Новият исторически сладкиш от моята кухня. Рецепта
създадена като на магия, заради не работещите ми рецептори за вкус и обоняние,
които в процеса на работа взеха да се събуждат сякаш и помогнаха до известна
степен. Сега, ако си зададете въпроса как ще ви убедя във вкусовите му
качества, след като в описания случай едва ли някой би ми имал доверие, ще ви
призная, че трохичка не остана. Сладкишът изчезна само за час – половината на
закуска с кафето, другата половина след обяд и до там му беше.
Получих само една забележка: следващият път да направя
повече крем и да го сервирам в голяма купа на масата, че да си допълвали с
лъжичка. J Изобщо
не ме изненадаха с предложението си - все пак той е приготвен от едни 400 гр.
дулсе де лече в съчетание с нежна сметана. Получава се гладък, лъскав и ефирен.
А на вкус само си представете!
Тестото е маслено, с добавен разтопен шоколад и крема сирене. Когато го
прехвърлях в тавичката изпитах силно желание да си напълня една чашка и да си
хапвам като крем, но ме спряха суровите яйца в него. Текстурата преди печене
наподобява нежен мус, а готовият сладкиш е лек, въздушен и все пак сочен.
За ароматите оставям на вас да прецените. J
Продукти
/за форма с размери 25 х 25 см.)
200 гр. меко масло
200 гр. пудра захар
1 ванилова захар
125 гр. крема сирене
100 гр. тъмен шоколад (или кувертюр с над 50% какаова
маса)
5 яйца
5 яйца
½ к.ч. тъмен ром
100 гр. брашно
1 бакпулвер
щ. сол
смес от 2 с.л. какао +3 с.л. Nesquick *
-------------
* Имах готова сместа от какао и Nesquick и реших да я вложа в тестото, за да свърши, но може да се замести със само 4 с.л. какао.
* Имах готова сместа от какао и Nesquick и реших да я вложа в тестото, за да свърши, но може да се замести със само 4 с.л. какао.
за шифонената заливка
1 консерва от 400 гр. Дулсе де Лече
200 мл. млечна сметана (с минимум 36% масленост)
Приготвяне
В дълбока купа разбиваме с помощта на миксер мекото масло
със захарта и ванилията докато се разтопи и последното кристалче захар.
Добавяме последователно кремата сирене и разтопеният шоколад, продължавайки да
разбиваме. След като се поемат, без да спираме миксера, добавяме и едно по едно
целите яйца, а след това и рома.
В купа пресяваме брашното заедно със бакпулвера, солта и
какаовата смес.
Миксирайки, насипваме сухата смес на няколко порции,
докато напълно се поеме от тестото.
Както ви казах вече, накрая получаваме нежен, шоколадов
мус.
Прехвърляме го в намазана с масло и поръсена с брашно
тавичка, заравняваме и печем в предварително загрята до 180° за около 40 минути. Тест „суха клечка“ е
задължителен. Не препичайте!
Изпеченият сладкиш изваждаме от фурната и оставяме във
формата за 5-10 минути да се охлади леко, след което го освобождаваме от нея и
поставяме на скара до пълното му изстиване.
През това време си разбиваме с миксера сметаната (студена
сметана в студена купа). В отделна купичка разбиваме за кратко и Дулсе де
лечето, за да се смеси след това по-лесно със сметаната – добавяме го към нея
лъжица по лъжица, разбърквайки с дървена лъжица или шпатула. Прибираме в
хладилник на студено.
Когато сладкишът се охлади напълно, го поставяме върху
поднос и покриваме с шифонената заливка с Дулсе де лече.
Това е! Лесен и вкусен сладкиш като за шампиони. J
Светли и щастливи великденски празници пожелавам на всички от сърце!
Вълшебен е, Ирме!
ОтговорИзтриванеЩе ме накараш да го направя за Великден, защото
ще стане бързо :)
Като се знае, че програмата за готвене ще е
претоварена, това ще е като черешката на тортата!
Благодаря ти, Дани! И за доверието благодаря! :)
ИзтриванеНадявам се да ви хареса и да ви е сладко, ако го направиш! Всъщност, по една черешка отгоре идеално ще му пасне, но... чак другия месец. ;)
Прегръдка за теб!
Христос Воскресе, Ирме!
ОтговорИзтриванеБъдете здрави!
Чудесен сладкиш!
Воистина Воскресе, Весе!
ИзтриванеСветлина и щастие да царуват в дома и душите ви!
Прегръдка!
Преди време си бях приготвила Дулсе де Лече за една торта. Търсих рецепта за с остатъка от крема и попаднах на тази. Получи се страхотен сладкиш. Много се хареса на всички и добави пролетно настроение :)
ОтговорИзтриване