокини
10 пресни смокини (100 гр. сладко от смокини)
6 с.л. кафява захар
3 с.л. бренди
10 пресни смокини (100 гр. сладко от смокини)
6 с.л. кафява захар
3 с.л. бренди
2 с.л. редукция от малинов оцет
1 к.л. прясно смлян черен пипер
1 стрита суха люта чушка
Приготвяне
Почистваме филетата от евентуални неравности, подсушаваме
ги много добре, поръсваме с мляна морска сол и черен пипер на вкус, натриваме с
марината, приготвена от меда, зехтина и чипотлето, затваряме в плик и прибираме в хладилника за минимум 6 часа.
След това запържваме филетата бързо от всички страни за по минутка в нагорещен тиган с 2 с.л. олио, с цел да запечатим соковете в тях. Оставяме ги за 5 минутки настрана, а после ги поръсваме със суха смес от Chipotle Rub и поставяме в предварително загрята на 160° фурна за 30-35 минути.
След като ги извадим, оставяме да се отпуснат за десетина минутки, преди да ги нарежем и поднесем.
След това запържваме филетата бързо от всички страни за по минутка в нагорещен тиган с 2 с.л. олио, с цел да запечатим соковете в тях. Оставяме ги за 5 минутки настрана, а после ги поръсваме със суха смес от Chipotle Rub и поставяме в предварително загрята на 160° фурна за 30-35 минути.
След като ги извадим, оставяме да се отпуснат за десетина минутки, преди да ги нарежем и поднесем.
За картофеното пюре сваряваме предварително обелените
картофи в малко подсолена вода на тих огън. След това ги намачкваме като за целта
ползваме ½ ч.ч. от водата, в която са се варили, добавяме маслото, а когато
сместа стане гладка подправяме с квасената сметана и наситнените зелении.
За чътнито
Ако ползваме пресни смокини ги почистваме и разполовяваме. Поставяме ги в касеролка, поръсваме с 6 с.л. кафява захар и 2-3 с.л. вода. Загряваме всичко на среден огън, а когато сместа заври го намаляваме до слаб. Бъркаме от време на време и така варим до сгъстяване. Отвеждаме настрана, наливаме 3 с.л. бренди и връщаме на котлона за 1-2 минутки, да се изпари алкохола.
Ако ползваме пресни смокини ги почистваме и разполовяваме. Поставяме ги в касеролка, поръсваме с 6 с.л. кафява захар и 2-3 с.л. вода. Загряваме всичко на среден огън, а когато сместа заври го намаляваме до слаб. Бъркаме от време на време и така варим до сгъстяване. Отвеждаме настрана, наливаме 3 с.л. бренди и връщаме на котлона за 1-2 минутки, да се изпари алкохола.
Ако ползваме смокиново сладко, само го загряваме и
добавяме брендито.
След като се изпари алкохола, дръпваме настрана и оставяме
да е охлади, после подправяме на вкус с прясно смлян черен пипер, редуцираният
малинов оцет и стритото сухо чили.
Можем да си го приготвим предварително и да ползваме за други меса – панирано или печено пилешко, гъше и свинско.
Можем да си го приготвим предварително и да ползваме за други меса – панирано или печено пилешко, гъше и свинско.
Тези кадри са неустоимоизкусителносъблазняващоапетитни! Страхотна рецепта, поздравявам те, Ирма!
ОтговорИзтриванеИ как съм изтървала това невероятно изкушение?
ОтговорИзтриванеПрекрасно е, Ирме, особено с чътнито!