4 април 2014 г.

Ориз с пилешки дробчета, тъмни стафиди и кедрови ядки


За редовните посетители днешното заглавие може да се стори познато. Да, много обичаме у дома ориз и често го консумираме. Има го застъпен в блога като основно ястие, като гарнитура, като десерт дори. Показвала съм ориз с пилешки воденички, ориз със свинско по китайски, ризото с гъби, сладко суши, в разни супи и гарнитури. Ризотото обаче е един от най-предпочитаните му от нас варианти - сочно, със зеленчуци или с месце няма значение, винаги е добре прието. A сега на вниманието ви представям и един пилаф. С пилешки дробчета. Казвам пилаф не случайно – рецептата е турска,  много популярна. Характерно за нея е добавянето на сладки стафиди и ядки – за предпочитане кедрови или белен фъстък. С фъстък на мен повече ми хареса, на момчетата пък с кедровите ядки. Подправя се с джоджен и розмарин – две силно миризливи треви, чиито аромати някак се допълват, противно на съмнението ми, че ще се бият за доминация. За капак накрая не се сдържах и поръсих с малко свежа мащерка – не мога без нея и когато я имам, не пропускам да я набутвам кажи-речи във всичко. Казвала съм не веднъж, че тя е царицата на подправките в моята кухня. :)

А пилафа ето как да си приготвите, в случай, че ви допада идеята:


Продукти
/за 4 порции/

½ ч.ч. олио /или зехтин/
1 глава лук
30 гр. кедрови ядки /или печени, белени фъстъци/
500 гр. пилешки дробчета
2 ч.ч. ориз
3 ч.ч. гореща вода
1 дафинов лист
1 малко клонче розмарин
1 ч.л. сол
черен пипер на вкус
2 равни с.л.  стафиди (тъмните са за предпочитане)
няколко клончета магданоз
2 клончета пресен джоджен (само листата)
1 с.л. масло (по желание)

Приготвяне

Почистете ориза, измийте го и го оставете за 1 час да кисне в топла вода, след което го прецедете много добре и оставете настрана.
В дълбок тиган с не залепващо покритие сипете мазнината и загрейте на среден огън. Добавете почистеният и наситнен лук. Пържете докато леко пожълее и добавете кедровите или фъстъчени ядки. Продължете да запържвате за още около минутка, докато ядките се избистрят.
Идва ред да се добавят почистените и надробени на кубчета пилешки дробчета. Продължете да пържите докато ръбчетата им се позлатят и хванат коричка. Добавете ориза в тигана, дафиновият лист, клончето розмарин, стафидите, поръсете със сол и черен пипер, налейте водата и разбъркайте. Намалете огъня до слаб и похлупете с капак. Гответе до полуготовност.
Малко преди оризът да поеме всичката течност извадете дафиновия лист и розмарина. Опитайте ориза и ако е нужно добавете още малко вода. Разбъркайте и изчакайте ястието да се посгъсти. Тогава (трябва да е все още е сочно) изключете котлона и отведете тигана настрана. Поръсете с наситнен магданоз и джоджен, разбъркайте, похлупете отново и го оставете така за 30 минути на топло (на печката или във фурната).

От мен и една екстра - почти винаги преди да го захлупя да почива, добавям супена лъжица масло, което допълнително обогатява вкуса, а го и прави някак по-нежен.

Преди сервиране поръсвам порциите леко със сушен и стрит розмарин и няколко листенца мащерка. По желание и с много мъничко прясно смлян черен пипер.


Зелената салата е задължителна, както и чаша хубаво бяло вино. :) Наздраве!



А с последната снимка ви пожелавам красиви, слънчеви и изпълнени с добро настроение почивни дни! Плюс това тя е и една малка подсказка за това какво съм ви приготвила за следващия път ;) 


До скоро!




18 коментара:

  1. Ирма, голям разкош тук! Пролетен разкош.....
    Все така да ти е готино на трапезата и около нея....
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много мило! :) Благодаря ти, Мария и за комплимента, и хубавото пожелание!
      Целувки!

      Изтриване
  2. Екзотично, красиво снимано и много вкусно Ирме, страхотна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Ани! Усмихваш ме :)
      Хубава вечер ти желая!

      Изтриване
  3. Ирма, обожавам ризото :)
    Напоследък си намирам италиански ориз специално за ризото!
    И твоят пилаф ми харесва, особено с добавянето на ядките и....
    маслото!
    Първата снимка е прекрасна!
    Прегръдка от мен и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, Дани от един отбор сме значи... ;)
      Благодаря ти!
      Хубава неделя от мен! Прегръщам те, мила!

