7 януари 2014 г.

Шоколадови елхички с пълнеж


Сладки (не сладкиши) не се правят често у дома, но за големите християнски празници задължително има по няколко вида. Разбира се, понякога се случват изключения, но традиция ни е да ги похапваме на Коледа и Великден. Като се замисля най-любими са ни шоколадовите, крехки и топящи се в устата маслени сладки. Почти винаги оформени със шприц, понякога тунквани с допълнително шоколад, понякога слепени с някакъв крем, а често и натюр. За тази Коледа бяха нагънати като елхички, посипани със сняг и за по-богат вкус слепени по две с невероятно вкусен крем. Искаше ми се да ги опазя до празника, но пак не успях и колкото и да се заканвах, че няма втори път да си играя със сладки, пак ми се наложи. Едно мишле, надушило скривалището всеки ден го наобикаляло, че и по няколко пъти и накрая се оказа, че ако не отстъпя от думата си и не запретна ръкави, рискувам за Коледа да останем без тях. Е, на мен никак не ми се щеше да липсват от празничната трапеза, нали затова се нарича празнична – да е богата и да не липсва нещо. :)

Ето ги нашите шоколадови елхички:


И рецептата:

Продукти

за тестото
300 гр. меко масло
1 ч.ч.  пудра захар
2 пликчета ванилова захар
1 щ. сол
30 мл. тъмен ром
2 ½  ч.ч. брашно
50 гр. качествено какао
1/3  до ½ ч.ч. прясно мляко
------------
1 ч.ч. = 200 мл.


за крем пълнежа
125 гр. меко масло
100 гр. бял шоколад
1 с.л. мед
настъргана кора на 1 портокал (1 равна с.л. портокалова прах)
2 с.л. фъстъчено масло (неподсладено)

за глазурата
100 гр. бял шоколад
1 ч.л. олио

Приготвяне

Застелете тавичка с хартия за печене като преди това на няколко местенца под хартията, лекичко намажете с малко мазнина – това се налага, за да не се размества тя, когато шприцовате сладките върху нея.
Включете фурната да се загрява на 180°

В голяма купа сложете маслото и с помощта на миксер го разбийте на пухкав крем като постепенно добавяте пудрата захар, солта, ванилията и рома.
Пресейте брашното с какаото и го добавете на порции в купата, продължавайки миксирането, но на по-ниска скорост като редувате с порции прясно мляко (лъжица по лъжица) Количеството мляко преценете според гъстотата на тестото – трябва да е меко като крем, за да може с лекота да се шприцова през пош.

Прехвърлете веднага тестото в пош със звездовиден накрайник (с отвор  Ø 6-7 мм ) и шприцовайте върху застланата тавичка малки, плътни зигзагообразни формички, като постепенно увеличавате дължините на всеки ред, така че накрая да заприличат на елхички. Добре е да не прекъсвате линията на рисунъка, но и да се случи не е фатално – по невзрачните ще ползвате за долна част на готовите сладки.
Печете на средна скара за около 10 минути. Тестото е тъмно и може да ви подведе, затова внимавайте с времето! Нека останат във фурната най-много 12 минутки и веднага вадете!

Охладете ги добре и ги слепете с крем:
За целта настържете шоколада и го разтопете на водна баня или в микровълновата фурна на максимална мощност като на всеки 20-30 секунди прекъсвате процеса, за да разбъркате. Не чакайте напълно да се разтопи, а когато е една идея преди течна консистенция го извадете и бъркайте енергично докато и най-малките частички се разтопят и шоколада заблести. Тогава му добавете мекото масло, меда, портокаловата кора и фъстъченото масло. Разбийте всичко на пухкав крем с миксер. Прехвърлете в пош и приберете в хладилника за около 30 минути да се охлади и леко да се стегне, за да може да го шприцовате лесно и да не се разтича.

След това на половината елхички сложете по малко крем и притиснете отгоре леко с останалите. Подредете ги и ги приберете отново в хладилника, докато направите глазурата за декорацията.

В купичка разтопете по описаният вече начин останалия шоколад като накрая му добавите чаена лъжичка олио, за блясък.
Извадете сладките и топвайте върха на всяка една в глазурата, след което ги поставете на скара да се втвърди шоколада. Ако нямате подходяща скаричка, ги поставете внимателно върху восъчна хартия. По желание докато още не се е втвърдила глазурата може да посипете с кокос или едри захарни кристали (не кристална захар). Може да ползвате също и шоколадови пръчици или цветна захарна поръска, както и да променяте формата им според настроението си. Всичко е въпрос на лична преценка и фантазия. Каквото и да изберете съм сигурна, че ще останете предоволни :)


Сладките са невероятно крехки, дъхави, с наситен шоколадов вкус и вълшебен крем. И да искате не можете да минете с една ;)
Поднесете с горещ шоколад или нежно капучино и се оставете на удоволствието от насладата.

Опитайте!

13 коментара:

  1. Не мисля и да минавам с една, Ирма ! Аз съм другото мишле:))) Страхотни са, сладките, публикацията, ти! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Я, къде било другото мишле! Мина ми през ума, че може да не е било само едно, ама кой да знае, че такова сладурче е идвало ;)
      Хубава вечер ти желая, Кате с много усмивки!

      Изтриване
  2. Чудни са Ирме, при това с пълнеж :) Прегръдки мила

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Блгодаря ти, Ани! Добре ни дойдоха ;)
      Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  3. Разкошни са,Ирме!И така ефирно представени!Прегръдка и хубав ден с много слънце и усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сбъдна се, дааа - много слънце имаме и цял ден се хиля :)) Благодаря ти, Роси!
      Прекрасна вечер на теб и прегръдки!

      Изтриване
  4. Ирме, разкошни са, определено! Би било иситнско мъчение да долавяш аромата им и да не си вземеш едничка, втора, трета... ;) Ето защо си запретнала пак ръкави. :)
    Желая ти 2014 да ти донесе здраве, щастливи моменти и много обич!
    Поздрави, Ирме. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери!
      Нека всички сме здрави и само добрини да ни застигат!

      Изтриване
  5. Много празнични, много ефектни и изкушаващи -
    изобилие от вкус и аромат - вълшебно изглеждат, Ирме!
    И аз не бих останала само с една, сърдечни поздрави и прегръдки за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, стисках се аз, внимавах към колко ще посегна, но след третата спрях да мисля :) Е, имаше до Стефанов ден - всяка сутрин за кафето.
      Благодаря ти и хубаво утре пожелавам!

      Изтриване
  6. За тази, за другата Коледа, за всеки ден- харесват ми;)
    Хубава година ти желая, Ирма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами, хайде тогава, Марте, предизвиквам те, направи ги! :)))
      Благодаря ти за пожеланието, мила! Нека е не по-малко хубава и твоята, богата и щастлива!

      Изтриване
  7. Много ефектни и изкушаващи!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване