9 януари 2014 г.

Новогодишно пънче Тирамису

Bûche de Noël

Никога не съм правила каквото и да е пънче (да уточня, че тук става дума за десерта, а не за бъдника, който гори в камината), но тази година ми се прииска и у нас да има едно за празниците. Дали защото ме прихвана от всеобщата мания да подражаваме на чужди традиции или просто от желание да докажа на себе си, че мога да се справя, сама не знам. Факт е обаче, че успях и останах доволна от експеримента. Е, като за първи път могат да ми се простят някои грешки като малкият размер, но като само за нас се оказа напълно достатъчно, макар да получих препоръки следващият път като го правя да меря по размера на подноса. :) Това иде да рече, че се хареса и не е от сладкишите, които се правят само веднъж, провокирани от красива снимка, а в последствие оказващи се не по наш вкус. Малко нескромно може да прозвучи, но и аз потърках ръце след като го финализирах. 


Десертът произлиза от френската традиционна кухня и обикновено се нарича Коледно пънче (Bûche de Noël) , защото се приготвя за Коледа, но може да го намерите и с названието „новогодишно”, както е при мен. Направих го точно в последния ден от миналата година и едва изтраяхме да нащракам няколко снимки - веднага бе нарязано и по-нетърпеливите грабнаха по една порция, която унищожиха почти светкавично. После дойде моментът с разочарованието - не от друго, а от общия размер. Е, няма угодия! :)))

Друг момент от решението ми за тази рецепта е вкусът, който исках да има нашето пънче. Бях се заредила със сирене Маскарпоне за Тирамису, но Тирамису мога да направя всеки път, а за пънче сега беше точният момент. Да, ама сутринта на 31-ви и двете момчета ме питаха „Маскарпонето на Тирамису ще го правиш, нали?” Така че нямаше измъкване и решението дойде от само себе си – пънче Тирамису. А видът... е, няма да съм аз, ако нещо не променя. Всички пънчета, които съм виждала са с една и съща форма, която на мен никак не ми прилича на пън, а на паднало дърво, на което може да се седне, разбира се, но всички знаем какво е всъщност пън – останалата в земята част от ствола на отрязано дърво. Един вид табуретка, както им казваше момчето ми, когато беше малко дете и за първи път видя да сядаме на пънчета в гората „Това табуретки ли са?” :)))
И така, в съзнанието ми вече се роди идеята и крайният резултат. За по-удобно се отказах от савоярдите за Тирамисуто и заложих на тънки, пандишпанови платки, обогатени с малко мляко и навити на руло. Получи се вита торта Тирамису, която за финал оформих като пънче.
А рецептата може да видите сега:

Новогодишно пънче Тирамису
/Bûche de Noël/


Продукти

за блата
8 яйца
150 гр. пудра захар
1 пликче ванилова захар
200 гр. пълномаслено кисело мляко
150 гр. брашно
1 бакпулвер

за сиропиране
1 силно дълго кафе (200 мл)
2 с.л. тъмен Ром

за крема
750 гр. Маскарпоне
6 жълтъка
1 пликче ванилова захар
кората на 1 портокал
50 мл. тъмен Ром
150 гр. пудра захар (или на вкус)
150 гр. меко масло + 1 с.л. пудра захар
-------

Още: 2 пълни с.л. какао


за глазурата
200 гр. млечен шоколад
1 к.л. масло (малка бучица)
100 гр. тъмен шоколад (70% какао)
1 ч.л. олио
1 с.л. какао
1 с.л. пудра захар


Приготвяне

на блата
Правим си едно пандишпанено тесто, като го обогатяваме с малко кисело мляко.
Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
Белтъците разбиваме на твърд сняг със щипка сол.
Жълтъците с пудрата захар, ванилията и портокаловата кора разбиваме на пухкав крем до побеляване и удвояване на обема му.
Пресяваме брашното с бакпулвера и на порции го добавяме към жълтъчната смес като редуваме с порции кисело мляко и ром. Получава се пухкава, плътна и ароматна смес, която събираме с разбитите белтъци.

Загряваме фурната на 200°.
В тавичка застлана с хартия центрираме тортен ринг, фиксиран на 22 см., наливаме около 1 ч.ч. от тестото и заравняваме.  Печем за около 8-10 минути.

Моят блат бе по-голям, но после се наложи да изрязвам, тъй като не бях предвидила тесто за две големи платки. Така че, ако искате торта с по-големи размери (около 26 см.) трябва да увеличите количеството на продуктите.

