15 декември 2015 г.

Ангелска чийз торта /Angel cheesecake/


Една от многото торти, които направих тази есен и която също, както трюфелите от предната публикация споделих с читателите на SO into FOOD в стартовото му издание. Макар с коледна визия, тортичката бе за именния ден на сина ми, а името ѝ и ангелските крилца, с които я декорирах са намек за него и тематично послание-благопожелание, каквото има изписано на гръбчетата на всяко едно крилце – здраве, сила, смелост, късмет, воля, успехи, благополучие, верни приятели, истинска любов и щастие.
Една идея много подходяща за украса на празничните, коледни или новогодишни десерти.


Продукти
за форма с 24 см.

за основата
300 гр. маслени бисквити, смлени
2 с.л. кристална захар
100 гр. разтопено масло

за чийзкрема
300 гр. крема сирене
1 ч.ч. кристална захар
4 яйца
300 гр. квасена сметана
100 мл. млечна сметана (36% масленост)
семенцата на 2 шушулки бурбонска ванилия

за шоколадовия мус
250 гр. бял шоколад, рендосан
500 мл. млечна сметана (36% масленост)
250 гр. крема сирене
2 с.л. кристална захар
семенцата на 1 шушулка бурбонска ванилия

за сметановия топинг
250 мл. млечна сметана (36% масленост)
2 с.л. кристална захар
семенцата на 1 шушулка бурбонска ванилия

за декорация
1 ч.ч. кокосови стърготини
шоколадови ангелски криле




Приготвяне

на основата
Загряваме фурната на 180°.

Обвиваме добре с алуминиево фолио тортена форма с падащи стени и диаметър 24 см., а дъното ѝ застиламе с хартия за печене.
В купа изсипваме млените бисквити и захарта и добре ги размесваме. Към тях добавяме разтопеното масло и намачкваме с вилица, докато равномерно се навлажни цялата смес.
Изсипваме я във формата, разпределяме я по цялата ѝ повърхност и добре притискаме, за да излезе въздухът от нея.
Печем за 10 минути, след което изваждаме и оставяме настрана да се охлади.

на чийзкрема
Намаляваме фурната на 160°.

В дълбока купа разбиваме крема сиренето, заедно със захарта и ваниловите семенца до гладък крем.
Добавяме едно по едно яйцата, след тях квасената сметана и разбъркваме, за да се смеси всичко добре. Наливаме млечната сметана и хомогенизираме крема.
Изливаме го върху изпечената основа, тръсвамв формата няколко пъти в плота, за да извадим евентуални въздушни мехурчета и поставяме във фурната.
Печем за около час – час и 15 минути, докато чийзкремът се стегне добре, а при лек натиск в центъра да се усеща еластичен и леко да пружинира.
Изключваме фурната и оставяме формата в нея за още 10 минути, след което я изваждаме и оставяме да се охлади за половин час. Охладен вече, покриваме чийзкейка със стреч фолио и го прибираме в хладилника за поне 6 часа (или една нощ), да се стегне и охлади. 

на муса
Разтопяваме шоколада в микровълнова фурна или на водна баня и го оставяме настрана да се охлади леко.
В отделна купа разбиваме сметаната до меки връхчета и без да спираме разбиването добавяме захарта и бием още малко, докато се стегне добре и заблести.
В друга, по-голяма купа разбиваме кремата сирене и ваниловоте семенца до гладкост. Към тях наливаме разтопения шоколад и добре размесваме.
Добавяме половината бита сметана и хомогенизираме сместа, след което с помощта на шпатула събираме с останалата сметана.
Заливаме с този крем охладения чийзкейк и старателно заравняваме повърхността му.
Покриваме със стреч фолио и прибираме в хладилник за 2 часа.

на топинга
В купа разбиваме сметаната и ваниловите семенца до меки връхчета.
Подслаждаме със захарта и доразбиваме до пълно сгъстяване.

Отделяме с нож тортата от стените на формата и я прехвърляме върху поднос. Намазваме я със сметановия топинг само отгоре и заравняваме с нож цялата ѝ повърхност.
Прибираме за още 2 часа в хладилник, след което я поръсваме цялата с кокосови стърготини.
Гарнираме с лимоновите трюфели и няколко шоколадови крилца.





15 коментара:

  1. Нежност, красота и изящество!
    Поздравления и респект, Ирме! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна е, Ирме!
    Изключително присъствие в новото начинание!
    Като перла в короната!
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Дани! Беше много вкусна торта. :)
      Прегръдки имаш и ти от мен!

      Изтриване
  3. Разкошна, нежна, снежна! Независимо от повода,ще украси всяка маса и ще задоволи всеки вкус!
    Спокойна вечер, Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Ина! Ще съм щастлива да украси и нечия друга маса!
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Майстор си голям :)
    Много ми харесва :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много мило, Зори! :)
      Сърдечно ти благодаря!
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Прекрасна е, толкова изискана и същевременно нежна, абсолютно в синхрон с името. Да е жив и здрав синът ти и всички пожелания да се сбъднат! Поздравления за участието, скъпа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бонбон!
      Много се радвам, че ти харесва! Името ѝ бе предопределено, постарах се само да съчетая вкусът и визията ѝ със семейния празник и темата на първия брой на списанието.
      Прегръдки и много усмивки!

      Изтриване
  6. Красиво, вкусно и естетично! Майсторка си, Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за комплимента, Бети! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Какво чийз-великолепие си сътворила,Ирма,разкош без измерение!Честит да е именника и все с добро споменаван!Щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Роси! :)
      Весели и щастливи да са празниците за теб и близките ти!

      Изтриване
  8. Ирме, поредния ти изящен десерт, издаващ фината ти натура!

    ОтговорИзтриване