8 март 2019 г.

Колекция трюфели

 /Truffle Collection/



Позакъсняла публикация и все пак навреме за тазгодишния осмомартенски празник. Миналата година си поиграх доста и приготвих доволно количество трюфели за този ден, много от тях подарих, една малка част похапнахме у дома. През годината правих още няколко пъти, но все в малки дози, които изобщо не се вредиха за фотосесия, че да публикувам рецептите им. Днес намерих малко време и се реших да ви ги споделя.
В бонбониерата има по три вида с кафяв шоколад и по три с бял.
Нямам отделни снимки на всеки вид, но ще ви напиша рецептите за всички по-долу, по ред.

1.Трюфели с домашна веган Нутела и черен шоколад
(поръсените с какао)

Продукти
(за 12-15 бр.)

200 гр. тъмен шоколад (75 % съдържание на какао)
½ ч.ч. (100 мл.) млечна сметана (с минимум 30 % масленост)
1/3 ч.ч. домашна веган Нутела


отделно за поръсване

1 купа качествено какао (около 120 гр.)

Приготвяне
Рендосваме тъмния шоколад и го заливаме с гореща (до точката на кипене) сметана. Оставяме за 2-3 минути така и тогава разбъркваме, докато шоколадът се разтопи. Добавяме Нутелата и изглаждаме сместа. Охлаждаме до толкова, че да може да се оформят топчета, които да държат форма. За по-бързо може да поставим във фризер като честичко наблюдаваме и разбъркваме. След това (много е удобно с ръкавици за еднократна употреба) оформяме трюфелите и веднага пускаме в купата с какаото да се напудрят добре отвсякъде.
Подреждаме в хартиени капсули и съхраняваме в добре затворена кутия, на сухо и студено.

По същата рецепта приготвих и

2. трюфели с тъмна глазура

– просто заместих напудрянето с какао с потапяне в глазура от разтопен тъмен шоколад и след засъхването му, напръсках леко с разтопен млечен шоколад (около 50 гр.).
Отново получих около 15 броя.

3.Трюфели с черен шоколад, фъстъчено масло и ядки

Продукти
(за 12-15 бр.)

200 гр. тъмен шоколад (75% съдържание на какао)
½ ч.ч. (100 мл.) млечна сметана (с минимум 30 % масленост)
2 с.л. фъстъчено масло (подсладено)

отделно:
300 гр. запечени и смлени на едро ядки (орехи, лешници, бадеми, шам фъстък) На снимката горе съм ползвала орехи.

Общо за глазурата на трюфелите от рецепта 2 и 3:
300 гр. тъмен шоколад
2 с.л. олио

Приготвяне
Отново рендосваме шоколада, предвиден за трюфелите. Заливаме го с гореща (до точката на кипене) сметана, изчакваме 2-3 минути и разбъркваме, докато се разтопи. Добавяме фъстъченото масло, изглаждаме сместа и я поставяме на студено като наблюдаваме често и разбъркваме.
Когато е стегнала добре, така че лесно да оформяме бонбони с устойчива форма, се заемаме с тази приятна работа. Както казах по-горе, с гумени/найлонови ръкавици за еднократна употреба е по-лесно.
Охлаждаме ги, след което пристъпваме към глазирането им като за целта си
разтопяваме шоколада на водна баня (или в микровълнова фурна) и му наливаме малко олио за блясък.
В купа поставяме предварително запечените и смлени ядки.
Оформените трюфели потапяме в разтопения тъмен шоколад, след което ги оваляме със смлените ядки. Поставяме в книжни капсули и съхраняваме в добре затворена кутия, на сухо и студено.

4.Розови трюфели с бял шоколад

Продукти
(за 12-15 бр.)