Останалото тесто разстиламе в застлана с хартия за печене голяма правоъгълна тава (ползвах оригиналната на фурната) и печем до готовност. Не прекалявайте с печенето, за да може после да се навие без да се напука!

Голямата платка обръщаме върху леко навлажнена кърпа (не мокра) и обелваме внимателно хартията. Кръглият блат за основата освобождаваме от ринга и поставяме върху телена скара да се охлади.

Междувременно си приготвяме крема.
Разбиваме хубаво  жълтъците със захарта и ванилията до побеляване и удвояване на обема. Отделно разбиваме Маскарпонето с рома и портокаловата кора на пухкав крем и внимателно с лопатка събираме двете смеси. Получава се крем Тирамису, но без белтъците в него.
 Причината да не ги ползвам е, че исках крема да ми е по-стегнат, без да се налага да ползвам стягащи добавки. Както знаете белтъците ще придадат по-голяма лекота и въздушност на крема, което за класическото Тирамису е идеално, но тук не е препоръчително.

Отделяме около 1 не пълна чаена чаша крем, който прехвърляме в пош с кръгъл накрайник и прибираме в хладилника. Той ще е за декорация.

Отделяме още 1 ч.ч. от крема, която събираме с добре разбитото меко масло, подсладено с лъжица пудра захар. Получава се по-плътен крем, който ще ползваме за замазване отвън.

СЕГА ДА СГЛОБИМ ТОРТАТА

Сваряваме кафето като му наливаме 2 с.л. ром за още аромат.

В подходяща тортена чиния/ поднос поставяме в центъра кръглия блат, с четка леко го навлажняваме и му слагаме 4 пълни с.л. крем, след което заравняваме повърхността и леко напудряме с какао.

Голямата платка нарязваме на ленти с ширина около 8-10 см (според диаметъра на основата - голяма основа предполага и по-широки ленти, за по-висока торта). Всички платки сиропираме леко с кафе, намазваме с крем Тирамису (без една) и поръсваме леко с какао. Завиваме първата на руло, което изправено центрираме върху основата. Втората лента завиваме около първата, третата застъпваме за втората и така продължаваме да навиваме като охлюв, докато наместим всички ленти. Върху последната, не намазаната, разпределяме от онзи крем с маслото, но не всичкия – половината заделяме за повърхността на тортата.
Ако се чудите защо тук ползваме маслен крем, ще ви кажа, че идеята ми бе за по-добро сцепление на последната, външна платка с останалите. Маслото се втвърдява и така крема ще държи здраво оформена тортата.
Така...  стягаме всичко с регулиращ се ринг и прибираме за 2-3 часа в хладилника. Ако искаме да ускорим процеса може да приберем във фризера за час.

После изваждаме и освобождаваме от ринга. Ако повърхността ни се вижда неравна, с нож за хляб я подрязваме внимателно и намазваме с тънък слой от масления крем. Заравняваме и намазваме и страните като наслагваме повечко крем долу, в основата. Сега с лъжица тук-там леко разнасяме по-дебелия слой и по подноса. Не се старайте излишно да заглаждате  – все пак имитирате кората и корените на пънчето.

С крема в поша шприцоваме концентрични кръгове по повърхността на тортата и я прибираме в хладилника.

Идва момента за приготвяне на глазурата.

В две различни купички слагаме двата вида шоколад (начупен на ситно или настърган). Пъхаме ги в микровълновата фурна да се разтопят на максимална мощност като на всеки 20 – 30 секунди прекъсваме за да разбъркаме.
Когато това стане, слагаме бучица масло в млечния, изчакваме малко да се охлади и изваждаме тортата от хладилника.  Поливаме с него страните й  – лъжица по лъжица, за да се разпредели навсякъде и да ги покрие идеално. Трябва да покрие дори и крема който сме разнесли по чинията.
През това време тъмният шоколад може да се е стегнал малко, та го загряваме отново за няколко секунди и му добавяме чаена лъжичка олио, разбъркваме и с лъжица поливаме върху страните на тортата, но така че да потече неравномерно – нека се вижда отдолу млечния шоколад. Изчакваме около минутка и с помощта на вилица правим релефни шарки върху шоколада, така че да оформим кора на пънчето. Прибираме отново в хладилника или фризера да се стегне, след което напудряме леко с малко какао, за да придадем сухота на кората, а след това и с пудра захар за ефект на посипал се сняг.

Непосредствено преди сервиране напудряме и повърхността на тортата с какао.


Пънчето вече е готово и ви очаква гладни и нетърпеливи с големите вилици.

Да ви е сладко!  :)


Ако харесвате десерти с по-балансирана сладост, намалете захарта в блата с 1 с.л.. На мен тортичката ми дойде съвсем малко по-сладка, но на останалите много се хареса.