      Изтриване
  4. Ирме, разговаряш с един абсолютен оризар! Мога да ям ориз всеки ден от седмицата и така цяла година! :) Докато на мама й червясва, защото не се сеща да го ползва и веднъж годишно, моят непрекъснато свършва...
    Както и да съм си го поднасяла, така не съм! Сигурна съм, че адски ще ми хареса и то именно с фъстъци, защото и тях много обичам :)
    Ще опитам непременно пилафа ти, само да намеря пилешки дробчета. Че от известно време ми се въртят из главата с една идея, но не попадам на такава екстра...
    Усмивка от мен! Приятни почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Таня, не знам какъв оризар си ти, но аз миналата година купих наведнъж цели 35 кг. ориз, от който не остана и зърно преди да е изтекла годината. Понякога си мисля, че прекаляваме с него, но много го обичаме, всички.
      Ще се радвам да ти се услади пилафа, когато намериш дробчета! Това последното пък ме учудва искрено - във Франция са кът пилешките дробчета ли или дреболиите по принцип?
      Хубава вечер от мен и прекрасна неделя! Поздрави! :)

      Изтриване
  5. Ирме, обичам много ориз, но не ям дреболии от няколко години... Така че ще си загреба от вкусотийката ти без тях. И задължително ще си оставя местенце за десерта - очакавам с нетърпение да споделиш! :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Гери! Със или без дробчета, все ще е вкусно. Но можеш и с друго месце да пробваш, ако се решиш, пък и едно гъбено ризото би се получило добре по този начин. А с десерта съвсем скоро ще ви почерпя. :)
      Прегръдка и много усмивки от мен!

      Изтриване
  6. Благодаря за удоволствието, Ирме,
    сякаш усетих фин нежен аромат, деликатен вкус и едно ефирно пролетно настроение!
    Страхотно предложение, красиво представяне и много заинтригуваща подсказка...
    Сърдечни поздрави за теб, хубава и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, висока оценка отново ми поставяш, Дианка! Благодаря ти много, мила! :)
      Ще се радвам да ти допадне и следващото ми предложение!
      Прекрасна априлска вечер ти желая! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  7. Ехе, Ирма, тази публикация ме разсъни по никое време! Вкусно и красиво, ами пък очакването на вълшебството в чашка, направо не мога да си намеря място:). Ах, ти изкусителке! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей сега, само след малко ще ти поднеса и десерта, Кате! Малко позакъснял за тебе, но да се надяваме, че ще е добре посрещнат! :))
      Целувки и хубава вечер с отлично настроение от мен!

      Изтриване
  8. Предизвикателно предложение! Харесвам ориза, правила съм плънка с ориз, стафиди и орехови ядки, така че с останалите добавки явно се получава богато на вкусове ястие.
    И подсказката изглежда примамливо!
    Прегръдка и хубава нова седмица, Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Ина, богато и вкусно ястие се получава. Виж за плънка с ядки си умирам просто, от една партия сме с тебе! :))
      Благодаря ти сърдечно!
      Хубава вечер ти пожелавам! Прегръдки!

      Изтриване
  9. Ехеее,кога ви нацъфтя люляка,Ирме?!
    Ястието много ми допада,непременно ще го опитаме и у дома при следващото готвене на дробчета.Интересно защо ориза се кисне 1 час,по рецепта ли или ти така си процедираш с ориза?
    Давай сега по една чашка кремче,че чудно ми намига :)) .
    Прегръдка от мен и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цъфна, Роси и даже на места прецъфтява. :) Тук е топличко, всичко се е раззеленило и пролетното настроение е навсякъде.
      Ориза не го кисна по толкова време, в една от многото рецепти, които четох го препоръчваха. Иначе аз винаги го мия до пълно избистряне на водата, прецеждам и оставям да се подсуши максимално. Някога, преди около 20 години видях на Белмекен, на едно изворче, един от японците, които работеха на обекта да си мие така ориза - залее ориза в купичката с вода, претрива го няколко пъти, за да изпусне нишестето и изплакне. Това го прави поне 5 - 6 пъти. Като се прибрах в къщи реших да пробвам, да видя колко по-различен би ми стоял и моя ориз. Е, делеше се зърно от зърно. Дори да не го пържиш много, което си е гаранция заедно с многото мазнина за деленето на зърната, пак не се слепва. Така и само един варен ориз за гарнитура стои рехав, ако преди това му е отстранено нишестето.
      А кремчето... след малко :)
      Хубава, топла и уютна вечер ти пожелавам, Рози! С прегръдка!

      Изтриване