200 гр. бял шоколад
100 мл. млечна сметана (с минимум 30$ масленост)
30 гр. меко масло
1 ч.л. желатин на прах
3 с.л. стрити сушени розови листа
1 капка розово масло – по желание, но внимавайте, защото ароматът на маслото е много силен

глазура за потапяне
300 гр. бял шоколад

Приготвяне
Настъргайте шоколада и го залейте с горещата (до точката на кипене) сметана.
Оставете за 1-2 минути да се разтопи, разбъркайте и добавете мекото масло, желатина на прах, стритите розови листенца и по желание капката розово масло. Хомогенизирайте сместа и я поставете на студено като на няколко пъти разбърквайте. Когато е стегнала добре, оформете трюфелите и отново поставете в хладилник, на студено. Тази смес е малко по-капризна, затова я дръжте на студено до момента, в който ще глазирате бонбоните.
За целта разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова фурна, всяко бонбонче за по-лесно набодете с клечка за зъби и бързо потопете с леко и фино завъртане в бялата глазура.
Поставете ги да съхнат върху хартия за печене или в най-добрия случай забодете клечките в дебел дунапрен или стиропор, така че бонбона да стърчи нагоре като близалка – така ще засъхне добре, без следи от какъвто и да е допир. Бялата глазура засъхва по-бавно, така че поставете бонбоните в хладилник (най-добре за една нощ), а после напръскайте с разтопен бял, тъмен или млечен шоколад (около 50 гр.).
Съхранявайте в добре затворена кутия, на сухо и студено.

5.Трюфели с бял шоколад и сушени боровинки
(напудрените със захар)

Продукти
(за 12-15 бр.)

250 гр. бял шоколад
50 гр. меко  масло
3 с.л. млечна сметана
30-40 гр. смлени на прах сушени и замразени червени боровинки


отделно
½ ч.ч. пудра захар

Приготвяне
В касеролка налейте сметаната, загрейте я, добавете при нея маслото и разбъркайте, за да се разтопи. Добавете боровинките на прах и отново разбъркайте.
Разтопете белия шоколад на водна баня или в микровълнова фурна и оставете да се охлади до температурата на тялото.
Ако междувременно боровинковата смес е поизстинала, загрейте я леко. Двете смеси трябва да са с еднаква температура, за да се смесят добре.Това е много важно!
След смесването на шоколада с боровинковото масло, разбъркайде старателно до изглаждане на сместа и поставете в хладилник да се охлажда.
По-нататък действаме както при предишните трюфели – оформяме, охлаждаме и овалваме в пудра захар.
Поставяме в хартиени капсули и съхраняваме в добре затворена кутия, на сухо и студено.

6.Кокосови трюфели с бял шоколад 

Продукти
 
(за 12-15 бр.)


200 мл. кондензирано подсладено мляко
50 гр. масло
120 гр. кокосови стърготини

отделно
1 купа кокосови стърготини за овалване

Приготвяне
В касерола смесваме кондензираното мляко + маслото и ги загряваме на слаб огън за около 18-20 минути. Получава се един вид „дулсе де лече“.
Към гстия крем добавяме кокосовите стърготини, разбъркваме, охлаждаме и оформяме трюфелите, които се овалват допълнително в още кокос. (Ако решите може да ги потопите и в шоколадова глазура – бяла или кафява). Вкусът им е като на Баунти.
Готовите трюфели отново поставяме в хартиени капсули и съхраняваме в добре затворена кутия, на сухо и студено.


Да ви кажа ли кои са ми фаворит?
Всички са разкошни, с много различен вкус и усещане, макар четейки рецептите им да изглежда, че са почти еднакви. Истината е друга – малко нещо да добавиш в основата от шоколад и сметана и веднага се изстрелваш на друга планета. Примерно така:

Земя - Трюфели с домашна веган Нутела, черен шоколад и тъмна глазура
Марс - Трюфели с домашна веган Нутела, черен шоколад и какао
Юпитер - Трюфели с черен шоколад, фъстъчено масло и ядки
Венера - Розови трюфели с бял шоколад
Меркурий - Трюфели с бял шоколад и сушени боровинки
Плутон - Кокосови трюфели с бял шоколад

Ако можеше да пътувам толкова лесно в междузвездното пространство посредством един трюфел, може би нямаше да се спирам и като че ли по-често бих наминавала към Марс. ;) 




Честит празник, мили дами!
Бъдете красиви, вдъхновени, обичани и много щастливи!
 





 


4 коментара:

  1. Прекрасни са всички, Ирме!
    Радвам се, че ги споделяш на едно място :*

    ОтговорИзтриване
  2. Не знам къде ме прати, на Марси ли на Луната ли, но определено не съм на Земята, убийствени трюфели просто!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лапваш един и левитираш поне пет минути. :))))
      Благодаря, Весе!

      Изтриване