39 коментара:

  1. Не съм виждала по-красиво Коледно пънче! Честна дума! Само това ще кажа, останалото го знаеш, Ирме. Прегръщам те.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Йоли! Трогваш ме! Много си мила, не щадиш комплиментите си към мен и не мога да скрия, че ми става топло на душата :)
      Прегръдка топла и за теб!

      Изтриване
  2. Честита Нова 2014, Ирма! Живи и здрави, късметлии и щастливи!
    Ако позволиш тръгвам веднага с вилицата, макар да казваш, че не е останало нищо:)! Сърдечни комплименти за страхотното, чудно пънче! Ама си е направо като истинско! Много, много ми хареса!
    Поздрави с пожелание за уютна зимна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Позволявам, разбира се, Ивана! И нищо, че вече няма и помен от него, пак ще направим, ти само по-голяма виличка си вземи! Благодаря ти за топлите думи и пожелания!
      Прегръдки и много усмивки от мен!

      Изтриване
  3. Аз по-красиво и по-реалистично пънче не съм виждала, Ирме, направо се влюбих в твоето. :) Щастливци са момчетата ти (включвам и баща им, сигурно за теб винаги ще си е момче :)). Прекрасна торта, прекрасна идея, браво!
    Всичко добро ти желая, лека вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехе! ;) Гери, ами момчетата са ми само две, мила, и едното ми е наборче :))) И да, права си - за мен си е все онова момче от преди двайсет и кусур години, лудо младо.
      Благодаря ти за високата оценка! Драго ми е, че ти допада нашето пънче!
      Лека и красива вечер имаш от мен!

      Изтриване
    2. И защо съм останала с впечатлението, че си мъжка майка (както се казва). Ама явно си има по равно и женско, и мъжко присъствие. Извини ме, Ирме, не знаех... С най-топли чувства го казах. Живи и здрави да сте цялото ти прекрасно семейство! :)

      Изтриване
    3. Няма за какво да се извиняваш, Гери. :) И ти благодаря за топлите чувства, знаеш, че са взимни!
      Целувки!

      Изтриване
  4. Аз нямам думи! Страхотно е! Като нарисувано. А с тия кафета, маскарпонета и дъръ-бъръ, просто ще си оближа и пръстите;) Браво, Ирма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, благодаря, Марта! :) Виртуално можеш и цялата тортичка да отнесеш ;) Иначе.. нали знаеш? :)
      Прегръдки, веселушке!

      Изтриване
  5. Чудесно е, Ирма!
    И много щедри парчета режеш на твоите момчета :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, Дани, при тази малка обиколка, ако бях ги нарязала по-тънки, направо рискувах да ми дръпнат подноса от ръцете ;)) Да си призная, аз само я опитах и много ми се иска пак да си хапна :(
      Хубава вечер ти желая и прекрасно утре!

      Изтриване
  6. от кога чакам да видя разреза, Ирма :)
    Страхотна "табуретчица" :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зори! Ама, вярно така ги наричаше синът ми доста дълго време. Още се смеем понякога на странните му думички и логика от детството. Виж, кака му бе друго нещо.

      Изтриване
  7. Прекрасно е, като измислено! Поздравления, изключителна идея и перфектно изпълнение, Ирма!

    ОтговорИзтриване
  8. Много е ефектно, Ирме! С нетърпение чаках публикацията с подробностите и повечко снимки да видя :) Изумително красиво си го направила, а без съмнения и неустоимо вкусно. Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Позабавих се малко, Снежи, че много писане му падна ;)
      Благодаря ти за интереса, мила, както и за суперлативите!
      Целувки!

      Изтриване
  9. И аз като Йоли ще трябва да призная, че не съм виждала друго такова творение на изкуството, Ирма! Прекрасно е, и с любимия ми тирамису вкус, няма как да не поискам едно парче за сутрешното кафе. Прегръдка! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Еви, много си мила! Понякога нещата се получават като на шега, точно когато най-малко очакваш. Харесах си го и аз много, но мина и замина. :)
      Прегръдка имаш и ти и пожелание за хубава, петъчна вечер!

      Изтриване
  10. Това е най-красивото пънче,което съм виждала до сега,Ирма!И така прекрасно си декорирала около него,че все едно гледам коледна картичка!Страхотно пиршество си им поднесла на твоите момчета,комплименти за труда и старанието!Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, ако ги питаш тях и на обикновено Тирамису биха били доволни. :)
      А мен понякога ме прихваща музата и... старанието си беше за лично удовлетворение, макар този път съвсем кротко да ме чакаха да снимам :) За сметка на това, обаче почти всичко излапаха сами.
      Благодаря ти много, Роси! Хубава петъчна вечер ти пожелавам!

      Изтриване
  11. Какво говориш? потъркала ръце като го финализирала :)
    Аз ако бях измайсторила подобно нещо ... щях до тавана да подскоча Ирме :)
    По красиво Коледно пънче и то с вкус на тирамису не съм виждала нито кусвала рожбе!
    Комплименти с прегръдка за майстора! Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, накрая ще взема да се взема на сериозно с толкова комплименти и няма да е на добре, даааа! :))))

      Благодаря ти, Слънчо, на драго сърце бих те почерпила! Беше великолепно на вкус, колкото и на външен вид. Знаеш ли какво си мисля от вчера: ей го, на, след два месеца идва пролет и може да направя едно тематично, разлистено... ще се получи вълшебно пънче. Защо само по Коледа да му се наслаждаваме? Така че, не му се чуди много :)
      Поздрави и много усмивки от мен! Прекрасна вечер!

      Изтриване
    2. Ееее ... ти както си го мислиш и ще го реализираш, зная си аз :) и пак ще обереш аплодисментите защото и пролетно пънче не съм виждала все още мила :)
      А пък да те преваря не върви драга моя ... идеята си е твоя! Така че ще чакам и пролетното ти пънче :) А до тогава ... дерзай! Комплиментите са напълно заслужени Ирма!
      Поздрав сърдечен и от мен с прегръдка :)

      Изтриване
  12. И аз така ще кажа - изключително коледно пънче! Много красиво, а и с такъв вкус!
    Честита Нова Година! Здрава и пълна с прекрасни преживявания!
    Разгледах с огромно удоволствие снимките от миналата година, била е наистина прекрасна! Пожелавам ти същата равносметка и в края на тази!
    Хубави почивни дни и поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бени! Много мили думи! Радвам се, че намина и че ти е харесало при мен! :)
      Честита да е 2014-та и на тебе, мила, много здрава и щастлива да е и да ти донесе най-желаното!
      Поздрави и прекрасна вечер ти желая!

      Изтриване
  13. Направо ти ръкопляскам в момента! Още когато го видях за пръв път ме възхити! Изумително красиво творение, Ирма! Комплименти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, зачерви ме, Кате! Благодаря ти! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  14. С риск да се повторя ще кажа, че аз не съм виждала толкова красиво и оригинално нито пънче, нито тирамису....БРАВО ИРМА! Страхотно си го направила, наистина, как не ви беше жал да го изядете, та чак и да му дирите кусур за грамажа, не ви е срам! Страхотно е, но е сложно за моите възможности, защото сме върли фенове на тирамисуто иначе...ще се радвам на твоето! Другият път, като направиш по-голямо - сФиркай моля! Завчас ще дотичам.....
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами, беше ме жал, но по би ми домъчняло да гледам мойте котараци да му се облизват само. :))))
      И ще сФирна, разбира се. Вече се оформя прилична компания за случая, не може без теб! Дано само не си литнала за някъде точно тогава! :)
      Благодаря за милия коментар, Мария! Хубава, уютна вечер ти желая! Прегръдка!

      Изтриване
  15. Като в приказка стоя безмълвна и очарована, Ирме,
    наистина вълшебно изглежда - впечатляващо красиво, тематично, ефектно и още ...
    Много, много, много комплименти за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много благодаря, Дианка! Много си мила! :)

      Изтриване
  16. Нареждам до всички, определили пънчето "като най-красивото, което съм виждала!!!". Ама изключително добре пипнато, изработено, измислено, снимано! Поздравления, Ирме!!!!!! Страхотна си! Прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, благодаря ти много за комплиментите, мила! Радвам се, че ти харесва моето пънче!
      Прегръдка и хубава вечер!

      Изтриване
  17. Ирме, както винаги страхотно си се справила! Истинско пънче в боровата гора!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като любител на горите се възползвах от случая, за да пренеса красотата им и на масата. Слава Богу, получи се много добре и бях доволна :)
      Благодаря ти, Ина! Прегръдка и от мен за теб!

      Изтриване
  18. Докато не съм забравила :), да ти кажа, че се възползвах от идеята. И благодарение на добре описаната ти технология за пънчето получих отличен резултат и при моето пънче. Сърдечно благодаря, Ирме за споделеното!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм била полезна, Снежи! Отивам да видя какво вкусно пънче си завъртяла. :)
      Поздрави!

      Изтриване